Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

GERÇEK ÖĞRETMENİ TANIYALIM 3

PEYGAMBERİN DOĞUMUNDAN ÖNCEKİ İŞARETLER    Yemen padişahlarından Tübba’ isminde bir Kıral, Resûl-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm’ın vasıflarını eski kitaplarda görmüş, îman etmiş. (1/182) Arab Kavminin meşhur hatibi Kuss İbn-i Sâide, peygamber olmadan evvel şiiri ile Resulullah’ı (ASV) ilân ediyor. Resûl-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm'ın ecdadından olan Kâ'b İbn-i Lüeyy, peygamberimizi:  "Ansızın, Muhammedü'n-Nebî gelecek”, diye haber veriyor." Yemen padişahlarından Seyf İbn-i Zîyezen, eski kitaplarda Resûl-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm'ın evsafını, özelliklerini görmüş; îman etmiş.  Resûl-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm'ın dedesi Abdülmuttalib; Yemen'e, Kureyş Kafilesine gittiği zaman, Seyf İbn-i Zîyezen, onları çağırmış.  Onlara:  "Hicazda bir çocuk dünyaya gelir. O'nun iki omuzu arasında hâtem, mühür gibi bir nişan var. İşte o çocuk umum insanlara imam olacak! O çocuğun dedesi de sensin" diye kerametkârâne, peygamberlikten evvel haber vermiş... (1/183) Resûl-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm’a ilk vahiy gelişinde, endişe etmiş.  Hatice-i Kübrâ o hadiseyi, amcasının oğlu meşhur Varaka İbn-i Nevfel'e anlatmış.  Varaka Resûl-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm’ı dinledikten sonra demiş ki:  "Telâş etme, o hâlet vahiydir. Sana müjde! İntizar edilen nebî, beklenen paygamber sensin! İsâ, seninle müjde vermiş!"    Gerçek bilgin Askelâni'l-Himyerî, peygamberlik gelmeden önce Kureyş’leri gördüğü vakit:  "İçinizde peygamberlik dâvâ eden var mı? Âlem O'nu bekliyor." demiş.      Hıristiyanların meşhur alimlerinden İbnü'l-Alâ, peygamberlikten önce geleceğini haber vermiş, daha sonra da peygamberimizi (A.S.M) görmüş ve;  “Ben senin sıfatını İncil'de gördüm, îman ettim. Meryem’in oğlu, İncil'de senin geleceğini müjde etmiştir." demiştir.    Habeş Padişahı Necâşî:  "Keşki şu saltanata bedel Muhammed-i Arabî Aleyhissalâtü Vesselâm'ın hizmetkârı olsaydım! O hizmetkârlık, saltanatın pek fevkındedir!" demiştir. (1/184) PEYGAMBER OLARAK GÖNDERİLMEYE YAKIN  Peygamberlikten evvel birçok hadiseler var ki, doğrudan doğruya peygamberimizin (A.S.M) birer mu'cizesidir. Bunların sihhatli olduklarını hadis imamları kabul etmiş. Bunlardan birkaç nümune: Velâdet-i Nebevî doğum gecesinde; hem annesi, hem annesinin yanında bulunan Osman İbn-i As'ın annesi, hem Abdurrahman İbn-i Avf'ın annesinin gördükleri azîm bir nurdur ki; üçü de demişler:  "Velâdeti ânında biz öyle bir nur gördük ki; o nur, şark ve garbı bize aydınlattırdı."     O gece Kâbe'deki putların, sanemlerin çoğu başı aşağı düşmüş.     Kisrâ'nın meşhur sarayı o gece sallanıp yarılmiş ve ondört şerefesi düşmüştür.     Sava'nın kutsal kabul ettikleri küçük denizi o gecede yere batması ve İstahrâbad'da bin senedir daima yanan ve sönmeyen, Mecûsîlerin ibadet ettikleri ateşin, velâdet gecesinde sönmesidir...  30.11.2019 Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Ekleme Tarihi: 30 Kasım 2019 - Cumartesi

GERÇEK ÖĞRETMENİ TANIYALIM 3

PEYGAMBERİN DOĞUMUNDAN ÖNCEKİ İŞARETLER

   Yemen padişahlarından Tübba’ isminde bir Kıral, Resûl-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm’ın vasıflarını eski kitaplarda görmüş, îman etmiş. (1/182)

Arab Kavminin meşhur hatibi Kuss İbn-i Sâide, peygamber olmadan evvel şiiri ile Resulullah’ı (ASV) ilân ediyor.

