Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İBNİ FİRNAS, (ABBAS KASIM İBNİ FİRNAS), ENDÜLÜS’ÜN KURTUBA 810-887

Endülüs’ün Ronda bölgesindeki Tâkerunâ’nın (Takoronna) köylerinden birinde doğmuş, hayatı hakkında, Berberî asıllı âzatlı bir köle olduğu dışında fazla bilgi olamayan, Kurtuba’da büyüyüp ve orada tahsil gören, yaptığı ilmî ve edebî çalışmalar sayesinde Kurtuba’da I. Hakem’in sarayına giren ve II. Abdurrahman ile I. Muhammed dönemlerinde de mevkiini koruyan bir İslâm bilim adamıdır. İbn-i Firnas, birçok keşfiyle dikkatleri çekmiş ve devrin hükümdarı tarafından kendisine "hakim-ül endülüs" ünvanı verilmiştir. Endülüslü Abbas Kasım İbn Firnas’ın da uzun çalışmalar sonunda yeni bir keşifte bulunup ‘İbn- i Firnas’ın simya, gökbilimi, tüy ve kumaş malzemeleri kullanarak ilk uçuş aleti, planör, kum ve taşlardan mükemmel renksiz, düzeltme kabiliyeti olan cam ve gözlük camı yapmıştır.  Bunlardan daha da önemlisi bir cihaz yapıp, üzerine kumaş geçirip kanat yerine büyük kuş kanatları ve tüyleri takıp, bu âleti çalıştırarak havalanıp, uzun süre kuşlar gibi süzülüp uçmuş ve yavaşça yere inmiştir. Tarihi kaynaklarda İbn-i Firnas'ın Kurtuba Camiisi'nden atlayarak, uzun süre kuşlar gibi süzüldüğü daha sonra yere indiği bilgisine rastlanmış, bazı kayıtlara göre bu büyük alim, iniş esnasında hafif şekilde yaralanmış ancak vazgeçmemiş, daha sonra da uçma deneylerini sürdürmüştür.   İbn-i Firnas bu çalışmasını tarihte ilk defa motorlu uçak uçuran Amerikalı modern uçağın babası gösterilen Wright Kardeşler’den 1023 yıl önce gerçekleştirmiştir. Bunlara birlikte bir göz atalım. Çalışmaları Birçok alanda çalışmalar yapan İbn Firnas, kimya, fizik, astronomi okumuş, Astronomi tabloları hazırlamış, enerji kaynağı su olan el-Makata saatini imal etmiştir. İbn-i Firnas’ın zamanına kadar sadece Mısırlılar tarafından uygulanan kristal kesme işlemi geliştirilerek, kendine mahsus kaya kristallerini kesme yöntemini bulmuştur. Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 31.01.2022    
Ekleme Tarihi: 13 Nisan 2022 - Çarşamba

İBNİ FİRNAS, (ABBAS KASIM İBNİ FİRNAS), ENDÜLÜS’ÜN KURTUBA 810-887

Endülüs’ün Ronda bölgesindeki Tâkerunâ’nın (Takoronna) köylerinden birinde doğmuş, hayatı hakkında, Berberî asıllı âzatlı bir köle olduğu dışında fazla bilgi olamayan, Kurtuba’da büyüyüp ve orada tahsil gören, yaptığı ilmî ve edebî çalışmalar sayesinde Kurtuba’da I. Hakem’in sarayına giren ve II. Abdurrahman ile I. Muhammed dönemlerinde de mevkiini koruyan bir İslâm bilim adamıdır. İbn-i Firnas, birçok keşfiyle dikkatleri çekmiş ve devrin hükümdarı tarafından kendisine "hakim-ül endülüs" ünvanı verilmiştir.

Endülüslü Abbas Kasım İbn Firnas’ın da uzun çalışmalar sonunda yeni bir keşifte bulunup ‘İbn- i Firnas’ın simya, gökbilimi, tüy ve kumaş malzemeleri kullanarak ilk uçuş aleti, planör, kum ve taşlardan mükemmel renksiz, düzeltme kabiliyeti olan cam ve gözlük camı yapmıştır. 

Bunlardan daha da önemlisi bir cihaz yapıp, üzerine kumaş geçirip kanat yerine büyük kuş kanatları ve tüyleri takıp, bu âleti çalıştırarak havalanıp, uzun süre kuşlar gibi süzülüp uçmuş ve yavaşça yere inmiştir.

Tarihi kaynaklarda İbn-i Firnas'ın Kurtuba Camiisi'nden atlayarak, uzun süre kuşlar gibi süzüldüğü daha sonra yere indiği bilgisine rastlanmış, bazı kayıtlara göre bu büyük alim, iniş esnasında hafif şekilde yaralanmış ancak vazgeçmemiş, daha sonra da uçma deneylerini sürdürmüştür.

 

İbn-i Firnas bu çalışmasını tarihte ilk defa motorlu uçak uçuran Amerikalı modern uçağın babası gösterilen Wright Kardeşler’den 1023 yıl önce gerçekleştirmiştir. Bunlara birlikte bir göz atalım.

Çalışmaları

Birçok alanda çalışmalar yapan İbn Firnas, kimya, fizik, astronomi okumuş, Astronomi tabloları hazırlamış, enerji kaynağı su olan el-Makata saatini imal etmiştir.

İbn-i Firnas’ın zamanına kadar sadece Mısırlılar tarafından uygulanan kristal kesme işlemi geliştirilerek, kendine mahsus kaya kristallerini kesme yöntemini bulmuştur.

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

31.01.2022

 
 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.