Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İslâm Bilim Adamları

İSLÂM BİLİM ADAMLARI    MİMAR SİNAN 13   Evliya Çelebi anlatımıyla Süleymaniye Camii   Evliya Çelebi caminin yapımı şöyle anlatmaktadır:  "Bütün Osmanlı ülkesinde ne kadar bin mükemmel üstad mimar yapı ustası işçiler ve taşçılar ve mermer işleyenler varsa hepsini toplamıştır. Bu eşsiz kubbenin dört ayağından başka, camiin solunda ve sağında dört tane somaki mermer sütun vardır ki her biri onar Mısır hazinesi değerindedir... Ama Allah bilir bu kırmızı renkli dört somaki sütunun cihanın dört köşesinde benzeri yoktur, ellişer arşın yüksekliğinde güzel sütunlardır... Ve bu camiin 5 kapusu vardır. Sağ tarafta imam kapusu, sol tarafta hünkar mahfili, altında vüzera kapusu, ve iki yan kapuları var.   Mermeri işleyen üstat ince sütun üzerine bir müezzin mahfili yapmıştır ki guya cennet mahfillerindendir...    Mihrabın üzerinde Karahisari hattıyla "Zekeriya ne zaman bulunduğu mihraba girdiyse onun yanında bir yiyecek buldu" ayeti zehebi laciverd ile yazılmıştır.   Ve bu camiin iki tarafında kırkar tane abdest tazeleycek muslukları vardır. Temelinin atılışındaki metanet ve köşesinde olan zarafet ve güzellik eserleri ve her türlü sanatlar insanı büyüleyen görünüşü, bu camiin içinde ve dışında vardır.     Bu camiin sağında ve solunda dört mezhep şeyhülislamları içün dört adet büyük medreseler vardır ve bir darülhadis ve bir darülkurra ve ayrıca bir tıp ilmi medresesi, bir sıbyan mektebi ve bir darüşşifa ve imaret ve bir yemekhane, bir tavhanei müsafirin, gelip gidenler için bir kervansaray, bir yeniçeri ağası sarayı, bir kuyumcular dökmeciler ayakkabıcılar ve nısfı cihen aydınlık hamamı tetimmei şuhan bin adet hizmetliler evi…   Hatta bina tamamlanınca Koca Mimar Sinan şunu der:  "Padişahım sana bir cami inşa ettim ki kıyamet gününde Hallacı Mansur yeryüzünde Makalidi Cibal Demavend dağlarını (Donbavand diye de bilinir, uykuda bir volkan olup bu dağ İran’ın en yüksek doruğudur. ) Hallacın yayından pamuk gibi attığında bu caminin kubbesinde Mansur'un yay kirişi önünde çevgan (Orta Asya ve Azerbaycan Türkleri tarafından at üzerinde oynanan bir oyundur. Oyunun amacı aynen ciritte olduğu gibi kişinin at üzerinde hareket kabiliyetlerini geliştirmesini sağlamak, savaşa hazırlamaktır.) topu gibi bu rütbe senasını medh eder." Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 15.07.2022
Ekleme Tarihi: 15 Temmuz 2022 - Cuma

İslâm Bilim Adamları

İSLÂM BİLİM ADAMLARI 

 

MİMAR SİNAN 13

 

Evliya Çelebi anlatımıyla Süleymaniye Camii

 

Evliya Çelebi caminin yapımı şöyle anlatmaktadır:

 "Bütün Osmanlı ülkesinde ne kadar bin mükemmel üstad mimar yapı ustası işçiler ve taşçılar ve mermer işleyenler varsa hepsini toplamıştır.

Bu eşsiz kubbenin dört ayağından başka, camiin solunda ve sağında dört tane somaki mermer sütun vardır ki her biri onar Mısır hazinesi değerindedir...

Ama Allah bilir bu kırmızı renkli dört somaki sütunun cihanın dört köşesinde benzeri yoktur, ellişer arşın yüksekliğinde güzel sütunlardır...

Ve bu camiin 5 kapusu vardır. Sağ tarafta imam kapusu, sol tarafta hünkar mahfili, altında vüzera kapusu, ve iki yan kapuları var.

 

Mermeri işleyen üstat ince sütun üzerine bir müezzin mahfili yapmıştır ki guya cennet mahfillerindendir... 

 

Mihrabın üzerinde Karahisari hattıyla "Zekeriya ne zaman bulunduğu mihraba girdiyse onun yanında bir yiyecek buldu" ayeti zehebi laciverd ile yazılmıştır.

 

Ve bu camiin iki tarafında kırkar tane abdest tazeleycek muslukları vardır.

Temelinin atılışındaki metanet ve köşesinde olan zarafet ve güzellik eserleri ve her türlü sanatlar insanı büyüleyen görünüşü, bu camiin içinde ve dışında vardır.

 

 

Bu camiin sağında ve solunda dört mezhep şeyhülislamları içün dört adet büyük medreseler vardır ve

bir darülhadis ve

bir darülkurra ve

ayrıca bir tıp ilmi medresesi,

bir sıbyan mektebi ve

bir darüşşifa ve

imaret ve

bir yemekhane,

bir tavhanei müsafirin,

gelip gidenler için bir kervansaray,

bir yeniçeri ağası sarayı,

bir kuyumcular dökmeciler ayakkabıcılar ve

nısfı cihen aydınlık hamamı tetimmei şuhan bin adet hizmetliler evi…

 

Hatta bina tamamlanınca Koca Mimar Sinan şunu der:

 "Padişahım sana bir cami inşa ettim ki kıyamet gününde Hallacı Mansur yeryüzünde Makalidi Cibal Demavend dağlarını (Donbavand diye de bilinir, uykuda bir volkan olup bu dağ İran’ın en yüksek doruğudur. ) Hallacın yayından pamuk gibi attığında bu caminin kubbesinde Mansur'un yay kirişi önünde çevgan (Orta Asya ve Azerbaycan Türkleri tarafından at üzerinde oynanan bir oyundur. Oyunun amacı aynen ciritte olduğu gibi kişinin at üzerinde hareket kabiliyetlerini geliştirmesini sağlamak, savaşa hazırlamaktır.) topu gibi bu rütbe senasını medh eder."


Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

15.07.2022

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
06
Aralık
01
Aralık
23
Kasım
17
Kasım
10
Kasım
04
Kasım
28
Ekim
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.