İzmir tarımının kalbi Bergama’da baraj sayısı artıyor

TARIM/HAYVANCILIK/DENİZ 20.11.2023 - 09:57, Güncelleme: 20.11.2023 - 09:57 1396+ kez okundu.
 

İzmir tarımının kalbi Bergama’da baraj sayısı artıyor

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Hedefimiz İzmir tarımının kalbi Bergama’da inşa ettiğimiz baraj sayısını önünüzdeki yıl 8’e çıkarmak” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor. BERGAMA’YA 2 BARAJ BİRDEN Son 21 yılda Kuzey İzmir’in kalbi Bergama’ya 6 Baraj (Yortanlı, Çaltıkoru, Çamavlu, Musacalı, Çamtepe, Karalar) ve 2 gölet (Bayramcılar ve Yukarı Kırıklar) inşa eden DSİ Genel Müdürlüğü, Seklik ve Kırcalar Barajları'nı da 2024 yılında tamamlayarak, ilçedeki baraj sayısını 8’e yükseltmeye hazırlanıyor. Her iki şantiyedeki çalışmaların da aralıksız sürdüğünü belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Hedefimiz İzmir tarımının kalbi Bergama’da inşa ettiğimiz baraj sayısını önünüzdeki yıl 8’e çıkarmak” dedi. "SEKLİK TAMAMLANIYOR, KIRCALAR YOLDA.." Seklik Barajı’nda yüzde 85 fiziki gerçekleşme oranına ulaşıldığını ve 2024’ün ilk ayları ile birlikte şantiyedeki çalışmaların bitirileceğini duyuran DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta “Kırcalar Baraj’da da gövde dolgu çalışmalarının devam ettiğini söyledi. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, ”Bergama’nın 8.Barajı olacak Kırcalar Barajı’nda batardo dolgusunu tamamladık. Şu anda gövde dolgusu ve dolusavak betonarme imalatları devam ediyor. 350 bin m3’lük gövde dolgusunun yüzde 60’ı da bitti. Birkaç ay içerisinde dolgu çalışmalarını tamamlayarak, bahar yağmurları ile birlikte barajda su tutmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Kırcalar Barajı’nın gövdesinin temelden yüksekliğinin 33 metre olarak; “Kil Çekirdekli Kaya Dolgu” tipinde projelendirildiğini belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, barajda 1.8 milyon m3 su tutulacağını hatırlattı. Kırcalar Barajı’nın Bakırçay Havzasında 3010 dekar araziye can suyu vereceğini söyledi. Sulama şebekesi inşaatının da barajla eş güdümlü olarak aynı anda devam ettiğinin altını çizen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, şu ana kadar 4300 metrelik borunun sulama sahasına döşendiğini ifade etti. Hedeflerinin projeyi 2024 yaz sulama sezonuna yetiştirmek olduğunu söyledi. ÜRETİCİYE 15 MİLYON LİRA EK GELİR Bergama Kırcalar Mahallesi’nin 1 km kuzeybatısındaki Değirmen Deresi üzerine kurulan baraj, 3010 dekar araziyi borulu basınçlı modern sistem ile sulayacak. Proje sayesinde sulama maliyetleri düşecek, bölgedeki verim artacak. Kırcalar Barajı ve Sulaması Projesi tamamlandığı zaman İzmir Bergamalı üreticiler 2023 yılı rakamları ile yılda ortalama 15 milyon lira daha fazla kazanacak.
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Hedefimiz İzmir tarımının kalbi Bergama’da inşa ettiğimiz baraj sayısını önünüzdeki yıl 8’e çıkarmak” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.

2023-09-12-bergama-kircalar-goleti-4.jpg

BERGAMA’YA 2 BARAJ BİRDEN

Son 21 yılda Kuzey İzmir’in kalbi Bergama’ya 6 Baraj (Yortanlı, Çaltıkoru, Çamavlu, Musacalı, Çamtepe, Karalar) ve 2 gölet (Bayramcılar ve Yukarı Kırıklar) inşa eden DSİ Genel Müdürlüğü, Seklik ve Kırcalar Barajları'nı da 2024 yılında tamamlayarak, ilçedeki baraj sayısını 8’e yükseltmeye hazırlanıyor. Her iki şantiyedeki çalışmaların da aralıksız sürdüğünü belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Hedefimiz İzmir tarımının kalbi Bergama’da inşa ettiğimiz baraj sayısını önünüzdeki yıl 8’e çıkarmak” dedi.

2023-09-12-bergama-kircalar-goleti-16.jpg

"SEKLİK TAMAMLANIYOR, KIRCALAR YOLDA.."

Seklik Barajı’nda yüzde 85 fiziki gerçekleşme oranına ulaşıldığını ve 2024’ün ilk ayları ile birlikte şantiyedeki çalışmaların bitirileceğini duyuran DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta “Kırcalar Baraj’da da gövde dolgu çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, ”Bergama’nın 8.Barajı olacak Kırcalar Barajı’nda batardo dolgusunu tamamladık. Şu anda gövde dolgusu ve dolusavak betonarme imalatları devam ediyor. 350 bin m3’lük gövde dolgusunun yüzde 60’ı da bitti. Birkaç ay içerisinde dolgu çalışmalarını tamamlayarak, bahar yağmurları ile birlikte barajda su tutmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Kırcalar Barajı’nın gövdesinin temelden yüksekliğinin 33 metre olarak; “Kil Çekirdekli Kaya Dolgu” tipinde projelendirildiğini belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, barajda 1.8 milyon m3 su tutulacağını hatırlattı. Kırcalar Barajı’nın Bakırçay Havzasında 3010 dekar araziye can suyu vereceğini söyledi.

Sulama şebekesi inşaatının da barajla eş güdümlü olarak aynı anda devam ettiğinin altını çizen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, şu ana kadar 4300 metrelik borunun sulama sahasına döşendiğini ifade etti. Hedeflerinin projeyi 2024 yaz sulama sezonuna yetiştirmek olduğunu söyledi.

ÜRETİCİYE 15 MİLYON LİRA EK GELİR

Bergama Kırcalar Mahallesi’nin 1 km kuzeybatısındaki Değirmen Deresi üzerine kurulan baraj, 3010 dekar araziyi borulu basınçlı modern sistem ile sulayacak. Proje sayesinde sulama maliyetleri düşecek, bölgedeki verim artacak. Kırcalar Barajı ve Sulaması Projesi tamamlandığı zaman İzmir Bergamalı üreticiler 2023 yılı rakamları ile yılda ortalama 15 milyon lira daha fazla kazanacak.

İzmir HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.