Bursalı İzmir'deki skandalın detayları açıkladı ve sert tepki gösterdi

GÜNDEM/GÜNCEL 05.07.2023 - 12:42, Güncelleme: 05.07.2023 - 12:42 3004+ kez okundu.
 

Bursalı İzmir'deki skandalın detayları açıkladı ve sert tepki gösterdi

İZSU tarafından işletilen 40 arıtma tesisinin çevre izin belgesi olmadığı ortaya çıktı. Konuyla yakından ilgilenen ve skandalın detaylarını kamuoyuyla paylaşan AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, "Sözde çevrecilerin tüm maskeleri düştü" dedi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde, İZSU Genel Müdürlüğü bünyesindeki 40 arıtma tesisinin Çevre İzin Belgesinin olmadığı belirlendi. Arıtma tesislerinin uluslararası standartlara uygun olarak arıtma yapıp yapmadığını belirleyen Çevre İzin Belgelerinin olmaması skandal olarak nitelendirildi. Yaşanan şok gelişme sonrası Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, İZSU'ya toplamda 5 milyon 260 bin 64 lira para cezası kesti. Bakanlık, geçtiğimiz yıl da Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'ne yeterince arıtma yapılmadan çıkış suyunu denize verdiği gerekçesi ile 1 milyon 978 bin 767 lira para cezası kesmişti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in her fırsatta çevreciymiş algısı oluşturmaya çalışıp belediyenin arıtma tesisleriyle övünürken kendisine bağlı İZSU'nun 40 arıtma tesisinin çevre izin belgesinin olmadan çalıştığının ortaya çıkması kent gündeminde büyük yankı buldu. Soyer ve ekibini "çevre yüzsüzleri" olarak nitelendiren AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, "Sözde çevrecilerin tüm maskeleri düştü" dedi. İZMİR YİNE KOKU İLE BAŞ BAŞA İzmir Körfezi'nin halinin ortada olduğunu ve her yaz olduğu gibi İzmirlinin yine koku problemiyle baş başa bırakıldığını belirten Bursalı, "Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sağlıklı çalışmıyor. Zaten normal günlerde arıttığı su bile standartlara uygun değil. Her yağmurda Çiğli'deki tesisten Körfez'e pis su boşaltılıyor. Çünkü sistem yağmur suyu ayrıştırması yapmadığı için o su da arıtma tesisine geliyor. Sonunda olan Körfez'e İzmirliye oluyor. Diğer bölgelerdeki arıtma tesislerinden özellikle yazlık beldelerde olanların kapasiteleri yaz aylarında çok yetersiz kalıyor. Bu durumda da deniz bizzat belediye eliyle kirletiliyor. Üzerine 40 arıtma tesisinin de çevre belgesinin olmadığının ortaya çıkması tam bir skandal. Soyer yıllardır her fırsatta Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı ve kişi başına düşen atık su arıtma miktarı ile Türkiye'de ilk sırada yer aldıklarını söylüyor ama işte sonuç ortada. Bunların hepsi çevre yüzsüzü" dedi. KAYNAK SABAH
İZSU tarafından işletilen 40 arıtma tesisinin çevre izin belgesi olmadığı ortaya çıktı. Konuyla yakından ilgilenen ve skandalın detaylarını kamuoyuyla paylaşan AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, "Sözde çevrecilerin tüm maskeleri düştü" dedi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde, İZSU Genel Müdürlüğü bünyesindeki 40 arıtma tesisinin Çevre İzin Belgesinin olmadığı belirlendi.

Arıtma tesislerinin uluslararası standartlara uygun olarak arıtma yapıp yapmadığını belirleyen Çevre İzin Belgelerinin olmaması skandal olarak nitelendirildi. Yaşanan şok gelişme sonrası Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, İZSU'ya toplamda 5 milyon 260 bin 64 lira para cezası kesti.

Bakanlık, geçtiğimiz yıl da Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'ne yeterince arıtma yapılmadan çıkış suyunu denize verdiği gerekçesi ile 1 milyon 978 bin 767 lira para cezası kesmişti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in her fırsatta çevreciymiş algısı oluşturmaya çalışıp belediyenin arıtma tesisleriyle övünürken kendisine bağlı İZSU'nun 40 arıtma tesisinin çevre izin belgesinin olmadan çalıştığının ortaya çıkması kent gündeminde büyük yankı buldu. Soyer ve ekibini "çevre yüzsüzleri" olarak nitelendiren AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, "Sözde çevrecilerin tüm maskeleri düştü" dedi.

İZMİR YİNE KOKU İLE BAŞ BAŞA

İzmir Körfezi'nin halinin ortada olduğunu ve her yaz olduğu gibi İzmirlinin yine koku problemiyle baş başa bırakıldığını belirten Bursalı, "Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sağlıklı çalışmıyor. Zaten normal günlerde arıttığı su bile standartlara uygun değil. Her yağmurda Çiğli'deki tesisten Körfez'e pis su boşaltılıyor. Çünkü sistem yağmur suyu ayrıştırması yapmadığı için o su da arıtma tesisine geliyor. Sonunda olan Körfez'e İzmirliye oluyor. Diğer bölgelerdeki arıtma tesislerinden özellikle yazlık beldelerde olanların kapasiteleri yaz aylarında çok yetersiz kalıyor. Bu durumda da deniz bizzat belediye eliyle kirletiliyor. Üzerine 40 arıtma tesisinin de çevre belgesinin olmadığının ortaya çıkması tam bir skandal. Soyer yıllardır her fırsatta Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı ve kişi başına düşen atık su arıtma miktarı ile Türkiye'de ilk sırada yer aldıklarını söylüyor ama işte sonuç ortada. Bunların hepsi çevre yüzsüzü" dedi.

KAYNAK SABAH

İzmir HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.