Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

FATİH SULTAN MEHMET 3

1461'de Trabzon İmparatorluğu'na son vermiştir 1473'te, Akkoyunlu Devleti hükümdarı Uzun Hasan'ı Otlukbeli Muhaberesi ile yenmiştir. (Resim Fatih Kanunnameleri ve Son Seferi)  II. Mehmed, döneminde çıkardığı kanunları "Fatih Kanunnamesi" adıyla kitaplaştırmıştır.  Son nefesini de fetih yolunda harcamak üzere 1481’de, Anadolu'ya doğru bir sefere çıkmış, yolun başında hastalanmış ve Hünkârçayırı'ndaki ordugâhında 49 yaşında vefat etmiştir. (Resim Fatih Sultan Mehmet ve Şahı Topları)  Ateşli silahlar bilimine ilgi duyan ve bizzat çalışmalar yapan Fatih, İstanbul kuşatmasında da kullandığı şahi toplarının çizimini Türk mühendisleri  ile birlikte bizzat yapmış ve mühendislere yol göstermiş sultan bir bilim adamıdır.  Şahi toplardan havan topunun dökümünde daha önce Bizans’tan sınır dışı edilen Macar Urban ve Cenevizli Donar Usta birlikte planlamış ve onlara yapımda yardımcı olmuştur. İmal ettiği topun deneme atışlarını Edirne’de yapan Fatih, daha sonra bu topu İstanbul kuşatmasında kullanmaya karar vermiştir.  91.5 cm’lik namluya sahip olan topun 680 kilogram ağırlığındaki güllesinin menzili ise 1200 metredir. Daha sonra 1464’te Çanakkale Boğazı’nın savunmasında da kullanılan şahi topları, 1807’de de kullanılmış İngiliz donanmasına büyük zarar vermiştir. Bu toplardan günümüze 6 tane kalmıştır ve bunlar İngiltere’de ve İstanbul Harbiye’deki müzelerde bulunmaktadır.   18 Mart 1915 Çanakkale Geçilmez   Bu yazı serisi Çanakkale zaferini kutlama gününe tevafuk etti. Onun için de Çanakkale’den bahsetmeden geçmek sorumsuzluk olacağını düşündüm. O günün şartlarında bütün şer güçlerin ve düşmanlar Osmanlı İmparatorluğu’na karşı ittifak ettikleri bir dönemde ve Osmanlı’nın elini ayağını bağlayarak kendileri her türlü teknolojiyi kullanarak, Çanakkale’yi işgal etmeye geldiler. Mehmet Akif Ersoy’un tasvir ettiği gibi “Bedrin Arslanları” kadar şanlı olan Osmanlı ordusu, üstelik dünyaya insanlık dersi vererek  şer güçleri def ederek Çanakkale zaferini kazanmıştır. Ben her ne kadar kendim tarihçi olmasam da Çanakkale ile ilgili konferanslar verdim. Çanakkale’yi gençlerimize anlatmamız bizim görevimizdir. Şehitleri rahmetle ve minnetle yâd ediyorum.   Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 18.03.2022    
Ekleme Tarihi: 13 Nisan 2022 - Çarşamba

FATİH SULTAN MEHMET 3



1461'de Trabzon İmparatorluğu'na son vermiştir

1473'te, Akkoyunlu Devleti hükümdarı Uzun Hasan'ı Otlukbeli Muhaberesi ile yenmiştir.

(Resim Fatih Kanunnameleri ve Son Seferi) 

II. Mehmed, döneminde çıkardığı kanunları "Fatih Kanunnamesi" adıyla kitaplaştırmıştır. 

Son nefesini de fetih yolunda harcamak üzere 1481’de, Anadolu'ya doğru bir sefere çıkmış, yolun başında hastalanmış ve Hünkârçayırı'ndaki ordugâhında 49 yaşında vefat etmiştir.

(Resim Fatih Sultan Mehmet ve Şahı Topları) 

Ateşli silahlar bilimine ilgi duyan ve bizzat çalışmalar yapan Fatih, İstanbul kuşatmasında da kullandığı şahi toplarının çizimini Türk mühendisleri  ile birlikte bizzat yapmış ve mühendislere yol göstermiş sultan bir bilim adamıdır. 

Şahi toplardan havan topunun dökümünde daha önce Bizans’tan sınır dışı edilen Macar Urban ve Cenevizli Donar Usta birlikte planlamış ve onlara yapımda yardımcı olmuştur.

İmal ettiği topun deneme atışlarını Edirne’de yapan Fatih, daha sonra bu topu İstanbul kuşatmasında kullanmaya karar vermiştir. 

91.5 cm’lik namluya sahip olan topun 680 kilogram ağırlığındaki güllesinin menzili ise 1200 metredir. Daha sonra 1464’te Çanakkale Boğazı’nın savunmasında da kullanılan şahi topları, 1807’de de kullanılmış İngiliz donanmasına büyük zarar vermiştir. Bu toplardan günümüze 6 tane kalmıştır ve bunlar İngiltere’de ve İstanbul Harbiye’deki müzelerde bulunmaktadır.

 

18 Mart 1915 Çanakkale Geçilmez

 

Bu yazı serisi Çanakkale zaferini kutlama gününe tevafuk etti. Onun için de Çanakkale’den bahsetmeden geçmek sorumsuzluk olacağını düşündüm. O günün şartlarında bütün şer güçlerin ve düşmanlar Osmanlı İmparatorluğu’na karşı ittifak ettikleri bir dönemde ve Osmanlı’nın elini ayağını bağlayarak kendileri her türlü teknolojiyi kullanarak, Çanakkale’yi işgal etmeye geldiler. Mehmet Akif Ersoy’un tasvir ettiği gibi “Bedrin Arslanları” kadar şanlı olan Osmanlı ordusu, üstelik dünyaya insanlık dersi vererek  şer güçleri def ederek Çanakkale zaferini kazanmıştır. Ben her ne kadar kendim tarihçi olmasam da Çanakkale ile ilgili konferanslar verdim. Çanakkale’yi gençlerimize anlatmamız bizim görevimizdir. Şehitleri rahmetle ve minnetle yâd ediyorum.

 

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

18.03.2022

 
 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.