Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İBN-İ CEZZÂR 2

Mütercimlik yapan Konstantin isimli bir korsan kâtip, bu eserlerin müellifinin kendisi olduğunu iddia edip ‘Viaticum' kendi malı olarak satmaya başlamıştır. Daha sonra kendisini sevmeyen Demetrius isimli Sicilyalı mütercim tarafından bu hırsızlık ortaya çıkarılmıştır.  İbn-i Cezzâr, zamanın din ve fen ilimlerini tahsil ettikten sonra, çalışmalarını tıp ve eczacılık alanında yoğunlaştırmıştır. Son derece güzel ahlâklı, çalışkan, hiçbir ilmi küçümsemeyen bir âlimdir. Tıp ilmi ile eczacılığın birbirinden ayrılmasını ve başlı başına birer ilim olmaları gerektiğini savunmuştur. Kayravan’daki evinde ayrıca bir eczânesi olup, hastalarını muayene ettikten sonra gerekli ilâcı hazırlatıp vermiştir. Eserleri: İki ciltten meydana gelen Zâd-ul-müsâfîr ve küff-ül-Hâdır, tabipler için vazgeçilmez bir el kitabıdır. Karın, sırt, tenasül yolları, cilt hastalıkları ile ateşli hastalıklar ve zehirlenmelerin tedavisi, konuları ile ilaçların miktarı, terkibi ve kullanılış şekillerini açıklamaktadır.  Özellikle fakirler için el kitabı olarak hazırlanan Tıbb-ul-Fukarâ vel-mesâkîn, ilâç almaya gücü yetmeyenlerin müracaat ettiği bir eserdir. Halkın anlayacağı dilde yazılan eserde, yaygın hastalıkların pratik tedâvi usulleri ile halkın yapabileceği ucuz ilâçların tarif ve kullanılış şekillerini izah etmektedir. İbn-i Cezzâr, bunların dışında tıp ilimleri ansiklopedisi, tarih, psikoloji, mide hastalıkları ve tedavisi, ayanı sebeplerden meydana gelen farklı hastalıkların tespit ve tedavisi, nezle hastalığı teşhis ve tedavisi, konusunda yazdığı 20 farklı tıp kitabına sahip olmuştur. Bu çalışmalarında dolayı da bütün İslâm âleminde tıp ve eczacılığın üstadı olarak asırlarca çok meşhûr olmuştur.  İbn-i Cezzâr’in eserleri dünya kütüphanelerinde bulunmakta olup, maalesef tam anlamıyla ve yeterli şekilde bir tetkike tâbi tutulmamıştır. Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 30.08.2021    
Ekleme Tarihi: 13 Nisan 2022 - Çarşamba

İBN-İ CEZZÂR 2

Mütercimlik yapan Konstantin isimli bir korsan kâtip, bu eserlerin müellifinin kendisi olduğunu iddia edip ‘Viaticum' kendi malı olarak satmaya başlamıştır. Daha sonra kendisini sevmeyen Demetrius isimli Sicilyalı mütercim tarafından bu hırsızlık ortaya çıkarılmıştır. 
İbn-i Cezzâr, zamanın din ve fen ilimlerini tahsil ettikten sonra, çalışmalarını tıp ve eczacılık alanında yoğunlaştırmıştır. Son derece güzel ahlâklı, çalışkan, hiçbir ilmi küçümsemeyen bir âlimdir. Tıp ilmi ile eczacılığın birbirinden ayrılmasını ve başlı başına birer ilim olmaları gerektiğini savunmuştur. Kayravan’daki evinde ayrıca bir eczânesi olup, hastalarını muayene ettikten sonra gerekli ilâcı hazırlatıp vermiştir.

Eserleri:
İki ciltten meydana gelen Zâd-ul-müsâfîr ve küff-ül-Hâdır, tabipler için vazgeçilmez bir el kitabıdır. Karın, sırt, tenasül yolları, cilt hastalıkları ile ateşli hastalıklar ve zehirlenmelerin tedavisi, konuları ile ilaçların miktarı, terkibi ve kullanılış şekillerini açıklamaktadır. 
Özellikle fakirler için el kitabı olarak hazırlanan Tıbb-ul-Fukarâ vel-mesâkîn, ilâç almaya gücü yetmeyenlerin müracaat ettiği bir eserdir. Halkın anlayacağı dilde yazılan eserde, yaygın hastalıkların pratik tedâvi usulleri ile halkın yapabileceği ucuz ilâçların tarif ve kullanılış şekillerini izah etmektedir.
İbn-i Cezzâr, bunların dışında tıp ilimleri ansiklopedisi, tarih, psikoloji, mide hastalıkları ve tedavisi, ayanı sebeplerden meydana gelen farklı hastalıkların tespit ve tedavisi, nezle hastalığı teşhis ve tedavisi, konusunda yazdığı 20 farklı tıp kitabına sahip olmuştur. Bu çalışmalarında dolayı da bütün İslâm âleminde tıp ve eczacılığın üstadı olarak asırlarca çok meşhûr olmuştur. 
İbn-i Cezzâr’in eserleri dünya kütüphanelerinde bulunmakta olup, maalesef tam anlamıyla ve yeterli şekilde bir tetkike tâbi tutulmamıştır.

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
30.08.2021

 
 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.