UNUTTUĞUMUZ DAĞLARIMIZ

ÇEVRE/DOĞA/HAVA (wep haberi ) - | 06.05.2024 - 11:25, Güncelleme: 06.05.2024 - 11:25 1298 kez okundu.
 

UNUTTUĞUMUZ DAĞLARIMIZ

Dağlık Alanların Sürdürülebilirliği ve Dağ Yönetimi Derneği, 10. Yılında “Coğrafyanın Önemi, İklim Değişikliği ve Dağlık Alanlar” temalı bir toplantı yaptı.
Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman’ın koordinatörlüğünde İzmir Swiss Otel Didim Salonunda gerçekleştirilen toplantının moderatörlük görevini Prof. Dr. Arife Karadağ üstlendi. Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman, Dağlık Alanların Sürdürülebilirliği ve Dağ Yönetişimi Derneği’nin 10. Yaşını, ülkemizin saygın bilim insanları ve STK temsilcileriyle birlikte kutlamaktan ve “Coğrafyanın Önemi, İklim Değişikliği ve Dağlık Alanlar” konuları konuşacak olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade ederek, katılımcılara teşekkür etti. Sonra sırasıyla  Prof. Dr. Ruşen Keleş  ,  Prof. Dr. Füsun Baykal ,  Prof. Dr. Murat Hatipoğlu , Prof. Dr. Tanju Tosun ,  Dr. Emin Koç ,  Prof. Dr. Uğur Ömürgönülşen , Yüksek Gıda Mühendisi Aysan Soylu  birbirinden kıymetli bilgiler paylaştılar. Toplantıda öne çıkan başlıklar şu şekilde oldu: 1- Dağ farkındalığı, dağlık alanların sürdürülebilirliği ve yönetişimi ile ilgili çalışmalar geliştirilmeli, doğrudan hukuki düzenleme çalışmaları yaparak, mevcut müktesebat eksiklikleri de giderilerek disiplinler arası daha geniş bir çalışma ile çözümlere yönelik teklifler ortaya çıkarmalı, pilot bölgelerde örnek projeler geliştirme gibi teklifler toplumun ve karar vericilerin dikkatine ve gündemine sunulmalıdır. 2- İdarî coğrafyanın kamu yönetimi müfredatına alınması: gerek güvenlik ve afet yönetimi, kriz yönetimi, kültür ve turizmin geliştirilmesi gerekse sosyoekonomik ve kültürel çalışmalar açısından, özellikle kamu yöneticilerinin Türkiye haritasını her yönüyle avucunun içi gibi bilmesi gerekmektedir. İdari coğrafyanın kamu yönetimi müfredatına alınması;  güvenlik ve afet yönetimi, kriz yönetimi, kültür ve turizmin geliştirilmesi, gerekse sosyoekonomik ve kültürel çalışmalar açısından özellikle kamu yöneticilerinin Türkiye haritasını  her yönüyle avucunun içi gibi bilmesi gerekmektedir. 3- Dağlarımızın bağrında saklanan kıymetli taşlar ve madenler gibi çeşitli zenginliklerimizin ortaya çıkarılmasında ve değerlendirilmesinde yerleşik halkın, özellikle gençlerin dahil edilmesi, hem eğitim hem istihdam açısından bu anlamda yönlendirilmeleri, dağ sahipliği ve avukatlığı önemlidir. Dağların ve dağlık alanlarda koruma, sahiplenme ve insan kaynağının doğru değerlendirilmesiyle ekolojik dengenin bozulmadan sürdürülmesi sağlanır. Uluslararası çalışmalar, mevzuat düzenlemeleri ve aktiviter takip edilmelidir. Toplantıya katılarak katkıda bulunan sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden İZ-AFED (İzmir Afet Bilinci, Çevre ve İklim Farkındalığı Derneği) Başkanı Servet ERTAŞ;  dağlık alanların biyolojik çeşitlilik, su, enerji, maden gibi doğal kaynaklar olarak hayatımıza sunduğu tüm nimet ve faydalarının yanı sıra, ekolojik dengenin korunması açısından da hayati bir öneme sahip olduğunu belirtti. ERTAŞ; Dağlık alanların afet yönetimi açısından da çok önemli olduğunu; dağlarda meydana gelen afetlere müdahaleye uygun planlamalar, araç, gereç ve iş makinaları tasarlanması gerektiğini önerdi.  
Dağlık Alanların Sürdürülebilirliği ve Dağ Yönetimi Derneği, 10. Yılında “Coğrafyanın Önemi, İklim Değişikliği ve Dağlık Alanlar” temalı bir toplantı yaptı.

Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman’ın koordinatörlüğünde İzmir Swiss Otel Didim Salonunda gerçekleştirilen toplantının moderatörlük görevini Prof. Dr. Arife Karadağ üstlendi. Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman, Dağlık Alanların Sürdürülebilirliği ve Dağ Yönetişimi Derneği’nin 10. Yaşını, ülkemizin saygın bilim insanları ve STK temsilcileriyle birlikte kutlamaktan ve “Coğrafyanın Önemi, İklim Değişikliği ve Dağlık Alanlar” konuları konuşacak olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade ederek, katılımcılara teşekkür etti.

Sonra sırasıyla  Prof. Dr. Ruşen Keleş  ,  Prof. Dr. Füsun Baykal ,  Prof. Dr. Murat Hatipoğlu , Prof. Dr. Tanju Tosun ,  Dr. Emin Koç ,  Prof. Dr. Uğur Ömürgönülşen , Yüksek Gıda Mühendisi Aysan Soylu  birbirinden kıymetli bilgiler paylaştılar.

Toplantıda öne çıkan başlıklar şu şekilde oldu:

1- Dağ farkındalığı, dağlık alanların sürdürülebilirliği ve yönetişimi ile ilgili çalışmalar geliştirilmeli, doğrudan hukuki düzenleme çalışmaları yaparak, mevcut müktesebat eksiklikleri de giderilerek disiplinler arası daha geniş bir çalışma ile çözümlere yönelik teklifler ortaya çıkarmalı, pilot bölgelerde örnek projeler geliştirme gibi teklifler toplumun ve karar vericilerin dikkatine ve gündemine sunulmalıdır.

2- İdarî coğrafyanın kamu yönetimi müfredatına alınması: gerek güvenlik ve afet yönetimi, kriz yönetimi, kültür ve turizmin geliştirilmesi gerekse sosyoekonomik ve kültürel çalışmalar açısından, özellikle kamu yöneticilerinin Türkiye haritasını her yönüyle avucunun içi gibi bilmesi gerekmektedir. İdari coğrafyanın kamu yönetimi müfredatına alınması;  güvenlik ve afet yönetimi, kriz yönetimi, kültür ve turizmin geliştirilmesi, gerekse sosyoekonomik ve kültürel çalışmalar açısından özellikle kamu yöneticilerinin Türkiye haritasını  her yönüyle avucunun içi gibi bilmesi gerekmektedir.

3- Dağlarımızın bağrında saklanan kıymetli taşlar ve madenler gibi çeşitli zenginliklerimizin ortaya çıkarılmasında ve değerlendirilmesinde yerleşik halkın, özellikle gençlerin dahil edilmesi, hem eğitim hem istihdam açısından bu anlamda yönlendirilmeleri, dağ sahipliği ve avukatlığı önemlidir. Dağların ve dağlık alanlarda koruma, sahiplenme ve insan kaynağının doğru değerlendirilmesiyle ekolojik dengenin bozulmadan sürdürülmesi sağlanır. Uluslararası çalışmalar, mevzuat düzenlemeleri ve aktiviter takip edilmelidir.

Toplantıya katılarak katkıda bulunan sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden İZ-AFED (İzmir Afet Bilinci, Çevre ve İklim Farkındalığı Derneği) Başkanı Servet ERTAŞ;  dağlık alanların biyolojik çeşitlilik, su, enerji, maden gibi doğal kaynaklar olarak hayatımıza sunduğu tüm nimet ve faydalarının yanı sıra, ekolojik dengenin korunması açısından da hayati bir öneme sahip olduğunu belirtti. ERTAŞ; Dağlık alanların afet yönetimi açısından da çok önemli olduğunu; dağlarda meydana gelen afetlere müdahaleye uygun planlamalar, araç, gereç ve iş makinaları tasarlanması gerektiğini önerdi.

 

İzmir HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.