Murat  MARAP
Köşe Yazarı
Murat MARAP
 

Bir Cihan Padişahı Sultan Abdulhamid Han

Osmanlı Devleti'nin son zamanlarında devletin başına geçmiş Otuz dördüncü Osmanlı padişahı ilmi, fikri ve adil yönetimi ile örnek bir devlet adamı Sultan Abdulhamid Han. Yönetimde kaldığı 33 sene içerisinde Osmanlı Devleti'ne son zamanlarında en parlak dönemini yaşatmış Ulu Hakan Abdulhamid Han. Sanırım Sultan Abdulhamid Han için ne kadar methiyeler düzsek yine de az gelir. O'nun dirayeti ve siyaset ilmi asla tartışma getirmeyecek büyüktü. Tahta bulunduğu andan itibaren içte ve dışta bütün düşmanları tarafından yıkılmak istenen bir liderdi O. Kendisine yapılan suikastlar, tuzaklar O'nun ne derece önemli bir şahsiyet olduğunu gözler önüne seriyor. Sultan Abdulhamid Han'ın en şansız durumu dışta ki düşmanlardan çok içte ki hainlerle mücadele içerisinde olmuş olmasıdır.                                                                                                                                 Sultan Abdulhamid Han bir devlet adamlığından çok projeler üreten bir siyaset adamıydı. İyi bir marangoz olduğundan dolayı boş anlarını marangozhanede geçirirdi. Boş işlerle uğraşmaktan çok kendini üretime adamış bir devlet adamıydı. Sultan Abdulhamid Han'ın siyasi ilmine kimse yetişemezdi. Öyle ki düşmanları bile " Acaba Sultan ne düşünüyordur?" diyerek kendi aralarında münakaşa dahi yapmışlardır. Kurduğu istihbarat örgütü ile kendisinin nasılda siyasi bir zekaya sahip olduğunu gözler önüne seriyor. Otto von Bismark bile boşuna "Devlet adamları içinde akılların yüzde doksanı Abdülhamid'de, yüzde beşi bende, diğer yüzde beşi de öbür devlet adamlarında" dememiştir. Bir Sultan Abdulhamid Han'ı yazmak ve O'nu anlatmak için sanırım kitaplar yetmez. Ben ise bu pazar Sultan Abdulhamid Han'ın vefatının 101. yılı olması dolayısı ile kendisinden kısaca bahsetmek istedim. 10 Şubat 1918 Sultan Abdulhamid Han'ın vefat yıldönümü. Sizleri İstanbul Çemberlitaş semtinde bulunan türbesine davet ediyorum. Bu vesile ile RABBİM Sultan Abdulhamid Han'ın kabrini nur, mekanını cennet eylesin. (Amin) Selam ve dua ile...
Ekleme Tarihi: 08 Şubat 2019 - Cuma

Bir Cihan Padişahı Sultan Abdulhamid Han

Osmanlı Devleti'nin son zamanlarında devletin başına geçmiş Otuz dördüncü Osmanlı padişahı ilmi, fikri ve adil yönetimi ile örnek bir devlet adamı Sultan Abdulhamid Han. Yönetimde kaldığı 33 sene içerisinde Osmanlı Devleti'ne son zamanlarında en parlak dönemini yaşatmış Ulu Hakan Abdulhamid Han.

Sanırım Sultan Abdulhamid Han için ne kadar methiyeler düzsek yine de az gelir. O'nun dirayeti ve siyaset ilmi asla tartışma getirmeyecek büyüktü. Tahta bulunduğu andan itibaren içte ve dışta bütün düşmanları tarafından yıkılmak istenen bir liderdi O. Kendisine yapılan suikastlar, tuzaklar O'nun ne derece önemli bir şahsiyet olduğunu gözler önüne seriyor. Sultan Abdulhamid Han'ın en şansız durumu dışta ki düşmanlardan çok içte ki hainlerle mücadele içerisinde olmuş olmasıdır.

                                                                                                                               

Sultan Abdulhamid Han bir devlet adamlığından çok projeler üreten bir siyaset adamıydı. İyi bir marangoz olduğundan dolayı boş anlarını marangozhanede geçirirdi. Boş işlerle uğraşmaktan çok kendini üretime adamış bir devlet adamıydı.

Sultan Abdulhamid Han'ın siyasi ilmine kimse yetişemezdi. Öyle ki düşmanları bile " Acaba Sultan ne düşünüyordur?" diyerek kendi aralarında münakaşa dahi yapmışlardır. Kurduğu istihbarat örgütü ile kendisinin nasılda siyasi bir zekaya sahip olduğunu gözler önüne seriyor.

Otto von Bismark bile boşuna "Devlet adamları içinde akılların yüzde doksanı Abdülhamid'de, yüzde beşi bende, diğer yüzde beşi de öbür devlet adamlarında" dememiştir.

Bir Sultan Abdulhamid Han'ı yazmak ve O'nu anlatmak için sanırım kitaplar yetmez. Ben ise bu pazar Sultan Abdulhamid Han'ın vefatının 101. yılı olması dolayısı ile kendisinden kısaca bahsetmek istedim.

10 Şubat 1918 Sultan Abdulhamid Han'ın vefat yıldönümü. Sizleri İstanbul Çemberlitaş semtinde bulunan türbesine davet ediyorum. Bu vesile ile RABBİM Sultan Abdulhamid Han'ın kabrini nur, mekanını cennet eylesin. (Amin)

Selam ve dua ile...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.