Ege'de 8.5 büyüklüğünde deprem olabilir!
Ege'de 8.5 büyüklüğünde deprem olabilir!
Datça açıklarında meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlar peş peşe uyardı: Ege Denizi ve İzmir çevresinde 8 ila 8.5 büyüklüğünde büyük depremler yaşanabilir. Tsunami riski de göz ardı edilmemeli.
Muğla’nın Datça ilçesi açıklarında meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki depremin ardından, Türkiye'nin önde gelen sismoloji ve jeoloji uzmanları Ege Bölgesi için ciddi uyarılarda bulundu. Bilim insanlarına göre, İzmir, Manisa, Aydın ve çevresi 8 ila 8.5 büyüklüğünde bir deprem riskiyle karşı karşıya.
Sismolog Prof. Dr. Osman Bektaş, Ege Deprem Kümesi’nin genişleme eğiliminde olduğunu belirterek, özellikle İzmir ve Manisa çevresindeki aktif fay hatlarının bu hareketlilikten doğrudan etkilendiğini söyledi. Bektaş, “Girit Adası açıklarında beklenen büyük bir deprem, Ege'yi tetikleyebilir. Bölge kritik bir dönemeçte,” diyerek uyardı.
Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Mehmet Pampal ise, bölgedeki levha sınırlarının büyük gerilim altında olduğunu ve 8 ila 8.5 büyüklüğünde depremlerin oluşabileceğini belirtti. Pampal, “İzmir sadece sarsıntı açısından değil, tsunami açısından da yüksek risk taşıyor. Kıyı bölgelerde tahliye planları hazır olmalı,” ifadelerini kullandı.
Afet İşleri Genel Müdürlüğü ile Dokuz Eylül Üniversitesi DAUM Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ, İzmir’de tehlike arz eden 4 aktif fay bulunduğunu belirtti:
-
Seferihisar-Karaburun Fayı
-
Tuzla Fayı
-
İzmir Fayı
-
Foça Fayı
Akçığ'a göre, İzmir’de en riskli bölgeler kıyı şeridinde yer alan Bostanlı, Alaybey ve Mavişehir, en güvenli yerleşimler ise dağlık alanlarda bulunuyor.
Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, İzmir’de aktif 13 fay hattı bulunduğunu vurgulayarak, özellikle Karşıyaka, Çiğli, Menemen, Narlıdere, Konak, Alsancak, Altındağ ilçelerinin büyük risk taşıdığını söyledi.
Murathan ayrıca, 40 kilometre uzunluğundaki bir fayın Narlıdere’den başlayarak Konak, Alsancak ve Altındağ'a uzandığını ve bu hat üzerindeki yapıların depreme karşı daha hassas olduğunu açıkladı.
Uzmanlar, İzmir ve çevresindeki yerel yönetimlere “deprem farkındalığı artırılmalı, yapı stokları denetlenmeli, tsunami tahliye planları hazırlanmalı” çağrısı yaptı.
Prof. Dr. Osman Bektaş, “Artık bu uyarılar kulak ardı edilmemeli. Bilimsel veriler, büyük bir depremin çok uzak olmadığını gösteriyor,” ifadelerini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.