Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İslâm Bilim Adamları

İSLÂM BİLİM ADAMLARI    MİMAR SİNAN 10     ESERLERİNİ YAKINDAN TANIMAYA DEVAM EDELİM   PAŞADERE KEMERİ Kemerler söz konusu olduğunda, meskun mahallere su nakledilen kanallar, su yolları akla gelmektedir. Ancak bunlar iletilen suya birşey karıştırmadan ve bulaştırmadan iletmesi gerekmektedir. Koca Mimar Sinan, İstanbul’un meskûn bölgelerine kemerler üzerinde, kanallar içinde su getirmek için bu yapıları inşa etmiştir.    Paşadere Kemeri de bunlardan sadece bir tanesidir. Su bir abı-ı hayat kaynağıdır.  Bu kemer denilen kanalın içinde, bir kaynaktan içi yanmış olanları serinletecek, ferahlık verecek bir nimeti ulaştırmada sessiz ve sakin bir görev üstlenir.    Sinan, bu eserini de diğer eserlerinde olduğu gibi zamanının en dayanıklı yapı malzemesi olan taş ile dizayn etmiş olup, ancak diğer eserlerinden farklı bir çizgide olmasına da hassasiyet  göstermiştir.    Bu tutum aslında Sinan’ın diğer binaları için de başvurduğu bir davranış biçimidir. Aslında Sinan, sanat olarak gelişimini bu anlayışla temellendirmiştir. Paşadere kemerin uzunluğu 102 metre ve açıklığı 5 metre olup 13 adet gözden oluşmaktadır. Altından da ulaşım yolu geçmektedir. DRİNA KÖPRÜSÜ Bu köprü, ülkemiz coğrafyasında yaşayan bizler için nostaljik çağrışımlar yapabilecek özelliklere sahip bir yapıdır. Diğer taraftan da Osmanlı Devleti’nin en görkemli zamanlarında tarihe tanıklık etme açısından, Avrupa’nın içine kadar sokulmuş bir yapıdır.    Köprü Mimar Sinan’ın en kolay, en sanatlı ve belki de en fazla aşına olduğu yapıların başında gelmektedir. Çünkü Mimar Sinan Osmanlı ordusu ile birlikte savaşlara katılmış ve bu esnada derin vadilerin çayların ve ırmakların üzerinden aşmak için bol bol köprü inşa etmiştir.    Drina Köprüsü Bosna Hersek sınırları içinde kalan bir köprü olup, Osmanlı’nın en önemli veziri azamı olan Sokullu Mehmet Paşa tarafından, Mimar Sinan’a 1571 ila 1577 yılları arasında yaptırıl, Son Bosna Sırbistan savaşında bombalanarak yıkılmış ve tekrar orijinaline uygun şekilde onarılmış bir eserdir.   Sinan’ın bu eseri Avrupa’da bulunan diğer köprüler arasında hem şekil ve hem de estetik açıdan benzemezliği ile dikkat çekmekte olup, 2007 yılında Dünya Kültür Mirası Listesine girmiştir.    Drina Köprüsü Sinan’ın da bütün özelliklerini toplayan bir yapı olmak bakımından benzerlerinden ayrılmaktadır.  Drina Köprüsünün boyu 180 metre civarında, eni 7 metreden biraz fazladır. Köprü büyük kesme taş bloklardan yapılmış, 11 adet kemere sahip olup bunlardan 10 tanesinin içinden su akmaktadır.    Kemerler selyaran adı da verilen suyun akışına dik gelecek şekilde üçgen oluşturacak bir şekil almışlardır. Bu kemerlerin açıklıkları 10 ila 15 metre arasında değişmektedirler. Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 22.06.2022
Ekleme Tarihi: 22 Haziran 2022 - Çarşamba

İslâm Bilim Adamları

İSLÂM BİLİM ADAMLARI 

 

MİMAR SİNAN 10

 

 

ESERLERİNİ YAKINDAN TANIMAYA DEVAM EDELİM

 

PAŞADERE KEMERİ

Kemerler söz konusu olduğunda, meskun mahallere su nakledilen kanallar, su yolları akla gelmektedir. Ancak bunlar iletilen suya birşey karıştırmadan ve bulaştırmadan iletmesi gerekmektedir. Koca Mimar Sinan, İstanbul’un meskûn bölgelerine kemerler üzerinde, kanallar içinde su getirmek için bu yapıları inşa etmiştir. 

 

Paşadere Kemeri de bunlardan sadece bir tanesidir. Su bir abı-ı hayat kaynağıdır.  Bu kemer denilen kanalın içinde, bir kaynaktan içi yanmış olanları serinletecek, ferahlık verecek bir nimeti ulaştırmada sessiz ve sakin bir görev üstlenir. 

 

Sinan, bu eserini de diğer eserlerinde olduğu gibi zamanının en dayanıklı yapı malzemesi olan taş ile dizayn etmiş olup, ancak diğer eserlerinden farklı bir çizgide olmasına da hassasiyet  göstermiştir. 

 

Bu tutum aslında Sinan’ın diğer binaları için de başvurduğu bir davranış biçimidir. Aslında Sinan, sanat olarak gelişimini bu anlayışla temellendirmiştir. Paşadere kemerin uzunluğu 102 metre ve açıklığı 5 metre olup 13 adet gözden oluşmaktadır. Altından da ulaşım yolu geçmektedir.

DRİNA KÖPRÜSÜ

Bu köprü, ülkemiz coğrafyasında yaşayan bizler için nostaljik çağrışımlar yapabilecek özelliklere sahip bir yapıdır. Diğer taraftan da Osmanlı Devleti’nin en görkemli zamanlarında tarihe tanıklık etme açısından, Avrupa’nın içine kadar sokulmuş bir yapıdır. 

 

Köprü Mimar Sinan’ın en kolay, en sanatlı ve belki de en fazla aşına olduğu yapıların başında gelmektedir. Çünkü Mimar Sinan Osmanlı ordusu ile birlikte savaşlara katılmış ve bu esnada derin vadilerin çayların ve ırmakların üzerinden aşmak için bol bol köprü inşa etmiştir. 

 

Drina Köprüsü Bosna Hersek sınırları içinde kalan bir köprü olup, Osmanlı’nın en önemli veziri azamı olan Sokullu Mehmet Paşa tarafından, Mimar Sinan’a 1571 ila 1577 yılları arasında yaptırıl, Son Bosna Sırbistan savaşında bombalanarak yıkılmış ve tekrar orijinaline uygun şekilde onarılmış bir eserdir.

 

Sinan’ın bu eseri Avrupa’da bulunan diğer köprüler arasında hem şekil ve hem de estetik açıdan benzemezliği ile dikkat çekmekte olup, 2007 yılında Dünya Kültür Mirası Listesine girmiştir. 

 

Drina Köprüsü Sinan’ın da bütün özelliklerini toplayan bir yapı olmak bakımından benzerlerinden ayrılmaktadır. 

Drina Köprüsünün boyu 180 metre civarında, eni 7 metreden biraz fazladır. Köprü büyük kesme taş bloklardan yapılmış, 11 adet kemere sahip olup bunlardan 10 tanesinin içinden su akmaktadır. 

 

Kemerler selyaran adı da verilen suyun akışına dik gelecek şekilde üçgen oluşturacak bir şekil almışlardır. Bu kemerlerin açıklıkları 10 ila 15 metre arasında değişmektedirler.


Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

22.06.2022

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
06
Aralık
01
Aralık
23
Kasım
17
Kasım
10
Kasım
04
Kasım
28
Ekim
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.