Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İslâm Bilim Adamları

İSLÂM BİLİM ADAMLARI    MİMAR SİNAN 4     BAŞMİMARLIK   Hassa Başmimarı olan Sinan, başmimarlık görevini Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murat zamanında 49 yıl süre ile yapmıştır.   Mimar Sinan’ın Mimarbaşı olduktan sonra verdiği üç büyük eser, onun sanatının gelişmesini gösteren basamaklardır.   Bunların ilki İstanbul'daki Şehzade Camii ve külliyesi, çıraklık eseridir. Dört yarım kubbenin ortasında merkezi bir kubbe tarzında inşa edilen Şehzade Camii, daha sonra yapılan bütün camilere örnek teşkil etmiştir.   Kanûnî Sultan Süleyman ölen şehzadesi adına bir külliye yaptırmak istemiş, bu inşaat o sırada elli dört yaşında bulunan Sinan’a verilmiştir. Bu yapının tamamlanmasından birkaç yıl sonra sultanın adıyla yeni bir cami ve külliyenin inşasına başlamış ve yedi yıl içinde İstanbul’un ve bütün imparatorluğun en görkemli yapılarından biri tamamlanmıştır.    Süleymaniye Camii, Mimar Sinan’ın İstanbul’daki en muhteşem eseridir. Kendi tabiriyle kalfalık döneminde, yedi yılda 1550-1557 arasında yapılmıştır.   Mimar Sinan’ın en büyük eseri ise, 1575 yılında 86 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" diye takdim ettiği, Edirne’deki Selimiye Camiidir.   Sinan Mimarbaşı olduktan sonra değişik konularla uğraşmıştır. Bir taraftan restore ile uğraşmış, bu konudaki en büyük hizmeti Ayasofya’nın kubbesini onarmış, çevresine takviyeli duvarlar yapmış ve eserin bu günlere sağlam olarak gelmesini sağlamıştır.   Diğer taraftan dünyanın gözünün üzerinde olduğu İstanbul’da eski eserlerle abidelerin yakınına yapılan ve onların görünümlerini bozan yapıların yıkılmaları görevleri üslenmiştir. Zeyrek Camii ve Rumeli Hisarı civarına yapılan bazı ev ve dükkânların yıktırmıştır.   Sokakların darlığı sebebiyle ortaya çıkan yangın tehlikesine karşı İstanbul caddelerini genişletme, kaldırımların tanzim etme, evlerini yapma ve lağımlarının inşa ve onarımı ile uğraşmıştır. Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 19.05.2022
Ekleme Tarihi: 19 Mayıs 2022 - Perşembe

İslâm Bilim Adamları

İSLÂM BİLİM ADAMLARI 

 

MİMAR SİNAN 4

 

 

BAŞMİMARLIK

 

Hassa Başmimarı olan Sinan, başmimarlık görevini Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murat zamanında 49 yıl süre ile yapmıştır.

 

Mimar Sinan’ın Mimarbaşı olduktan sonra verdiği üç büyük eser, onun sanatının gelişmesini gösteren basamaklardır.

 

Bunların ilki İstanbul'daki Şehzade Camii ve külliyesi, çıraklık eseridir. Dört yarım kubbenin ortasında merkezi bir kubbe tarzında inşa edilen Şehzade Camii, daha sonra yapılan bütün camilere örnek teşkil etmiştir.

 

Kanûnî Sultan Süleyman ölen şehzadesi adına bir külliye yaptırmak istemiş, bu inşaat o sırada elli dört yaşında bulunan Sinan’a verilmiştir. Bu yapının tamamlanmasından birkaç yıl sonra sultanın adıyla yeni bir cami ve külliyenin inşasına başlamış ve yedi yıl içinde İstanbul’un ve bütün imparatorluğun en görkemli yapılarından biri tamamlanmıştır.

 

 Süleymaniye Camii, Mimar Sinan’ın İstanbul’daki en muhteşem eseridir. Kendi tabiriyle kalfalık döneminde, yedi yılda 1550-1557 arasında yapılmıştır.

 

Mimar Sinan’ın en büyük eseri ise, 1575 yılında 86 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" diye takdim ettiği, Edirne’deki Selimiye Camiidir.

 

Sinan Mimarbaşı olduktan sonra değişik konularla uğraşmıştır. Bir taraftan restore ile uğraşmış, bu konudaki en büyük hizmeti Ayasofya’nın kubbesini onarmış, çevresine takviyeli duvarlar yapmış ve eserin bu günlere sağlam olarak gelmesini sağlamıştır.

 

Diğer taraftan dünyanın gözünün üzerinde olduğu İstanbul’da eski eserlerle abidelerin yakınına yapılan ve onların görünümlerini bozan yapıların yıkılmaları görevleri üslenmiştir. Zeyrek Camii ve Rumeli Hisarı civarına yapılan bazı ev ve dükkânların yıktırmıştır.

 

Sokakların darlığı sebebiyle ortaya çıkan yangın tehlikesine karşı İstanbul caddelerini genişletme, kaldırımların tanzim etme, evlerini yapma ve lağımlarının inşa ve onarımı ile uğraşmıştır.


Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

19.05.2022

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.