Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İBNİ FİRNAS 2

İbn-i Firnas, uzay boşluğundaki hareketleri simüle eden, görüntüleri optik ve elektro-mekanik birçok teknolojik araç kullanılarak elde eden ve dünyanın herhangi bir noktasından geçmişte, gelecekte veya bulunulan anda görülebilecek gökyüzünü görüntüleyen, güneş  ve gezegenleri hareket halinde gösteren bir Planetaryum yapmıştır. İbn-i Firnas bu cihazla yıldızlarla birlikte bulutu ve şimşekleri de incelemiştir.  İbn-i Firnas, bir kısım taşlardan mükemmel cam imal etme usulünü keşfetmiş, kuvarstan kristal yapmış ve kristal kesimini batı İslâm âlemine tanıtmış, cam sanayinin de öncüsü olmuştur. İbn-i Firnas şekil ve görüntüleri netleştirme ve düzeltme kabiliyeti olan camı keşfederek bilim çevresinde gözlüğün mucidi olduğu kabul edilmiştir.   Libya İbn-i Firnas onuruna posta pulu bastırmış, Irak ise Bağdat Havaalanının kuzeyine ismini vermiş ve onun hatırasına heykelini dikmiştir. Ay’ın güneybatısında King ve Ostwald Kraterlerine yakın bir yerde 90 km çapındaki bir kratere de İbn-i Firnas adı verilmiştir.   Arap kültürü ile yaptığı çalışmalar sayesinde ABD'de Arap kültürünün tanınmasını sağlayan yazar Philip Khuri Hitti, 1886 Osmanlı döneminde Suriye eyaletinde Lübnan’da (Simlan), İbn Firnas’ın, insanlık tarihinde ilk defa bilimsel uçma girişiminde bulunduğunu yazmıştır.   Alman bilim tarihi araştırıcısı Sigrid Hunke de 'İbn- i Firnas'ın yaptığı bu uçakla, Atinalı mimar ve mucit Daidalus’un oğlu, uçma hayranı İkarus’un rüyasını gerçekleştirdiğini' literatüre kayıt etmiştir.   Tarihçi, akademisyen bilim adamı Osman Turan’da İbn-i Firnas’ın 'İslâm medeniyetinde modern havacılığın öncüsü' olduğunu dile getirmiş ve 'Daha doğrusu şu dünya tarihinde ilk defa uçmayı gerçekleştiren, uçak yapan bir Müslümandır.' İfadesinde bulunmuştur.   Abbas İbn-i Firnâs, merakı ve araştırıcı karakteri ile uzayı temsil eden bir gök küresi kurmuş, daha sonraları da Avrupa’da astronomisinin gelişmesinde önemli olan Sindhind tablolarının çizimlerini yapmıştır.    (Abbas İbn-i Firnâs’ı uçma resmi) Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 06.02.2022    
Ekleme Tarihi: 13 Nisan 2022 - Çarşamba

İBNİ FİRNAS 2

İbn-i Firnas, uzay boşluğundaki hareketleri simüle eden, görüntüleri optik ve elektro-mekanik birçok teknolojik araç kullanılarak elde eden ve dünyanın herhangi bir noktasından geçmişte, gelecekte veya bulunulan anda görülebilecek gökyüzünü görüntüleyen, güneş 
ve gezegenleri hareket halinde gösteren bir Planetaryum yapmıştır. İbn-i Firnas bu cihazla yıldızlarla birlikte bulutu ve şimşekleri de incelemiştir. 
İbn-i Firnas, bir kısım taşlardan mükemmel cam imal etme usulünü keşfetmiş, kuvarstan kristal yapmış ve kristal kesimini batı İslâm âlemine tanıtmış, cam sanayinin de öncüsü olmuştur.
İbn-i Firnas şekil ve görüntüleri netleştirme ve düzeltme kabiliyeti olan camı keşfederek bilim çevresinde gözlüğün mucidi olduğu kabul edilmiştir.
 
Libya İbn-i Firnas onuruna posta pulu bastırmış, Irak ise Bağdat Havaalanının kuzeyine ismini vermiş ve onun hatırasına heykelini dikmiştir. Ay’ın güneybatısında King ve Ostwald Kraterlerine yakın bir yerde 90 km çapındaki bir kratere de İbn-i Firnas adı verilmiştir.
 
Arap kültürü ile yaptığı çalışmalar sayesinde ABD'de Arap kültürünün tanınmasını sağlayan yazar Philip Khuri Hitti, 1886 Osmanlı döneminde Suriye eyaletinde Lübnan’da (Simlan), İbn Firnas’ın, insanlık tarihinde ilk defa bilimsel uçma girişiminde bulunduğunu yazmıştır.
 
Alman bilim tarihi araştırıcısı Sigrid Hunke de 'İbn- i Firnas'ın yaptığı bu uçakla, Atinalı mimar ve mucit Daidalus’un oğlu, uçma hayranı İkarus’un rüyasını gerçekleştirdiğini' literatüre kayıt etmiştir.
 
Tarihçi, akademisyen bilim adamı Osman Turan’da İbn-i Firnas’ın 'İslâm medeniyetinde modern havacılığın öncüsü' olduğunu dile getirmiş ve 'Daha doğrusu şu dünya tarihinde ilk defa uçmayı gerçekleştiren, uçak yapan bir Müslümandır.' İfadesinde bulunmuştur.
 
Abbas İbn-i Firnâs, merakı ve araştırıcı karakteri ile uzayı temsil eden bir gök küresi kurmuş, daha sonraları da Avrupa’da astronomisinin gelişmesinde önemli olan Sindhind tablolarının çizimlerini yapmıştır. 
 
(Abbas İbn-i Firnâs’ı uçma resmi)
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
06.02.2022

 
 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.