Prof. Atamer: Sıvı kaybı yalnızca su ile giderilir

SAĞLIK (HM) - Haber Merkezi | 18.08.2025 - 08:24, Güncelleme: 18.08.2025 - 08:24 381 kez okundu.
 

Prof. Atamer: Sıvı kaybı yalnızca su ile giderilir

Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında artan sıvı kaybına karşı uyardı: “Çay, gazlı içecekler ve diğer içecekler suyun yerini tutmaz.”
Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında artan sıvı kaybına karşı uyardı: “Çay, gazlı içecekler ve diğer içecekler suyun yerini tutmaz.” DEHİDRATASYON NEDİR? Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, dehidratasyonun yani vücudun aldığı sıvıdan fazlasını kaybetmesi durumunun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Özellikle sıcak havalarda sıvı kaybının arttığını belirten Atamer, “Ağız kuruluğu, baş dönmesi, koyu renkli idrar gibi bulgular dehidratasyona işaret edebilir” dedi. BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA BELİRTİLER Prof. Dr. Atamer, çocuklar ve bebeklerde sıvı kaybının daha dikkatli izlenmesi gerektiğini vurguladı: Ağız ve dilde kuruluk Ağlarken gözyaşının olmaması 3 saat boyunca bezin ıslanmaması Bu belirtilerin acil değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. RİSK GRUPLARI Atamer’e göre dehidratasyon riski en yüksek olan gruplar: Bebekler ve küçük çocuklar Yaşlı bireyler Kronik hastalığı olanlar Aşırı terleyen veya sıcak ortamda çalışan kişiler GÜNLÜK NE KADAR SU İÇİLMELİ? Günlük 2-3 litre arasında su tüketiminin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Atamer, “Bu miktar yaşa, cinsiyete, sağlık durumuna ve fiziksel aktiviteye göre değişir. Susama hissi olmasa bile yeterli su içilmelidir” diye konuştu. “ÇAY VE GAZLI İÇECEKLER SIVI KAYBINI ARTIRIR” Atamer, çay ve gazlı içeceklerin sıvı kaybını telafi etmediğini, tam tersine artırdığını vurguladı: “Çay idrar söktürücü etki yapar. Gazlı içecekler de suyun yerini tutmaz. Sıcak havalarda ayran gibi elektrolit dengesini sağlayan içecekler tercih edilebilir. Ancak unutulmamalıdır ki sıvı kaybının yerini hiçbir şey su kadar dolduramaz.” CİDDİ DURUMLARDA HASTANEYE BAŞVURUN Prof. Dr. Atamer, sıvı kaybının ilerlemesi halinde hayati tehlike doğurabileceğini belirterek, “Ciddi durumlarda vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalıdır” uyarısında bulundu.
Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında artan sıvı kaybına karşı uyardı: “Çay, gazlı içecekler ve diğer içecekler suyun yerini tutmaz.”

Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında artan sıvı kaybına karşı uyardı: “Çay, gazlı içecekler ve diğer içecekler suyun yerini tutmaz.”

DEHİDRATASYON NEDİR?

Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, dehidratasyonun yani vücudun aldığı sıvıdan fazlasını kaybetmesi durumunun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Özellikle sıcak havalarda sıvı kaybının arttığını belirten Atamer, “Ağız kuruluğu, baş dönmesi, koyu renkli idrar gibi bulgular dehidratasyona işaret edebilir” dedi.

BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA BELİRTİLER

Prof. Dr. Atamer, çocuklar ve bebeklerde sıvı kaybının daha dikkatli izlenmesi gerektiğini vurguladı:

  • Ağız ve dilde kuruluk

  • Ağlarken gözyaşının olmaması

  • 3 saat boyunca bezin ıslanmaması

Bu belirtilerin acil değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

RİSK GRUPLARI

Atamer’e göre dehidratasyon riski en yüksek olan gruplar:

  • Bebekler ve küçük çocuklar

  • Yaşlı bireyler

  • Kronik hastalığı olanlar

  • Aşırı terleyen veya sıcak ortamda çalışan kişiler

GÜNLÜK NE KADAR SU İÇİLMELİ?

Günlük 2-3 litre arasında su tüketiminin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Atamer, “Bu miktar yaşa, cinsiyete, sağlık durumuna ve fiziksel aktiviteye göre değişir. Susama hissi olmasa bile yeterli su içilmelidir” diye konuştu.

“ÇAY VE GAZLI İÇECEKLER SIVI KAYBINI ARTIRIR”

Atamer, çay ve gazlı içeceklerin sıvı kaybını telafi etmediğini, tam tersine artırdığını vurguladı:
“Çay idrar söktürücü etki yapar. Gazlı içecekler de suyun yerini tutmaz. Sıcak havalarda ayran gibi elektrolit dengesini sağlayan içecekler tercih edilebilir. Ancak unutulmamalıdır ki sıvı kaybının yerini hiçbir şey su kadar dolduramaz.”

CİDDİ DURUMLARDA HASTANEYE BAŞVURUN

Prof. Dr. Atamer, sıvı kaybının ilerlemesi halinde hayati tehlike doğurabileceğini belirterek, “Ciddi durumlarda vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalıdır” uyarısında bulundu.

İstanbul HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.