Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

EBU'L-VEFÂ EL-BÛZCÂNÎ 4

El Büzcani’nin astronomi alanındaki görüşleri ve tanjantla ilgili buluşlarının orijinalliği XIX. yüzyıldan beri ilim tarihçileri arasında tartışılmaktadır. Bütün bunlara rağmen astronomiye yaptığı büyük katkılardan dolayı ayın bir kraterine El Büzcani Ebû’l Vefâ adı verilmiştir.  El Büzcani’nin eserlerinin bir kısmı kaybolmuş, bir kısmı da henüz incelenmemiştir. Mesela Öklid (Euclides) ve Diophantus’un çalışmaları hakkındaki yorumlarıyla kendi orijinal buluşlarını ihtiva eden kitabı ve Ebû Ca‘fer el-Hârizmî’nin cebir kitabına ait şerhi kaybolanlar arasındadır. Mevcut Eserlerinin Başlıcaları Şunlardır:  “Ez-Zîcü’ş-şâmil” (Çelebi Sultan Mehmed’e ithaf edilmiş); “ Kitâb fîmâ yaḥtâcü ileyhi’l-küttâb ve’l-ʿummâl min ʿilmi’l-ḥisâb” (961’de Büveyhîler’den Adudüddevle adına kaleme almış), doğu İslâm ülkelerinde tüccarlar, kâtipler ve vergi memurlarının hesaplarında kullandıkları metotlar sistematik olarak düzenlenmiş); “Kitâb fîmâ yaḥtâcü ileyhi’ṣ-ṣâniʿ min aʿmâli’l-hendese” (990’da telif edilen, iki ve üç boyutlu birçok çizimin yer aldığı, zanaatkârlar için hazırlanmış, birçok dile çevrilmiş bir tür geometri kitabı); “el-Mecisṭî (Kitâbü’l-Kâmil)” (Astronomi, trigonometri ve ayın hareketi teorisiyle ilgili kısımlar ve başka konuların da  ele alındığı özellikle dikkate değer nitelikte orijinal ve önemli bir çalışma olduğu anlaşılmış);  “Risâle fî terkîbi ʿadedi’l-vefḳ fi’l-murabbaʿât” (Kare vefkler üzerine kaleme alınmış); “ Cevâbü Ebi’l-Vefâʾ Muḥammed b. Muḥammed el-Bûzcânî ʿammâ seʾelehü’l-faḳīh Ebû ʿAlî el-Ḥasan b. el-Ḥâris̱ fî mesâḥati’l-müs̱elles̱” (El Büzcani El Ebü’l-Vefâ’nın, Ebû Ali el-Hubûbî’nin üçgenlerin yüzeyini hesaplamak için kendisinden istediği formülle ilgili cevabından ibarettir.)   (Ebü’l-Vefâ el-Bûzcânî’nin ez-Zîcü’ş-şâmil adlı eserinden iki sayfa resim)   Ebu'l-Vefa el-Buzcani Sözleri “Mal, can emniyeti ve sıhhat olmadan yaşanılan hayat, hayat değildir. Bir kimse sana, söz ile üstün gelirse aldırma, yeter ki sükut ile galip gelmesin Bir kimsenin seviyesine uygun olarak arkadaşlık et. Eğer sen cahile ilimle, laubaliye ciddiyetle muamele edersen, arkadaşına eziyet etmiş olursun. Halbuki sen, onlara sıkıntı vermekten uzaksın. Sözüne ancak ihtiyacı anında kıymet verenle sohbet etme. Hocanın hakkını gözetmemek ahlaka sığmaz. Düşük, karaktersiz kimselerle görüşüp konuşma!”   Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 31.12.2021    
Ekleme Tarihi: 13 Nisan 2022 - Çarşamba

EBU'L-VEFÂ EL-BÛZCÂNÎ 4

El Büzcani’nin astronomi alanındaki görüşleri ve tanjantla ilgili buluşlarının orijinalliği XIX. yüzyıldan beri ilim tarihçileri arasında tartışılmaktadır. Bütün bunlara rağmen astronomiye yaptığı büyük katkılardan dolayı ayın bir kraterine El Büzcani Ebû’l Vefâ adı verilmiştir. 
El Büzcani’nin eserlerinin bir kısmı kaybolmuş, bir kısmı da henüz incelenmemiştir. Mesela Öklid (Euclides) ve Diophantus’un çalışmaları hakkındaki yorumlarıyla kendi orijinal buluşlarını ihtiva eden kitabı ve Ebû Ca‘fer el-Hârizmî’nin cebir kitabına ait şerhi kaybolanlar arasındadır.

Mevcut Eserlerinin Başlıcaları Şunlardır: 
“Ez-Zîcü’ş-şâmil” (Çelebi Sultan Mehmed’e ithaf edilmiş); “ Kitâb fîmâ yaḥtâcü ileyhi’l-küttâb ve’l-ʿummâl min ʿilmi’l-ḥisâb” (961’de Büveyhîler’den Adudüddevle adına kaleme almış), doğu İslâm ülkelerinde tüccarlar, kâtipler ve vergi memurlarının hesaplarında kullandıkları metotlar sistematik olarak düzenlenmiş); “Kitâb fîmâ yaḥtâcü ileyhi’ṣ-ṣâniʿ min aʿmâli’l-hendese” (990’da telif edilen, iki ve üç boyutlu birçok çizimin yer aldığı, zanaatkârlar için hazırlanmış, birçok dile çevrilmiş bir tür geometri kitabı); “el-Mecisṭî (Kitâbü’l-Kâmil)” (Astronomi, trigonometri ve ayın hareketi teorisiyle ilgili kısımlar ve başka konuların da  ele alındığı özellikle dikkate değer nitelikte orijinal ve önemli bir çalışma olduğu anlaşılmış);  “Risâle fî terkîbi ʿadedi’l-vefḳ fi’l-murabbaʿât” (Kare vefkler üzerine kaleme alınmış); “ Cevâbü Ebi’l-Vefâʾ Muḥammed b. Muḥammed el-Bûzcânî ʿammâ seʾelehü’l-faḳīh Ebû ʿAlî el-Ḥasan b. el-Ḥâris̱ fî mesâḥati’l-müs̱elles̱” (El Büzcani El Ebü’l-Vefâ’nın, Ebû Ali el-Hubûbî’nin üçgenlerin yüzeyini hesaplamak için kendisinden istediği formülle ilgili cevabından ibarettir.)  

(Ebü’l-Vefâ el-Bûzcânî’nin ez-Zîcü’ş-şâmil adlı eserinden iki sayfa resim)
 
Ebu'l-Vefa el-Buzcani Sözleri

“Mal, can emniyeti ve sıhhat olmadan yaşanılan hayat, hayat değildir.
Bir kimse sana, söz ile üstün gelirse aldırma, yeter ki sükut ile galip gelmesin
Bir kimsenin seviyesine uygun olarak arkadaşlık et.
Eğer sen cahile ilimle, laubaliye ciddiyetle muamele edersen, arkadaşına eziyet etmiş olursun. Halbuki sen, onlara sıkıntı vermekten uzaksın.
Sözüne ancak ihtiyacı anında kıymet verenle sohbet etme.
Hocanın hakkını gözetmemek ahlaka sığmaz.
Düşük, karaktersiz kimselerle görüşüp konuşma!”
 
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
31.12.2021

 
 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.