Eğitimci Yazar Bedriye Arık Çambel ile Röportaj

Eğitimci Yazar Bedriye Arık Çambel ile Röportaj

İlk okuduğunuz satın aldığınız kitap neydi?
Taşlı Tarla isimli bir kitaptı.
Kaç paraya almıştınız?
Para ile almamıştım. İlçe kütüphanesinden alıp okumuştum. Dostoyevski'den Kumarbaz adlı kitabı parayla almış ve okumuştum. 
Neden o kitabı almıştınız? Kendiniz mi seçmiştiniz, bir başkası mı?
Kumar oynayan insanların kendi hayatlarını tüketerek mahvettiğini duymuştum. Bu konuda bu kitabın beni bilgilendireceğini düşünmüştüm. 
Kitabın içeriğine, kapak resmine dair neler var hafızanızda?
Sürekli kendisini kumar oynayarak meşgul eden ve sonuç olarak hiç bir şey kazanamayan zavallı bir adam hatırlıyorum kitabın içeriği ile alakalı. Kapak resminde yazar Dostoyevski çok güzel sunulmuş ve kaliteli bir kapak malzemesi kullanılmıştı.
O kitap hala durur mu kütüphanenizde?
Hayır, ama şuan istedikten sonra bulunabilecek bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Çocukluğunuzda kitapla ilişkiniz nasıldı? Kitap edinmek zor muydu, bulması ya da satın alması?
Çok severdim kitapları hep okuma isteğim olurdu. Kitap edinmek zordu çünkü ders kitaplarımız haricinde okuma kitaplarımız hiç olmadı. İlçe kütüphanesinde de okumamız için yeterli kitap seçeneğimiz hiç olmazdı. Bizde ilçe kütüphanesini öğretmenlerin verdiği dönemlik ve yıllık ödevleri orada ki ansiklopedilerden araştırmak için kullanırdık.
Yayınlanan ilk kitabınızı ilk kim aldı, nasıl bir deneyimdi bu anlatır mısınız?
Yayınlanan ilk kitabımı otizm ilkokul öğretmeni bir arkadaşım almıştı. Çok mutluluk verici bir olaydı.
Kitap çıkarttığınız için takdir edildiniz mi?
Çevrem önce inanamadı. Sonra kitap çıkartmış olmama çok sevindiler. Sırf bana destek olmak için kitabımı almaya başladılar. Özellikle imzalı kitaplarını benden almaları onların çok hoşuna gitti.
Bir yılda peş peşe 3 kitap çıkartmak zor ve maliyetli olmadı mı?
Çok zorlanmadım hamdolsun çok güzel bir çevrem vardı önce 1.kitabımı okudular sonra 2.kitabımı okudular.2.kitabımı okuyanlar 3.kitabı sormaya başladı derken süreçte kendiliğinden gelişti. Küçük Aysel’in Günlüğü Hep Farklı Hikâyeler 1.2.3 kitaplarım çok sevildi. Hatta 4.serisini isteyenler vardı. Ben farklılığı sevdiğim için yoluma yemek ve şiir kitabımla devam etmeyi düşündüm.
Canözüm şiir kitabınızı ve Kolay Yemek tarifleri kitabınızı aynı anda çıkarttınız. Sizin kitap çıkarttığınız sürede koronavirüs te çıkmıştı. Neler hissettiniz sizin için çok zor bir süreç oldu sanırım.
Evet kesinlikle çok zor bir süreç oldu. Fakat sevenlerimin, öğrencilerimin, halkın desteği ile bu süreci de olumlu olarak atlatmayı başardım.
6.kitabınızın taslağı hazır sanırım ve bu kitabınız hakkında biraz bilgi verimisiniz?
Şiire çok meraklı olduğum için ve özellikle sayfamda yazıp paylaştığım Hoyrat Aşk şiirim ve diğer yazdığım şiirler ilgi gördüğü için yoluma şiir kitabı ile devam edeceğim.
Başka kitaplar yazmayı ve çıkartmayı düşünüyor musunuz?
Evet inşallah.
İnternet sitelerinde köşe yazılarınız çıkıyor sanırım.
Evet, yaklaşık 15’e yakın internet sitelerinde köşe yazılarım var.
Yazarlık zor bir meslek değil mi neden yazar oldunuz?
Evet, çok zor özellikle Türkiye de bayan yazar olmak çok zor ama yazarlık bir nevi benim baba mesleği yani babamda ki yazarlık yeteneği bana da geçmiş.
Yeni yazarlara ne tavsiye edersiniz?
Mutlaka yazsınlar ve yazdıkları notları kesinlikle atmayarak muhafaza etsinler.
Bir kitabınızı komple beğenmeyerek çöpe attığınız doğrumu?
Evet, doğru ilk kitabımı 18 yaşında yazmıştım. Tamamen duygusal ve aşk kitabı olduğu için çöpe atmak zorunda hissettim kendimi ama şimdi çok pişmanım tabi. 
Bizlere zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz. Başarılarınız devamını dilerim. 
Ben de sizler bana zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Emeğinize yüreğinize sağlık.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.