Resûl-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm'ın ecdadından olan Kâ'b İbn-i Lüeyy, peygamberimizi: 

"Ansızın, Muhammedü'n-Nebî gelecek”, diye haber veriyor."

Yemen padişahlarından Seyf İbn-i Zîyezen, eski kitaplarda Resûl-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm'ın evsafını, özelliklerini görmüş; îman etmiş. 

Resûl-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm'ın dedesi Abdülmuttalib; Yemen'e, Kureyş Kafilesine gittiği zaman, Seyf İbn-i Zîyezen, onları çağırmış. 

Onlara:

 "Hicazda bir çocuk dünyaya gelir. O'nun iki omuzu arasında hâtem, mühür gibi bir nişan var. İşte o çocuk umum insanlara imam olacak! O çocuğun dedesi de sensin" diye kerametkârâne, peygamberlikten evvel haber vermiş... (1/183)

Resûl-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm’a ilk vahiy gelişinde, endişe etmiş. 

Hatice-i Kübrâ o hadiseyi, amcasının oğlu meşhur Varaka İbn-i Nevfel'e anlatmış. 

Varaka Resûl-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm’ı dinledikten sonra demiş ki:

 "Telâş etme, o hâlet vahiydir. Sana müjde! İntizar edilen nebî, beklenen paygamber sensin! İsâ, seninle müjde vermiş!"

   Gerçek bilgin Askelâni'l-Himyerî, peygamberlik gelmeden önce Kureyş’leri gördüğü vakit:

 "İçinizde peygamberlik dâvâ eden var mı? Âlem O'nu bekliyor." demiş. 

    Hıristiyanların meşhur alimlerinden İbnü'l-Alâ, peygamberlikten önce geleceğini haber vermiş, daha sonra da peygamberimizi (A.S.M) görmüş ve; 

“Ben senin sıfatını İncil'de gördüm, îman ettim. Meryem’in oğlu, İncil'de senin geleceğini müjde etmiştir." demiştir.

   Habeş Padişahı Necâşî: 

"Keşki şu saltanata bedel Muhammed-i Arabî Aleyhissalâtü Vesselâm'ın hizmetkârı olsaydım! O hizmetkârlık, saltanatın pek fevkındedir!" demiştir. (1/184)

PEYGAMBER OLARAK GÖNDERİLMEYE YAKIN

 Peygamberlikten evvel birçok hadiseler var ki, doğrudan doğruya peygamberimizin (A.S.M) birer mu'cizesidir. Bunların sihhatli olduklarını hadis imamları kabul etmiş. Bunlardan birkaç nümune:

Velâdet-i Nebevî doğum gecesinde; hem annesi, hem annesinin yanında bulunan Osman İbn-i As'ın annesi, hem Abdurrahman İbn-i Avf'ın annesinin gördükleri azîm bir nurdur ki; üçü de demişler: 

"Velâdeti ânında biz öyle bir nur gördük ki; o nur, şark ve garbı bize aydınlattırdı." 

   O gece Kâbe'deki putların, sanemlerin çoğu başı aşağı düşmüş. 

   Kisrâ'nın meşhur sarayı o gece sallanıp yarılmiş ve ondört şerefesi düşmüştür. 

   Sava'nın kutsal kabul ettikleri küçük denizi o gecede yere batması ve İstahrâbad'da bin senedir daima yanan ve sönmeyen, Mecûsîlerin ibadet ettikleri ateşin, velâdet gecesinde sönmesidir... 

30.11.2019

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.