Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İslâm Bilim Adamları

İSLÂM BİLİM ADAMLARI    MİMAR SİNAN 7     ESERLERİ   Biz eserlerini hayranlıkla seyrederken kedisini tanımayı merak etmesek de; Sinan mimarlık sanatına getirdiği dünya ölçeğindeki yenilikler, Mimar Sinan’ın hayatı ve eserleri hakkındaki yayınlar, belgelerle ispatlanmıştır.   Araştırmalar, çok farklı düzeylerdeki yaklaşımlarla küçük bir kütüphaneyi doldurabilecek birikime ulaşmıştır.    Çağdaş mimarlar zaman zaman onun adını hayranlıkla anmışlar, New York’ta (1982) The Turkish Michelangelo başlıklı roman, büyük ustanın dünya ölçeğinde yeterince tanınmış olduğu göstermektedir.   Mimar Sinan 93 camii, 52 mescit, 56 medrese, 7 darül-kurra, 20 türbe, 17 imarethane (yoksullar için hayır kurumları), 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere yaklaşık 410 eser yaptığı ileri sürülmüştür.     Edirne Selimiye Camisi 2000'de UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine dahil edilmiş, 2011 yılında Dünya Mirası olarak tescil edilmiştir.   İstanbul'da bulunan bir devlet üniversitesine 1982 yılında "Mimar Sinan Üniversitesi" adı verilmiş, 2003 yılında adı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olarak değiştirilmiştir.    Sinan inşaat ve mimari alandaki araştırmalarıyla kendini dünyaya kabul ettirmiş, adeta Osmanlı Mimarisinde Sinan Okulu tezini de simgeleştirmiştir.    Sinan’ın hayatı boyunca inşa ettiği eserlerin sayısı tartışmalıdır. Döneme ait kaynakların karşılaştırılmasıyla 452 yapıdan oluşan bir liste belirlenirken bazı el kitapları ve ansiklopedilerde 350 civarında eser yaptığı yazılıdır.    Mimarın yüzyıla yakın yaşadığı bilinmektedir. Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 31.05.2022
Ekleme Tarihi: 31 Mayıs 2022 - Salı

İslâm Bilim Adamları

İSLÂM BİLİM ADAMLARI 

 

MİMAR SİNAN 7

 

 

ESERLERİ

 

Biz eserlerini hayranlıkla seyrederken kedisini tanımayı merak etmesek de; Sinan mimarlık sanatına getirdiği dünya ölçeğindeki yenilikler, Mimar Sinan’ın hayatı ve eserleri hakkındaki yayınlar, belgelerle ispatlanmıştır.

 

Araştırmalar, çok farklı düzeylerdeki yaklaşımlarla küçük bir kütüphaneyi doldurabilecek birikime ulaşmıştır. 

 

Çağdaş mimarlar zaman zaman onun adını hayranlıkla anmışlar, New York’ta (1982) The Turkish Michelangelo başlıklı roman, büyük ustanın dünya ölçeğinde yeterince tanınmış olduğu göstermektedir.

 

Mimar Sinan 93 camii, 52 mescit, 56 medrese, 7 darül-kurra, 20 türbe, 17 imarethane (yoksullar için hayır kurumları), 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere yaklaşık 410 eser yaptığı ileri sürülmüştür.  

 

Edirne Selimiye Camisi 2000'de UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine dahil edilmiş, 2011 yılında Dünya Mirası olarak tescil edilmiştir.

 

İstanbul'da bulunan bir devlet üniversitesine 1982 yılında "Mimar Sinan Üniversitesi" adı verilmiş, 2003 yılında adı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olarak değiştirilmiştir. 

 

Sinan inşaat ve mimari alandaki araştırmalarıyla kendini dünyaya kabul ettirmiş, adeta Osmanlı Mimarisinde Sinan Okulu tezini de simgeleştirmiştir. 

 

Sinan’ın hayatı boyunca inşa ettiği eserlerin sayısı tartışmalıdır. Döneme ait kaynakların karşılaştırılmasıyla 452 yapıdan oluşan bir liste belirlenirken bazı el kitapları ve ansiklopedilerde 350 civarında eser yaptığı yazılıdır. 

 

Mimarın yüzyıla yakın yaşadığı bilinmektedir.


Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

31.05.2022

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.