Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İBNÜ’Z ZERKALE, 1029- 1087 TULEYTULA-KURTUBA

İbnü’z-Zerkâle Endülüs'de yetişen Künyesi Ebu İshak olan ünlü astronomi alimlerinden biridir. İsmi, İbrahim bin Yahya et-Tecibi en-Nekkaş’tır. 1029 senesinde Tuleytula şehrinde doğmuş, küçük yaşta ilim öğrenmeye başlamıştır. Kısa zamanda din ve fen ilimlerini öğrenen İbnü’z-Zerkâle, astronomi ile ilgili çalışmalarını ve rasadlarının çoğunu Tuleytula’da yapmıştır. Ömrünün sonuna doğru Kurtubaya yerleşmiş ve 1087 senesinde vefat etmiştir.   Astronomik keşif ve hizmetleriyle şöhret bulan, astronomi alanında eğitim verilmesine öncü olarak ilk defa bir okul açılmasına zemin hazırlayan ve icat ettiği safiha isimli usturlapla tanınan Endülüs’ün önde gelen astronomlarındandır.   Sanatkâr bir aileden gelen İbnü’z-Zerkāle’nin el sanatlarında gösterdiği maharet, Tuleytula Kadısı Sâid el-Endelüsî’nin hizmetine girmesine vesile olmuş, yaptığı gözlem aletleriyle kısa sürede dikkatleri üzerine çekince kendisine astronomi alanında yetişmesi için her türlü imkân sağlanmıştır.    454 (1062) yılında Tuleytula Emîri Yahyâ b. İsmâil el-Me’mûn tarafından kurulan astronomik gözlem heyetinin üyeliğine, daha sonra da başkanlığına getirilmiştir. Tuleytula’nın büyük hayranlık uyandıran su saatlerini imal etmesiyle ün kazanmıştır.   İbnü’z-Zerkāle’nin saatleri oldukça kesin bir ay takvimini esas alıyordu ve bir ölçüde Avrupa’da XVII. yüzyılda yaygın olan saatlere öncülük etmiş, Regulus yıldızının boylamını ve gezegenlerin en yüksek noktalarını belirlemiştir.      Dünyanın güneşe olan uzaklığını hesaplamış, bu mesafeyi güneş yörüngesine dayanan gün dönümleri ile gece ve gündüz eşitliğinin presesyonuna tatbik ettirebilmek için 400 den fazla rasat yapmış ve sonunda presesyonun genişliğini de aynı tarzda doğru olarak hesaplamıştır. Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 22.11.2021    
Ekleme Tarihi: 13 Nisan 2022 - Çarşamba

İBNÜ’Z ZERKALE, 1029- 1087 TULEYTULA-KURTUBA

İbnü’z-Zerkâle Endülüs'de yetişen Künyesi Ebu İshak olan ünlü astronomi alimlerinden biridir. İsmi, İbrahim bin Yahya et-Tecibi en-Nekkaş’tır. 1029 senesinde Tuleytula şehrinde doğmuş, küçük yaşta ilim öğrenmeye başlamıştır. Kısa zamanda din ve fen ilimlerini öğrenen İbnü’z-Zerkâle, astronomi ile ilgili çalışmalarını ve rasadlarının çoğunu Tuleytula’da yapmıştır. Ömrünün sonuna doğru Kurtubaya yerleşmiş ve 1087 senesinde vefat etmiştir.
 
Astronomik keşif ve hizmetleriyle şöhret bulan, astronomi alanında eğitim verilmesine öncü olarak ilk defa bir okul açılmasına zemin hazırlayan ve icat ettiği safiha isimli usturlapla tanınan Endülüs’ün önde gelen astronomlarındandır.
 
Sanatkâr bir aileden gelen İbnü’z-Zerkāle’nin el sanatlarında gösterdiği maharet, Tuleytula Kadısı Sâid el-Endelüsî’nin hizmetine girmesine vesile olmuş, yaptığı gözlem aletleriyle kısa sürede dikkatleri üzerine çekince kendisine astronomi alanında yetişmesi için her türlü imkân sağlanmıştır.
 
 454 (1062) yılında Tuleytula Emîri Yahyâ b. İsmâil el-Me’mûn tarafından kurulan astronomik gözlem heyetinin üyeliğine, daha sonra da başkanlığına getirilmiştir. Tuleytula’nın büyük hayranlık uyandıran su saatlerini imal etmesiyle ün kazanmıştır.
 
İbnü’z-Zerkāle’nin saatleri oldukça kesin bir ay takvimini esas alıyordu ve bir ölçüde Avrupa’da XVII. yüzyılda yaygın olan saatlere öncülük etmiş, Regulus yıldızının boylamını ve gezegenlerin en yüksek noktalarını belirlemiştir.
 
 
 Dünyanın güneşe olan uzaklığını hesaplamış, bu mesafeyi güneş yörüngesine dayanan gün dönümleri ile gece ve gündüz eşitliğinin presesyonuna tatbik ettirebilmek için 400 den fazla rasat yapmış ve sonunda presesyonun genişliğini de aynı tarzda doğru olarak hesaplamıştır.
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
22.11.2021

 
 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.