Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İslâm Bilim Adamları

İSLÂM BİLİM ADAMLARI    MİMAR SİNAN 12   SÜLEYMANİYE CAMİİ   I. Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında İstanbul'da Mimar Sinan tarafından inşa edilen camiidir Mimar Sinan'ın kalfalık devri eseri olarak nitelendirilen Süleymaniye Camii, medrese, kütüphane, hastane, hamam, imaret, hazire ve dükkânlardan oluşan Süleymaniye Külliyesi'nin bir parçası olarak inşa edilmiştir.   Yapısal Özellikleri   Süleymaniye Camii Klasik Osmanlı Mimarisinin en önemli uygulamalarından ve eser harikalarından biri olarak görülmektedir.    İstanbul'da onlarca deprem olmuş, emsal binalarda hasar görülmesine karşılık, caminin duvarlarında en ufak bir çatlak bu güne kadar görülmemiştir.    Dört fil ayağı üzerine oturan caminin kubbesi 53 metre yüksekliğinde ve 27,5 metre çapındadır. Bu ana kubbe, Ayasofya'da da uygulaması görüldüğü gibi, iki yarım kubbe ile desteklenmektedir. Kubbe kasnağında 32 pencere bulunmaktadır.    Cami avlusunun dört köşesinde dört adet  minare bulunmaktadır. Bu minarelerin iki tanesi camiye bitişik olup, üçer şerefeli ve 76 metre yüksekliğindedir.    Cami avlusunun kuzey köşesinde son cemaat yeri giriş cephesi duvarının köşesinde bulunan diğer iki minare ise ikişer şerefeli ve 56 metre yüksekliğindedir.   Cami inşasında akustik ve hava akımı yayılımı son derece ilgi çekicidir. İçindeki kandil islerini, ortamdan temizleyecek hava akımına uygun bir şekilde inşa edilmiştir.    Dolayısı ile cami içinde, yağ lambalarından çıkan islerin tek bir noktada toplanmasını sağlayan bir hava akımı meydana gelmesi dikkate alınmıştır.     Diğer taraftan da camiden çıkan isler ana giriş kapısının üzerindeki bir odada toplanmış ve bu isler mürekkep yapımında kullanılmıştır.   Cami mihrabının iki tarafındaki pencereler üzerinde yer alan çini madalyonlarda Fetih Suresi, caminin ana kubbesinin ortasında ise Nur Suresi yazılı bulunmaktadır. Caminin hattatı Hasan Çelebi'dir.   Süleymaniye külliyesinde cami, medreseler, darüşşifa, darülhadis, çeşme, darülkurra, darüzziyafe, imaret, hamam, tabhane, kütüphane ve dükkânlardan yer almaktadır. Bu külliyede, Mimar Sinan'ın türbesi dış avlu duvarlarının karşısında mütevazı küçük bir yerde bulunmaktadır. Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 05.07.2022  
Ekleme Tarihi: 05 Temmuz 2022 - Salı

İslâm Bilim Adamları

İSLÂM BİLİM ADAMLARI 

 

MİMAR SİNAN 12

 


SÜLEYMANİYE CAMİİ

 

I. Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında İstanbul'da Mimar Sinan tarafından inşa edilen camiidir


Mimar Sinan'ın kalfalık devri eseri olarak nitelendirilen Süleymaniye Camii, medrese, kütüphane, hastane, hamam, imaret, hazire ve dükkânlardan oluşan Süleymaniye Külliyesi'nin bir parçası olarak inşa edilmiştir.

 

Yapısal Özellikleri

 

Süleymaniye Camii Klasik Osmanlı Mimarisinin en önemli uygulamalarından ve eser harikalarından biri olarak görülmektedir. 

 

İstanbul'da onlarca deprem olmuş, emsal binalarda hasar görülmesine karşılık, caminin duvarlarında en ufak bir çatlak bu güne kadar görülmemiştir. 

 

Dört fil ayağı üzerine oturan caminin kubbesi 53 metre yüksekliğinde ve 27,5 metre çapındadır. Bu ana kubbe, Ayasofya'da da uygulaması görüldüğü gibi, iki yarım kubbe ile desteklenmektedir. Kubbe kasnağında 32 pencere bulunmaktadır. 

 

Cami avlusunun dört köşesinde dört adet  minare bulunmaktadır. Bu minarelerin iki tanesi camiye bitişik olup, üçer şerefeli ve 76 metre yüksekliğindedir. 

 

Cami avlusunun kuzey köşesinde son cemaat yeri giriş cephesi duvarının köşesinde bulunan diğer iki minare ise ikişer şerefeli ve 56 metre yüksekliğindedir.

 

Cami inşasında akustik ve hava akımı yayılımı son derece ilgi çekicidir. İçindeki kandil islerini, ortamdan temizleyecek hava akımına uygun bir şekilde inşa edilmiştir. 

 

Dolayısı ile cami içinde, yağ lambalarından çıkan islerin tek bir noktada toplanmasını sağlayan bir hava akımı meydana gelmesi dikkate alınmıştır.  

 

Diğer taraftan da camiden çıkan isler ana giriş kapısının üzerindeki bir odada toplanmış ve bu isler mürekkep yapımında kullanılmıştır.

 

Cami mihrabının iki tarafındaki pencereler üzerinde yer alan çini madalyonlarda Fetih Suresi, caminin ana kubbesinin ortasında ise Nur Suresi yazılı bulunmaktadır. Caminin hattatı Hasan Çelebi'dir.

 

Süleymaniye külliyesinde cami, medreseler, darüşşifa, darülhadis, çeşme, darülkurra, darüzziyafe, imaret, hamam, tabhane, kütüphane ve dükkânlardan yer almaktadır. Bu külliyede, Mimar Sinan'ın türbesi dış avlu duvarlarının karşısında mütevazı küçük bir yerde bulunmaktadır.


Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

05.07.2022

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.