Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İBNİ YUNUS

İsmi Ali bin Abdurrahman bin Ahmed bin Yunus Sadefî olan İbn Yunus Mısırlı astronomi ve matematik bilginidir. Avrupa’da ise "Aben Jenis" adıyla tanının İbn-i Yunus’un doğum tarihi hakkında net bir bilgi olmayıp, ancak Mısır'ın Said bölgesine bağlı bir köyde 950'de doğmuş ve 1008 veya 1009 yılında ölmüş olabileceği tahmin edilmektedir. İbn-i Yunus 978 yılında Kahire’de yaptığı astronomi gözlemler neticesinde ay ve güneş tutulmalarını en ince hesaplarla tespit etmiştir. O zamana kadar bu şekilde hassas ve dakik hesaplama henüz yapılmamıştır. Yaptığı rasadlar sonunda büyük ve mükemmel bir Zic adlı eser hazırlaması ününün yayılmasına yol açmıştır.   Babası, devrin tanınmış hadis alim ve tarihçilerinden, dedesi, İmam-ı Şafii hazretlerinin yakınlarından ve ilmi meclisinde bulunan bir zattır. Bundan dolayı da İbn-i Yunus, küçük yaşta ilim tahsiline başlamış, din ilmi yanında başta astronomi olmak üzere, fen ilimlerini öğrenmiştir.  Mısır’da hüküm süren Fatımi Sultanlarından El-Aziz ve oğlu Hakim bi-Emrillah devirlerinde tanınmış, Fatımi hükümdarları, ilmi çalışmalarını teşvik ederek, Kahire civarında Cebel-i Mukattam Dağında onun astronomi çalışmaları yapmasını için bir rasathane yaptırmışlardır.  İbn-i Yunus, 978 senesinde Kahire’de yaptığı gözlemler neticesinde ay ve güneş tutulmalarını en ince hesaplarla tespit etmiş, böylece büyük şöhreti daha da artmıştır. Zira bu şekilde hassas ve dakik hesaplama, o zamana kadar yapılmamıştır. Yaptığı rasatlar sonunda büyük ve mükemmel dört ciltlik bir zic hazırlamıştır.  Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 16.02.2022    
Ekleme Tarihi: 13 Nisan 2022 - Çarşamba

İBNİ YUNUS

İsmi Ali bin Abdurrahman bin Ahmed bin Yunus Sadefî olan İbn Yunus Mısırlı astronomi ve matematik bilginidir. Avrupa’da ise "Aben Jenis" adıyla tanının İbn-i Yunus’un doğum tarihi hakkında net bir bilgi olmayıp, ancak Mısır'ın Said bölgesine bağlı bir köyde 950'de doğmuş ve 1008 veya 1009 yılında ölmüş olabileceği tahmin edilmektedir.

İbn-i Yunus 978 yılında Kahire’de yaptığı astronomi gözlemler neticesinde ay ve güneş tutulmalarını en ince hesaplarla tespit etmiştir. O zamana kadar bu şekilde hassas ve dakik hesaplama henüz yapılmamıştır. Yaptığı rasadlar sonunda büyük ve mükemmel bir Zic adlı eser hazırlaması ününün yayılmasına yol açmıştır.

 

Babası, devrin tanınmış hadis alim ve tarihçilerinden, dedesi, İmam-ı Şafii hazretlerinin yakınlarından ve ilmi meclisinde bulunan bir zattır. Bundan dolayı da İbn-i Yunus, küçük yaşta ilim tahsiline başlamış, din ilmi yanında başta astronomi olmak üzere, fen ilimlerini öğrenmiştir. 

Mısır’da hüküm süren Fatımi Sultanlarından El-Aziz ve oğlu Hakim bi-Emrillah devirlerinde tanınmış, Fatımi hükümdarları, ilmi çalışmalarını teşvik ederek, Kahire civarında Cebel-i Mukattam Dağında onun astronomi çalışmaları yapmasını için bir rasathane yaptırmışlardır. 

İbn-i Yunus, 978 senesinde Kahire’de yaptığı gözlemler neticesinde ay ve güneş tutulmalarını en ince hesaplarla tespit etmiş, böylece büyük şöhreti daha da artmıştır. Zira bu şekilde hassas ve dakik hesaplama, o zamana kadar yapılmamıştır. Yaptığı rasatlar sonunda büyük ve mükemmel dört ciltlik bir zic hazırlamıştır. 

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

16.02.2022

 
 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

27
Nisan
20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.