Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

ASANSÖR VE UZAY ASANSÖRÜ

MUCİZE HEDEFİNDEKİ TEKNOLOJİNİN DİLİ   ASANSÖR VE UZAY ASANSÖRÜ Bugün toplum hayatının vazgeçilmez teknolojik imkanlarından birisi de tartışmasız asansörlerdir. Bunlar insan, yük, inşaat, otomobil ve uzay asansörleri diye sınıflandırılmaktadır. Bu görevi, yatay, eğimli ve düşey yol alarak gerçekleştirmektedir. Bugünkü bu alanda çalışmaların en orijinali uzay asansörleridir. Gezegenler arasına irtibat kurmak için projelerle ve küçük uygulamalarla yavaş yol almakta ve sınırlı yükselmektedir.  Bu tarz yolculukta daha çok uçan elemanlar kullanılmaktadır. Uzaya halat bağlamak ve kabinin yükselmesinde sürtünmeleri yenmek, büyük maliyetler gerektiriyor.  Bu asansörlerle hızlı yol almada, ivmenin insanın ergonomik yapısına zarar vermemesi gerekiyor. Hem yükselecek, çok hızlı yol alması gerekiyor ve hem de o hızdaki ivmeye dayanmak gerekiyor.  Bizim binalarımızda bir kat için kat edilen zaman, kulelerde iki nokta arasında geçen zamana eşit ve ivmesi de insanı rahatsız etmiyor. Bir 15 katı 1-2 dakikada kat ediyorken Dubai’de, Münih’te ve Pekin’de 150-250 kat arası mesafe aynı zamanda alınıyor ve rahatsızlık vermiyor. Asansörler nakilde kullanılırken, maliyetinin kendisini, bakım yapmadan amorti edecek şekilde projelendirilmelidir. Yoksa insan yürür ama asansöre binmez. İnsanın yürümesini ve enerji harcamasını keserek, aynı zamanda da yatay, eğik ve düşey hareket bağımsızlığını sağlamalıdır Buna bu kadar yer vermemin sebebi bizim peygamberimiz, ahir zaman ve son peygamber, Hazreti Muhammed Aleyhissalâtü Vesselam Miraç’ta bu ulaşım vasıtalarının kullanacağına dair bir mucize göstermiştir. Peygamberimiz ASV Miraç’ta önce Kudüs’e yatay, sonra Sidret-ül Müntahaya düşey yükselmektedir. Bunu asansör mekanı ile  bire bir bağlantı kuramayız. Ancak ümmeti için ilham kaynağıdır. Başta demiştik ki peygamber mucizeleri tarihi hikayeler değil, ümmetine o alanda ilham kaynağıdır. Neden uzay asansörü yapılamasın? O asansörü kaldıracak, yürütecek ve durduracak Allah’ın adetullah kanunlarıdır. O halde bilime düşen bu kanunları iyi öğrenip uygulamaya koymasıdır. (resim)   Uzay Asansörü Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu  09.08.2020
Ekleme Tarihi: 09 Ağustos 2020 - Pazar

ASANSÖR VE UZAY ASANSÖRÜ

MUCİZE HEDEFİNDEKİ TEKNOLOJİNİN DİLİ

 
ASANSÖR VE UZAY ASANSÖRÜ

Bugün toplum hayatının vazgeçilmez teknolojik imkanlarından birisi de tartışmasız asansörlerdir.

Bunlar insan, yük, inşaat, otomobil ve uzay asansörleri diye sınıflandırılmaktadır.

Bu görevi, yatay, eğimli ve düşey yol alarak gerçekleştirmektedir.

Bugünkü bu alanda çalışmaların en orijinali uzay asansörleridir.

Gezegenler arasına irtibat kurmak için projelerle ve küçük uygulamalarla yavaş yol almakta ve sınırlı yükselmektedir. 

Bu tarz yolculukta daha çok uçan elemanlar kullanılmaktadır. Uzaya halat bağlamak ve kabinin yükselmesinde sürtünmeleri yenmek, büyük maliyetler gerektiriyor. 

Bu asansörlerle hızlı yol almada, ivmenin insanın ergonomik yapısına zarar vermemesi gerekiyor. Hem yükselecek, çok hızlı yol alması gerekiyor ve hem de o hızdaki ivmeye dayanmak gerekiyor. 

Bizim binalarımızda bir kat için kat edilen zaman, kulelerde iki nokta arasında geçen zamana eşit ve ivmesi de insanı rahatsız etmiyor.

Bir 15 katı 1-2 dakikada kat ediyorken Dubai’de, Münih’te ve Pekin’de 150-250 kat arası mesafe aynı zamanda alınıyor ve rahatsızlık vermiyor.

Asansörler nakilde kullanılırken, maliyetinin kendisini, bakım yapmadan amorti edecek şekilde projelendirilmelidir. Yoksa insan yürür ama asansöre binmez. İnsanın yürümesini ve enerji harcamasını keserek, aynı zamanda da yatay, eğik ve düşey hareket bağımsızlığını sağlamalıdır

Buna bu kadar yer vermemin sebebi bizim peygamberimiz, ahir zaman ve son peygamber, Hazreti Muhammed Aleyhissalâtü Vesselam Miraç’ta bu ulaşım vasıtalarının kullanacağına dair bir mucize göstermiştir.

Peygamberimiz ASV Miraç’ta önce Kudüs’e yatay, sonra Sidret-ül Müntahaya düşey yükselmektedir. Bunu asansör mekanı ile  bire bir bağlantı kuramayız. Ancak ümmeti için ilham kaynağıdır.

Başta demiştik ki peygamber mucizeleri tarihi hikayeler değil, ümmetine o alanda ilham kaynağıdır.

Neden uzay asansörü yapılamasın?

O asansörü kaldıracak, yürütecek ve durduracak Allah’ın adetullah kanunlarıdır. O halde bilime düşen bu kanunları iyi öğrenip uygulamaya koymasıdır.

(resim)
 
Uzay Asansörü

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

 09.08.2020

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.