Aydın Benli
Köşe Yazarı
Aydın Benli
 

ŞEHRİMİZDE RAMAZAN

 On bir ayın sultanı Ramazan-ı şerif geldi; Hoş geldin cömert misafir, hoş geldin ikram ve ihsanı ziyade ay, hoş geldin Ramazan-ı Şerif…Ne mutlu bizlere ki şu kısacık ömrümüzde, rahmet ve mağfiret mevsimi olan Ramazan-ı Şerif’i hep birlikte idrak etmenin heyecan ve mutluluğunu yaşatan Yüce Mevla’ya şükürler olsun.  Nerede hani o eski ramazanlar? Deriz ya! İşte o eski ramazan şehrimize geldi. O eski ramazanları tekrar yaşatalım. Af kapılarının sonuna kadar açıldığı bu ayda sofralarımızı komşularımıza açalım, gönüllerimizi sevdiklerimize açalım. Mutluluk paylaşmaktır, fakirle ihtiyaç sahipleriyle iftarımızı paylaşalım. Teravih namazlarında arka saflardan çocuk gülüşme sesleri gelsin. Çocuk sesleri gelmeyen camiler ilerde boş kalmaya mahkumdur.  Eskiden oruç tutmayanlar gizliden yer içerdi ya! Sokaklarımızda oruçlu olmayanlar, haya ederdive bir şey yemez ve içmezdi, şimdide içmese meselâ… Eskiden sarhoşlar bile bu ayda alkol içmezlerdi. Lokantalar bir ay kapanır camlarına gazete kâğıtları kapatılırdı. İftara yakın sıcak pideler yaptırılırdı, yumurtalı, tahinli vs.. Meydanlar insanlarla dolar sohbetler edilirdi.    Sosyal medyalarda herkes yediğinin fotoğrafını çekip paylaşır oldu. Lüks yaşam meraklısı olduk. İnsanımız güzel mekânlarda yenilen yemeklerin ve içilen içeceklerin fotoğraflarını story paylaşılıyor. Kimileri yaptığı türlü türlütatlıları, kimileri yaptıkları yemeklerin görsellerini sosyal medyada paylaşıyor. Whatsapp durumları çeşit çeşit yemek video ve fotoğrafıyla dolu. Eskiden yemek kokusu komşuya gitti diye hemen bir kap yemekte komşuya verilirdi. Sokak ortasında yemek yenmezdi, belki o yemeği yiyemeyecek olanlar var diye düşünülürdü. Şimdi yediğimizi ve içtiğimizi sergiler hava atar olduk…     İyilik yaparken öz çekimler yapılıp hemen sosyal medyada etiketlenip paylaşılıyor! Ya peki o iyilik yaptığınız insanı teşhir ederek utandırdığınız aklımıza gelmiyor mu?.. Veren el alan elden üstündür amam verirken de verdiklerimizi gizli yapsak daha makbul olmaz mı?.. Bu hareket başa kakma olmuyor mu?. Aynı şey bize yapılsa ne düşünürdük?.    İnsanlık âleminin geçmiş hata ve kusurlarından arınmak, yeryüzünde yaşanan acıları sona erdirmek ve geleceği en güzel şekilde inşa edebilmek için bu mübarek günleri bir fırsat olarak değerlendirmesini, Ramazan bolluk ve bereketiyle kuracağımız iftar sofralarımızı kimsesiz, fakir ve yardıma muhtaç kardeşlerimizle paylaşabilmenin huzur ve mutluluğunu yaşamayı temenni ediyorum.      Mübarek Ramazan’ı Şerifin inancımızın en güzel ifadesi olarak yeryüzünde kardeşlik, barış ve huzura vesile olmasını, ecdadımızdan intikal etmiş haslet ve faziletlerimizi en güzel şekilde yaşayabilmeyi, ilçemiz ve İslam âlemine hayırlar getirmesini diliyorum. Allah’a ısmarladık, hoşça kalın..                                  Aydın Benli            Siyaset Bilimci. Araştırmacı Yazar
Ekleme Tarihi: 17 Nisan 2022 - Pazar

ŞEHRİMİZDE RAMAZAN

 On bir ayın sultanı Ramazan-ı şerif geldi; Hoş geldin cömert misafir, hoş geldin ikram ve ihsanı ziyade ay, hoş geldin Ramazan-ı Şerif…Ne mutlu bizlere ki şu kısacık ömrümüzde, rahmet ve mağfiret mevsimi olan Ramazan-ı Şerif’i hep birlikte idrak etmenin heyecan ve mutluluğunu yaşatan Yüce Mevla’ya şükürler olsun.

