Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

FATİH SULTAN MEHMET (Edirne 30.03.1432-30.05.1481 Gebze)

  Peygamberimizin ASV Müjdesine Mazhar Olmuş İslâm Peygamberi ve peygamberimiz Hz. Muhammed ASV'ın " Konstantiniyye elbet fetholunacaktır. Onu fethedecek komutan ne güzel komutan, onu fetheden ordu ne güzel ordudur." hadisine nâil olduğu için günümüzde İslâm Dünyası ve Türkiye'nin kahramanı,  II. Mehmed 1453 yılında, 21 yaşındayken İstanbul'u fethederek Roma İmparatorluğu'nun varisi olan 1058 yıllık Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu'na son vermiştir. Bu olay Orta Çağ'ın sonu ve Yeni Çağ'ın başlangıcı olarak kabul edilmiştir.   Fatih Sultan Mehmed’in Unvanları Bu fetihten sonra ''Fethin Babası'' anlamına Ebû'l-Feth, "Çağ Açan Hükümdar" ve Kayser-i Rûm ("Roma İmparatoru"), Grand Turko ("Büyük Türk"), Sultanü'l-Berreyn ve Hakanü'l-Bahreyn ("İki Karanın ve İki Denizin Hükümdarı") unvanları ile anılmıştır.   Babası Sultan II. Murad ile annesi Hüma Hatun, küçük yaşta tahsiline ve yetişmesine çok önem vermişlerdir. Şehzade Mehmed, devrin en üstün âlimlerinden Molla Gürani'den eğitim görmüştür. Fatih Sultan Mehmed'in, ana dili olan Türkçenin yanında Yunanca, Latince, İbranice, Arapça ve Farsça olmak üzere beş tane yabancı dil bilmektedir. Molla Gürânî "hayatı boyunca Sultan Fatih'i yiyecek ve giyeceğin haram olanından sakındırmış, onu helâl dairesinde yaşatmaya itina göstermiştir.     Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 07.03.2022    
Ekleme Tarihi: 13 Nisan 2022 - Çarşamba

FATİH SULTAN MEHMET (Edirne 30.03.1432-30.05.1481 Gebze)


 
Peygamberimizin ASV Müjdesine Mazhar Olmuş
İslâm Peygamberi ve peygamberimiz Hz. Muhammed ASV'ın " Konstantiniyye elbet fetholunacaktır. Onu fethedecek komutan ne güzel komutan, onu fetheden ordu ne güzel ordudur." hadisine nâil olduğu için günümüzde İslâm Dünyası ve Türkiye'nin kahramanı, 
II. Mehmed 1453 yılında, 21 yaşındayken İstanbul'u fethederek Roma İmparatorluğu'nun varisi olan 1058 yıllık Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu'na son vermiştir. Bu olay Orta Çağ'ın sonu ve Yeni Çağ'ın başlangıcı olarak kabul edilmiştir.
 
Fatih Sultan Mehmed’in Unvanları
Bu fetihten sonra ''Fethin Babası'' anlamına Ebû'l-Feth, "Çağ Açan Hükümdar" ve Kayser-i Rûm ("Roma İmparatoru"), Grand Turko ("Büyük Türk"), Sultanü'l-Berreyn ve Hakanü'l-Bahreyn ("İki Karanın ve İki Denizin Hükümdarı") unvanları ile anılmıştır.
 
Babası Sultan II. Murad ile annesi Hüma Hatun, küçük yaşta tahsiline ve yetişmesine çok önem vermişlerdir. Şehzade Mehmed, devrin en üstün âlimlerinden Molla Gürani'den eğitim görmüştür. Fatih Sultan Mehmed'in, ana dili olan Türkçenin yanında Yunanca, Latince, İbranice, Arapça ve Farsça olmak üzere beş tane yabancı dil bilmektedir.
Molla Gürânî "hayatı boyunca Sultan Fatih'i yiyecek ve giyeceğin haram olanından sakındırmış, onu helâl dairesinde yaşatmaya itina göstermiştir.
 
 
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
07.03.2022

 
 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.