Kibyra’da Hadrianus heykeli yeniden ayağa kaldırıldı
Kibyra’da Hadrianus heykeli yeniden ayağa kaldırıldı
Kibyra Antik Kenti’nde bulunan yaklaşık 1950 yıllık mermer parçalar birleştirildi; 2,14 metrelik Hadrianus heykeli restore edildi.
Burdur’daki Kibyra Antik Kenti’nde yürütülen kazılarda bulunan Roma İmparatoru Hadrianus’a ait mermer heykel parçaları birleştirilerek eser yeniden ayağa kaldırıldı. Restore edilen heykelin yüksekliği yaklaşık 2,14 metre.
Toplam 20 parça gün yüzüne çıkarıldı
Anıtsal Kent Giriş Kapısı çevresindeki kazılarda kol, bacak ve ayakların da aralarında bulunduğu 20 heykel parçası bulundu. Sağlam durumdaki portre başının daha önce çıkarılan zırhlı gövdeye ait olduğunun belirlenmesiyle eserin büyük bölümü tamamlandı.
Hadrianus’un askerî biçimde tasvir edildiği heykelin zırhında aslan ve kartal kabartmaları yer alıyor. Eserde Afyon-Döğer ve İscehisar mermerlerinin kullanıldığı belirlendi.
Sabina heykelinin parçaları da bulundu
Kazılarda Hadrianus’un eşi İmparatoriçe Sabina’ya ait olduğu belirlenen heykelin önemli parçaları da gün yüzüne çıkarıldı. Alanda ayrıca başka bir zırhlı imparator heykeli, bir kadın heykeli ve erkek heykel başı bulundu.
Eserler Burdur Müzesinde sergilenecek
MS 117-138 yılları arasına tarihlendirilen heykellerin eksik parçalarının tamamlanması ve restorasyon çalışmalarının bitirilmesinin ardından Burdur Müzesinde ziyaretçilere açılması planlanıyor.
Burdur HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

