Çocuksuz babalar, her hafta sonu çocuklarıyla görüşemez' hükmüne tepkili

GÜNDEM/GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 11.11.2018 - 13:25, Güncelleme: 28.03.2022 - 15:38 979+ kez okundu.
 

Çocuksuz babalar, her hafta sonu çocuklarıyla görüşemez' hükmüne tepkili

Babasız Bırakılan Çocuklar, Çocuksuz Babalar Derneği Başkanı İbrahim Aksoy: Yargıtay tarafsız davranmıyor.
Çocuklarını ‘icra yoluyla haczederek’ gören ebeveynlerin yaşadıkları zorluklar sık sık gündeme gelirken; Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesinin İzmir’deki bir dava ile ilgili verdiği karar mağdur babaları isyan ettirdi. Babanın kızını her hafta sonu almasını ‘Çocuğun üstün yararına aykırı’ bulan Daire, çocuğun yaşı, eğitimi, sağlığı gibi sebeplerle her hafta sonu değil, iki haftada bir babalarıyla ‘kişisel ilişki’ kurmasına hükmetti. Yargıtay’ın kararında “Mahkemece her hafta sonu kurulan kişisel ilişki anneyi her hafta sonu eve bağımlı hâle getirecek” denilmesi çocuklarını icrayla gören babaların tepkisine sebep oldu.  Mahkemenin vekâlet kararı sebebiyle çocuklarını 8 yıldır icra ile gören Babasız Bırakılan Çocuklar, Çocuksuz Babalar Derneği Başkanı İbrahim Aksoy “Bu karar babalar üzerinde kötü bir algı oluşturuyor. Biz yıllardır çocuklarımızı görmek için çırpınıyoruz. Bu doğrudan insan hakkını ihlal eden bir karar” dedi. Anayasa Mahkemesi başta olmak üzere, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararını hatırlatan Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü: Çocuk hakları kanununda ‘Çocuğun geliştirilmesinde anne ve baba ortak sorumluluk taşır’ diyor. Şimdi 26 gün annede 4 gün babada iken çocuk üzerinde ortak sorumluluk olması mümkün mü? Yargıtay, yargı organı olarak tarafsız davranmıyor. Çocuğun haklarını korumuyor. İnsan hakkı ihlali işliyor. Verdiği karar kendi içinde bile çelişkili. Zaman kısıtlılığı kaldırılabilir Doç. Dr. Itır Tarı Cömert, boşanmış çiftlerin ortak hareket ederek bu durumu aşabileceğini söyledi. Psikolojik danışman Doç. Dr. Itır Tarı Cömert, Yargıtay’ın verdiği kararla ilgili değerlendirmede bulundu. Cömert, kararın doğru olduğunu ancak ebeveynler için avantaj ve dezavantajları bulunduğunu söyledi. Cömert “Karar, çocuklarıyla düzenli görüşen babaları kızdırabilir. Ancak Yargıtay konuya doğru yaklaşmıştır. Çocuğu her hafta sonu alan ve gezmeye götüren baba, yani en eğlenceli faaliyetleri yapan kişi oluyor. Anne ise sürekli çocukla ilgilenen, onu yönlendiren, en az eğlenceli işleri paylaşan kişi. Anne bir nevi kötü polis durumuna düşüyor. Ayrıca çalışansa hafta sonu evladıyla güzel vakit geçiremiyor. Zaman kısıtlılığı ebeveynlerin iş birliğiyle ortadan kaldırılabilir. Bir annenin, dostça ayrıldığı eşinin ‘çocuğu hafta arası da görmek istiyorum’ talebini reddedeceğini düşünmüyorum. Çocuğunuzu 15 günde bir görecekseniz de onu duygusal olarak doyurursanız bu ilişkiyi çok iyi kurgular. Ayrıca her hafta sonu çanta hazırlayıp ev değiştirmek bir çocuk için zorlayıcı bir şey. Özellikle sınav dönemleri” şeklinde konuştu.   KAYNAK TÜRKİYE GAZETESİ 
Babasız Bırakılan Çocuklar, Çocuksuz Babalar Derneği Başkanı İbrahim Aksoy: Yargıtay tarafsız davranmıyor.

Çocuklarını ‘icra yoluyla haczederek’ gören ebeveynlerin yaşadıkları zorluklar sık sık gündeme gelirken; Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesinin İzmir’deki bir dava ile ilgili verdiği karar mağdur babaları isyan ettirdi. Babanın kızını her hafta sonu almasını ‘Çocuğun üstün yararına aykırı’ bulan Daire, çocuğun yaşı, eğitimi, sağlığı gibi sebeplerle her hafta sonu değil, iki haftada bir babalarıyla ‘kişisel ilişki’ kurmasına hükmetti. Yargıtay’ın kararında “Mahkemece her hafta sonu kurulan kişisel ilişki anneyi her hafta sonu eve bağımlı hâle getirecek” denilmesi çocuklarını icrayla gören babaların tepkisine sebep oldu. 


Mahkemenin vekâlet kararı sebebiyle çocuklarını 8 yıldır icra ile gören Babasız Bırakılan Çocuklar, Çocuksuz Babalar Derneği Başkanı İbrahim Aksoy “Bu karar babalar üzerinde kötü bir algı oluşturuyor. Biz yıllardır çocuklarımızı görmek için çırpınıyoruz. Bu doğrudan insan hakkını ihlal eden bir karar” dedi. Anayasa Mahkemesi başta olmak üzere, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararını hatırlatan Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü: Çocuk hakları kanununda ‘Çocuğun geliştirilmesinde anne ve baba ortak sorumluluk taşır’ diyor. Şimdi 26 gün annede 4 gün babada iken çocuk üzerinde ortak sorumluluk olması mümkün mü? Yargıtay, yargı organı olarak tarafsız davranmıyor. Çocuğun haklarını korumuyor. İnsan hakkı ihlali işliyor. Verdiği karar kendi içinde bile çelişkili.

Zaman kısıtlılığı kaldırılabilir

Doç. Dr. Itır Tarı Cömert, boşanmış çiftlerin ortak hareket ederek bu durumu aşabileceğini söyledi.

Psikolojik danışman Doç. Dr. Itır Tarı Cömert, Yargıtay’ın verdiği kararla ilgili değerlendirmede bulundu. Cömert, kararın doğru olduğunu ancak ebeveynler için avantaj ve dezavantajları bulunduğunu söyledi. Cömert “Karar, çocuklarıyla düzenli görüşen babaları kızdırabilir. Ancak Yargıtay konuya doğru yaklaşmıştır. Çocuğu her hafta sonu alan ve gezmeye götüren baba, yani en eğlenceli faaliyetleri yapan kişi oluyor. Anne ise sürekli çocukla ilgilenen, onu yönlendiren, en az eğlenceli işleri paylaşan kişi. Anne bir nevi kötü polis durumuna düşüyor. Ayrıca çalışansa hafta sonu evladıyla güzel vakit geçiremiyor. Zaman kısıtlılığı ebeveynlerin iş birliğiyle ortadan kaldırılabilir. Bir annenin, dostça ayrıldığı eşinin ‘çocuğu hafta arası da görmek istiyorum’ talebini reddedeceğini düşünmüyorum. Çocuğunuzu 15 günde bir görecekseniz de onu duygusal olarak doyurursanız bu ilişkiyi çok iyi kurgular. Ayrıca her hafta sonu çanta hazırlayıp ev değiştirmek bir çocuk için zorlayıcı bir şey. Özellikle sınav dönemleri” şeklinde konuştu.
 

KAYNAK TÜRKİYE GAZETESİ 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.