Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İslâm Bilim Adamları

İSLÂM BİLİM ADAMLARI 109   MİMAR SİNAN 11   SELİMİYE CAMİİ Edirne, Osmanlı Devleti’nin asla vazgeçemediği bir ilimiz ve ilk göz ağrısı önemli şehirlerimizden birisidir. O halde bu il bırakın ihmal edilmeyi, mükafatlandırmayı hak eden, birçok vasfı üzerinde barındırmakla benzer diğer şehirlerden ayrılmaktadır. İşte Selimiye Camii, kubbesi ile Sinan’ın yenlikçiliğini ve fanatizmini bir ölçüde tezahür ettirmektedir.   Bu Sinan için şahsi bir yarış sonucunda Ayasofya’nın kubbe açıklığını geçmek olarak yorumlanamaz, aynı zamanda Selimiye Cami zamanı gereği; ister Hıristiyan ister Yahudi ve ister diğer dinlerin mabetlerinden, hem yapı malzemesi kullanımı açısından hem de mekânı fonksiyona ve kullanımına göre tanzim etme noktasında çok çok üstündür.   Cami bir tepe üzerine inşa edilmiş olup her birinde üç şerefe bulunan dört adet minareye sahiptir. Bu minareler kalem gibi bir inceliğe sahip olup zarafetiyle gerçekten bir göz ziyafeti sunarlar.   Selimiye Cami’nin yerden yüksekliği 43,25 metre olup kubbesinin çapı 31,25 metre ve iç duvarları eşsiz İznik çinileriyle bezeli, kubbe kasnağı 6 metre genişliğinde fil ayaklarına oturtulmuş, devasa bir yapıdır.   Caminin ana gövdesindeki duvarlarda tersim edilen hat işçiliği görülmeye değerdir. Selimiye Camii diğer camilerde de olduğu gibi sadece tekil bir cami olmayıp, aynı zaman çok yönlü planlanmış, etrafında külliyesi bulunan fonksiyonel bir yapı harikasıdır. Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 28.06.2022   Selimiye Camii, Edirne; Dünya Kültür Mirasına girmiştir.
Ekleme Tarihi: 28 Haziran 2022 - Salı

İslâm Bilim Adamları

İSLÂM BİLİM ADAMLARI 109

 

MİMAR SİNAN 11

 


SELİMİYE CAMİİ

Edirne, Osmanlı Devleti’nin asla vazgeçemediği bir ilimiz ve ilk göz ağrısı önemli şehirlerimizden birisidir.

O halde bu il bırakın ihmal edilmeyi, mükafatlandırmayı hak eden, birçok vasfı üzerinde barındırmakla benzer diğer şehirlerden ayrılmaktadır. İşte Selimiye Camii, kubbesi ile Sinan’ın yenlikçiliğini ve fanatizmini bir ölçüde tezahür ettirmektedir.

 

Bu Sinan için şahsi bir yarış sonucunda Ayasofya’nın kubbe açıklığını geçmek olarak yorumlanamaz, aynı zamanda Selimiye Cami zamanı gereği; ister Hıristiyan ister Yahudi ve ister diğer dinlerin mabetlerinden, hem yapı malzemesi kullanımı açısından hem de mekânı fonksiyona ve kullanımına göre tanzim etme noktasında çok çok üstündür.

 

Cami bir tepe üzerine inşa edilmiş olup her birinde üç şerefe bulunan dört adet minareye sahiptir. Bu minareler kalem gibi bir inceliğe sahip olup zarafetiyle gerçekten bir göz ziyafeti sunarlar.

 

Selimiye Cami’nin yerden yüksekliği 43,25 metre olup kubbesinin çapı 31,25 metre ve iç duvarları eşsiz İznik çinileriyle bezeli, kubbe kasnağı 6 metre genişliğinde fil ayaklarına oturtulmuş, devasa bir yapıdır.

 

Caminin ana gövdesindeki duvarlarda tersim edilen hat işçiliği görülmeye değerdir. Selimiye Camii diğer camilerde de olduğu gibi sadece tekil bir cami olmayıp, aynı zaman çok yönlü planlanmış, etrafında külliyesi bulunan fonksiyonel bir yapı harikasıdır.


Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

28.06.2022

 

E8691E1C-00AC-436E-BD44-25304CA5323F.jpg

Selimiye Camii, Edirne; Dünya Kültür Mirasına girmiştir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.