Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

ABBAS VESİM EFENDİ 2

Şişli Etfal Hastanesi Başhekimi İbrahim Paşa, “Vesim Abbas, hastalık mikroplarını Avrupalılardan 300 yıl önce keşfettiğini, verem ve frengi hastalıklarının tedavisi konusundaki görüşlerinin ne kadar yerinde olduğunu, ancak XX. yüzyıl başında kabul edilmiştir” diye yazmıştır. Tıp alanındaki eserleri arasında, Ṭıbb-ı Cedîd-i Kimyevî adlı çalışması ile Macar Georgios’tan Vesîletü’l-meṭâlib fî ʿilmi’t-terâkib adıyla tercüme ettiği bir farmakoloji kitabı da yer almaktadır. Abbas Vesim Efendi, bu eserinde tıbbı iyice anlayabilmek için fizik, mekanik ve deneysel kimyayı da bilmenin gerekli olduğunu savunmuştur. Abbas Vesim Efendi’nin önemli tıbbi çalışmalarından bir diğeri de verem hakkındaki araştırmaları yanında mikrobu da tarif etmesidir.  Abbas Vesim Efendi 1437-1440 yılları arasında hazırlandığı Nehcü’l-bülûġ fî şerḥi Zîci Uluġ adıyla tercüme ve şerh etmiş olduğu Zîc-i Uluğ Bey adlı eseridır. Diğer önemli bir eseri de rü’yet-i hilâle ait kaleme aldığı risâlesi ile edebiyat alanında düzenlediği divanıdır.Bu eserlerin her biri ülkemiz kütüphanelerinde yer almaktadır. Aynı zamanda tasavvufa yönelip Halvetî ve Kâdiri tarîkatlarına mensup olmuş, Nakşibendiyye şeyhi büyüklerinden Muhammed Emin Tokâdî’ye intisap etmiştir. Büyük bilgin Abbas Vesim Efendi,1760 senesinde İstanbul’da vefat etmiş ve Edirnekapı dışındaki kabristanda medfundur. Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 20.09.2021    
Ekleme Tarihi: 13 Nisan 2022 - Çarşamba

ABBAS VESİM EFENDİ 2

Şişli Etfal Hastanesi Başhekimi İbrahim Paşa, “Vesim Abbas, hastalık mikroplarını Avrupalılardan 300 yıl önce keşfettiğini, verem ve frengi hastalıklarının tedavisi konusundaki görüşlerinin ne kadar yerinde olduğunu, ancak XX. yüzyıl başında kabul edilmiştir” diye yazmıştır.

Tıp alanındaki eserleri arasında, Ṭıbb-ı Cedîd-i Kimyevî adlı çalışması ile Macar Georgios’tan Vesîletü’l-meṭâlib fî ʿilmi’t-terâkib adıyla tercüme ettiği bir farmakoloji kitabı da yer almaktadır. Abbas Vesim Efendi, bu eserinde tıbbı iyice anlayabilmek için fizik, mekanik ve deneysel kimyayı da bilmenin gerekli olduğunu savunmuştur. Abbas Vesim Efendi’nin önemli tıbbi çalışmalarından bir diğeri de verem hakkındaki araştırmaları yanında mikrobu da tarif etmesidir. 

Abbas Vesim Efendi 1437-1440 yılları arasında hazırlandığı Nehcü’l-bülûġ fî şerḥi Zîci Uluġ adıyla tercüme ve şerh etmiş olduğu Zîc-i Uluğ Bey adlı eseridır.

Diğer önemli bir eseri de rü’yet-i hilâle ait kaleme aldığı risâlesi ile edebiyat alanında düzenlediği divanıdır.Bu eserlerin her biri ülkemiz kütüphanelerinde yer almaktadır.

Aynı zamanda tasavvufa yönelip Halvetî ve Kâdiri tarîkatlarına mensup olmuş, Nakşibendiyye şeyhi büyüklerinden Muhammed Emin Tokâdî’ye intisap etmiştir.

Büyük bilgin Abbas Vesim Efendi,1760 senesinde İstanbul’da vefat etmiş ve Edirnekapı dışındaki kabristanda medfundur.

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
20.09.2021

 
 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

20
Nisan
14
Nisan
11
Nisan
08
Nisan
06
Nisan
03
Nisan
29
Mart
22
Aralık
17
Aralık
12
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.