Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

EL-CÂHİZ; 781, BASRA

  770 yıllarında Basra’da doğmuş, Doğu Afrikalı, Arapça dilinde birçok bilimsel alanda  teolojik, edebi, biyolojik, zoolojik, tarihi ve psikolojik  eserler veren İslâm Bilim adamlarındandır.   Gençliğinde filoloji, leksikografi ve şiir konulu derslere katılmıştır. Eğitimine uzun süre devam eden El-Câhiz teoloji ile de meşgul olmuştur.   El-Câhiz, Kur’an ve Hadis üzerine de çalışmalar yapmış, hayatı oldukça verimli geçmiş ve ömrü boyunca 200 kadar kitap yazmıştır.    El-Câhiz 816 yılında dönemin Abbasi Başkenti  Bağdat’a taşınarak orada uzun yıllar kalmış ve tekrar Basra’ya dönmüş, 865 yıllarında   kendi yazdığı ciltlerle kitapların üzerine düşmesiyle kitapların ağırlığı altında ezilerek vefat ettiği kayıtlara geçmiştir.   En çok bilinen eserleri Kitāb al-­Ḥayawān  yâni Canlılar kitabıdır.  350'den fazla hayvan türünü şiirle anlatmış, anekdotlar ve atasözleri ile açıklamış ve tanımlamış ansiklopedik bir eserdir. Çevrenin bir hayvanın hayatta kalma imkanları üzerine etkilerini incelemiştir.  El-Câhiz bu kitabında besin zincirlerinden bahseden ilk kişi olmuştur. Çevre şartlarının belirli bir topluluğun bireylerinin fiziksel karakteristiklerini nasıl belirleyebileceğine de yer vermiştir.  Kitāb al-Bayān wa-l-tabyīn  yâni belagat ve açıklama konularını ihtiva eden ve insan iletişimi üzerine muhtevalı bir çalışmadır.    El-Câhiz, el-Mehâsin ve'l-Mesâvi’ türünde, münazaralarında diyalektik yöntemi kullanarak eserler yazan ilk Müslüman âlimdir.    Câhiz, yabancı unsurların da etkisiyle ulûhiyyet hususunda düalist ve determinist kesimlere cevap vermek için varlıkların çift yönlü karakter özelliğine yer vermiştir.     Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 23.06.2021    
Ekleme Tarihi: 13 Nisan 2022 - Çarşamba

EL-CÂHİZ; 781, BASRA

 
770 yıllarında Basra’da doğmuş, Doğu Afrikalı, Arapça dilinde birçok bilimsel alanda  teolojik, edebi, biyolojik, zoolojik, tarihi ve psikolojik  eserler veren İslâm Bilim adamlarındandır.
 
Gençliğinde filoloji, leksikografi ve şiir konulu derslere katılmıştır. Eğitimine uzun süre devam eden El-Câhiz teoloji ile de meşgul olmuştur.
 
El-Câhiz, Kur’an ve Hadis üzerine de çalışmalar yapmış, hayatı oldukça verimli geçmiş ve ömrü boyunca 200 kadar kitap yazmıştır. 
 
El-Câhiz 816 yılında dönemin Abbasi Başkenti  Bağdat’a taşınarak orada uzun yıllar kalmış ve tekrar Basra’ya dönmüş, 865 yıllarında   kendi yazdığı ciltlerle kitapların üzerine düşmesiyle kitapların ağırlığı altında ezilerek vefat ettiği kayıtlara geçmiştir.
 
En çok bilinen eserleri Kitāb al-­Ḥayawān  yâni Canlılar kitabıdır. 
350'den fazla hayvan türünü şiirle anlatmış, anekdotlar ve atasözleri ile açıklamış ve tanımlamış ansiklopedik bir eserdir. Çevrenin bir hayvanın hayatta kalma imkanları üzerine etkilerini incelemiştir. 
El-Câhiz bu kitabında besin zincirlerinden bahseden ilk kişi olmuştur. Çevre şartlarının belirli bir topluluğun bireylerinin fiziksel karakteristiklerini nasıl belirleyebileceğine de yer vermiştir. 
Kitāb al-Bayān wa-l-tabyīn  yâni belagat ve açıklama konularını ihtiva eden ve insan iletişimi üzerine muhtevalı bir çalışmadır. 
 
El-Câhiz, el-Mehâsin ve'l-Mesâvi’ türünde, münazaralarında diyalektik yöntemi kullanarak eserler yazan ilk Müslüman âlimdir. 
 
Câhiz, yabancı unsurların da etkisiyle ulûhiyyet hususunda düalist ve determinist kesimlere cevap vermek için varlıkların çift yönlü karakter özelliğine yer vermiştir.
 

 
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
23.06.2021

 
 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.