Günübirlik kiracı ve ev sahipleri dikkat! Yeni düzenleme yapılıyor

HUKUK/YARGI/ADALET 05.10.2023 - 09:46, Güncelleme: 05.10.2023 - 09:48 3230+ kez okundu.
 

Günübirlik kiracı ve ev sahipleri dikkat! Yeni düzenleme yapılıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, günübirlik kiralık evlerde önemli değişikliklere hazırlanıyor. Yeni düzenlemeye göre, evini günübirlik kiralamak isteyenlerden bazı şartların yerine getirilmesi istenecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Temmuz ayında günübirlik kiralamalara yönelik yasal düzenlemeleri yapmak üzere çalışmalara başladı. Bu düzenlemenin 2023 yılı sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor ve yakın zamanda Meclis'e sunulması bekleniyor. Mevzuat düzenlemesi üzerinde çalışılırken üç temel şart ön plana çıkıyor. İlk olarak, apartman içinde bulunan evler için komşuların onayının alınması gerekecek. Yani, bir komşu bile muvafakat vermezse, günübirlik kiralama işlemi gerçekleşemeyecek. İkinci önemli şart, günübirlik kiralamalara sertifika belgesi şartı getiriyor. Ev sahipleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan "turizm konutu" ruhsatı almak zorunda kalacak. Bu da güvenliği ve standartları sağlamak adına önemli bir adım olarak karşımıza çıkıyor. Evini günlük kiralamak isteyen ev sahipleri, konaklayan kişilerin bilgilerini düzenli olarak Emniyet'e iletmekle yükümlü olacak. Böylece evlerin yasa dışı kullanılmasının önüne geçilecek. Bu bilgilerin e-devlet üzerinden iletilmesi planlanıyor. Üçüncü şart ise ev sahiplerinden kapılarına levha asma zorunluluğu getiriyor. Bu levha sayesinde, evde günübirlik kiralama yapıldığı bilgisi paylaşılacak. Yasa teklifinin kabul edilmesi durumunda, kurallara uymayan ev sahiplerine ciddi cezalar uygulanması öngörülüyor. Yeni mevzuat düzenlemesinde, ev sahiplerinin çeşitli izinleri alması ve evlerde belli eşyaları bulundurması gerekeceği belirtiliyor. Ayrıca, bu gelirler üzerinden vergi düzenlemeleri yapılması da gündemde. Bu düzenlemelerle, günübirlik kiralamaların daha güvenli ve düzenli bir şekilde yapılması hedefleniyor.    
Kültür ve Turizm Bakanlığı, günübirlik kiralık evlerde önemli değişikliklere hazırlanıyor. Yeni düzenlemeye göre, evini günübirlik kiralamak isteyenlerden bazı şartların yerine getirilmesi istenecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Temmuz ayında günübirlik kiralamalara yönelik yasal düzenlemeleri yapmak üzere çalışmalara başladı. Bu düzenlemenin 2023 yılı sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor ve yakın zamanda Meclis'e sunulması bekleniyor.

Mevzuat düzenlemesi üzerinde çalışılırken üç temel şart ön plana çıkıyor. İlk olarak, apartman içinde bulunan evler için komşuların onayının alınması gerekecek. Yani, bir komşu bile muvafakat vermezse, günübirlik kiralama işlemi gerçekleşemeyecek.

İkinci önemli şart, günübirlik kiralamalara sertifika belgesi şartı getiriyor. Ev sahipleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan "turizm konutu" ruhsatı almak zorunda kalacak. Bu da güvenliği ve standartları sağlamak adına önemli bir adım olarak karşımıza çıkıyor.

Evini günlük kiralamak isteyen ev sahipleri, konaklayan kişilerin bilgilerini düzenli olarak Emniyet'e iletmekle yükümlü olacak. Böylece evlerin yasa dışı kullanılmasının önüne geçilecek. Bu bilgilerin e-devlet üzerinden iletilmesi planlanıyor.

Üçüncü şart ise ev sahiplerinden kapılarına levha asma zorunluluğu getiriyor. Bu levha sayesinde, evde günübirlik kiralama yapıldığı bilgisi paylaşılacak. Yasa teklifinin kabul edilmesi durumunda, kurallara uymayan ev sahiplerine ciddi cezalar uygulanması öngörülüyor.

Yeni mevzuat düzenlemesinde, ev sahiplerinin çeşitli izinleri alması ve evlerde belli eşyaları bulundurması gerekeceği belirtiliyor. Ayrıca, bu gelirler üzerinden vergi düzenlemeleri yapılması da gündemde. Bu düzenlemelerle, günübirlik kiralamaların daha güvenli ve düzenli bir şekilde yapılması hedefleniyor.

 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.