Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İBNÜ’Z ZERKALE 2

Zerkâle’yi şöhrete ulaştıran en önemli eserlerinden biri bizzat kendi icadı olan “Safiha (Gökyüzünü inceleyen)” adındaki usturlabıdır. Zerkâle, ekvator dairesiyle ekliptik dairesinin stereografik izdüşümlerini bu aletle birleştirmiştir     Usturlap eski dönemlerde teknik anlamıyla küresel astronomi problemlerini çözmek, gök cisimlerinin veya herhangi bir yükseltinin irtifaını ölçmek, gündüz ve gece saatlerini belirlemek, şehirlerin enlem ve boylamlarına göre kıble yönünü tespit etmek, tablolar (zâyîçeler) çıkarmak gibi teorik ve pratik birçok amaçla kullanılan astronomi aletini ifade etmektedir.  Usturlab resmî   İbnü’z-Zerkāle, çalışmalarında kullandığı usturlabı batıda Zerkali Safihası adıyla ün kazanmış ve bu alet ile Afaki bir şekilde, her yerin ufkunu temsil edecek surette ufuk dairesi hareketli yapılmış, menazıri usul ile ayın tutuluş durumu resimlenmiştir.   İbnü’z-Zerkāle, ilk defa Batlamyus’un aksine dünyanın gerçek yörünge noktası hareketini ve güneşin tadil merkezinin asırlık değişikliğe bağlı olduğunu keşfederek kanuna bağlamıştır.    İbnü’z-Zerkāle, Tuleytula adıyla Ünlü olan ilk astronomi cetvellerini düzenlemiştir. Güneş, gezegenler ve diğer yıldızların hareketlerini hesaplamada kullanılan bu cetveller, kısa zamanda Avrupa’nın her tarafında kullanılmaya başlanmıştır.   İbnü’z-Zerkāle sabır ve dikkatle yaptığı incelemeler sonucu dünyanın güneşe olan uzaklığı ile güneşin dünyaya mesafesini, güneş yörüngesine dayanan gün dönümleri ile gece ve gündüz eşitliğinin prestesyonuna intibak ettirebilmek için Tuleytulada 402’den fazla gözlem yapmış, vepresesyon vüsatini de aynı tarzda doğru olarak hesaplamıştır.   Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 26.11.2021    
Ekleme Tarihi: 13 Nisan 2022 - Çarşamba

İBNÜ’Z ZERKALE 2

Zerkâle’yi şöhrete ulaştıran en önemli eserlerinden biri bizzat kendi icadı olan “Safiha (Gökyüzünü inceleyen)” adındaki usturlabıdır. Zerkâle, ekvator dairesiyle ekliptik dairesinin stereografik izdüşümlerini bu aletle birleştirmiştir
 
 
Usturlap eski dönemlerde teknik anlamıyla küresel astronomi problemlerini çözmek, gök cisimlerinin veya herhangi bir yükseltinin irtifaını ölçmek, gündüz ve gece saatlerini belirlemek, şehirlerin enlem ve boylamlarına göre kıble yönünü tespit etmek, tablolar (zâyîçeler) çıkarmak gibi teorik ve pratik birçok amaçla kullanılan astronomi aletini ifade etmektedir. 

Usturlab resmî
 
İbnü’z-Zerkāle, çalışmalarında kullandığı usturlabı batıda Zerkali Safihası adıyla ün kazanmış ve bu alet ile Afaki bir şekilde, her yerin ufkunu temsil edecek surette ufuk dairesi hareketli yapılmış, menazıri usul ile ayın tutuluş durumu resimlenmiştir.
 
İbnü’z-Zerkāle, ilk defa Batlamyus’un aksine dünyanın gerçek yörünge noktası hareketini ve güneşin tadil merkezinin asırlık değişikliğe bağlı olduğunu keşfederek kanuna bağlamıştır. 
 
İbnü’z-Zerkāle, Tuleytula adıyla Ünlü olan ilk astronomi cetvellerini düzenlemiştir. Güneş, gezegenler ve diğer yıldızların hareketlerini hesaplamada kullanılan bu cetveller, kısa zamanda Avrupa’nın her tarafında kullanılmaya başlanmıştır.
 
İbnü’z-Zerkāle sabır ve dikkatle yaptığı incelemeler sonucu dünyanın güneşe olan uzaklığı ile güneşin dünyaya mesafesini, güneş yörüngesine dayanan gün dönümleri ile gece ve gündüz eşitliğinin prestesyonuna intibak ettirebilmek için Tuleytulada 402’den fazla gözlem yapmış, vepresesyon vüsatini de aynı tarzda doğru olarak hesaplamıştır.
 
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
26.11.2021

 
 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.