 Nerede hani o eski ramazanlar? Deriz ya! İşte o eski ramazan şehrimize geldi. O eski ramazanları tekrar yaşatalım. Af kapılarının sonuna kadar açıldığı bu ayda sofralarımızı komşularımıza açalım, gönüllerimizi sevdiklerimize açalım. Mutluluk paylaşmaktır, fakirle ihtiyaç sahipleriyle iftarımızı paylaşalım. Teravih namazlarında arka saflardan çocuk gülüşme sesleri gelsin. Çocuk sesleri gelmeyen camiler ilerde boş kalmaya mahkumdur.  Eskiden oruç tutmayanlar gizliden yer içerdi ya! Sokaklarımızda oruçlu olmayanlar, haya ederdive bir şey yemez ve içmezdi, şimdide içmese meselâ… Eskiden sarhoşlar bile bu ayda alkol içmezlerdi. Lokantalar bir ay kapanır camlarına gazete kâğıtları kapatılırdı. İftara yakın sıcak pideler yaptırılırdı, yumurtalı, tahinli vs.. Meydanlar insanlarla dolar sohbetler edilirdi. 

  Sosyal medyalarda herkes yediğinin fotoğrafını çekip paylaşır oldu. Lüks yaşam meraklısı olduk. İnsanımız güzel mekânlarda yenilen yemeklerin ve içilen içeceklerin fotoğraflarını story paylaşılıyor. Kimileri yaptığı türlü türlütatlıları, kimileri yaptıkları yemeklerin görsellerini sosyal medyada paylaşıyor. Whatsapp durumları çeşit çeşit yemek video ve fotoğrafıyla dolu. Eskiden yemek kokusu komşuya gitti diye hemen bir kap yemekte komşuya verilirdi. Sokak ortasında yemek yenmezdi, belki o yemeği yiyemeyecek olanlar var diye düşünülürdü. Şimdi yediğimizi ve içtiğimizi sergiler hava atar olduk…

    İyilik yaparken öz çekimler yapılıp hemen sosyal medyada etiketlenip paylaşılıyor! Ya peki o iyilik yaptığınız insanı teşhir ederek utandırdığınız aklımıza gelmiyor mu?.. Veren el alan elden üstündür amam verirken de verdiklerimizi gizli yapsak daha makbul olmaz mı?.. Bu hareket başa kakma olmuyor mu?. Aynı şey bize yapılsa ne düşünürdük?.

   İnsanlık âleminin geçmiş hata ve kusurlarından arınmak, yeryüzünde yaşanan acıları sona erdirmek ve geleceği en güzel şekilde inşa edebilmek için bu mübarek günleri bir fırsat olarak değerlendirmesini, Ramazan bolluk ve bereketiyle kuracağımız iftar sofralarımızı kimsesiz, fakir ve yardıma muhtaç kardeşlerimizle paylaşabilmenin huzur ve mutluluğunu yaşamayı temenni ediyorum.

     Mübarek Ramazan’ı Şerifin inancımızın en güzel ifadesi olarak yeryüzünde kardeşlik, barış ve huzura vesile olmasını, ecdadımızdan intikal etmiş haslet ve faziletlerimizi en güzel şekilde yaşayabilmeyi, ilçemiz ve İslam âlemine hayırlar getirmesini diliyorum. Allah’a ısmarladık, hoşça kalın..

                                 Aydın Benli

           Siyaset Bilimci. Araştırmacı Yazar

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.