Erol Aydın
Köşe Yazarı
Erol Aydın
 

ANASINA BAK KIZINI AL…

Bekârlar için yuva kurmak, çoluk-çocuğa karışmak klasik bir ideal olarak her gencin hayalidir. Günümüzde bunu gerçekleştirirken genellikle ailelerin dışında, adaylar buna karar vermektedirler. Yaşam deneyimleri olmayan bu taraflar olaylara genellikle geniş zaviyeden bakamadıkları için de büyük pişmanlık ve nedametler yaşanmaktadır. Mesela bir kıza gönlünüzü kaptırdınız, sizin gözünüzde dünya ondan ibarettir. Başka hiçbir şeyi gözünüz görmez. “Aşkın gözü kördür” atasözü bu durumu en iyi şekilde açıklayan özetin özetidir. Oysaki evlilik sadece basit bir kız alıp-verme hadisesi değildir. Bir ömür boyu o kişinin ailesi sizi sarmalayan bir çember olarak var olmaya devam edecektir. Annesi, babası, kardeşleri hatta diğer halkadaki akrabalar da dâhil olmak üzere geniş bir halka sizi sarıp sarmalayacaktır. O yüzden her anlamda denklik çok önemli ve değerlidir. Bu konuda bana ne, beni ilgilendirmez diyemez siniz. Mutlaka ucu size dokunacaktır. Çünkü bu insanlarla aranızda bir hukuk oluşacağı için reddetmek çözüm değil, çözümsüzlük olacaktır. Bütün bunların yanında gelenek, töre, inanç ve kültürel olarak da arada uçurumların bulunması anlaşmazlık kaynağı olarak sürekli karşınıza çıkacaktır. “Bir çiçekle bahar olmayacağı” için çevreniz de her şeyi farklı insanlar var olacaktır. Bütün bunları tolera edebilecek bir kapasite olmanız gerekmektedir. Bazı aileler güzellik ve zenginlik hastası olarak diğer kriterleri göz ardı ettiklerinde sonun başlangıcını başlamış olacaktır. Bunların kalıcı olmadığı zaman ve şartlara bağlı olarak elden çıkacağı hep göz ardı edilerek hesapsız adımlar atılmaktadır. Oysaki buradaki referansımız inancımızın kıstasları olsa mesele büyük oranda halledilmiş olunacaktır. İslam’a göre bir kadın; malı, güzelliği, asaleti ve takvası için nikâh altına alınır diye buyurulmaktadır. Bunun akabinde de siz güzel ahlak ve takva olanı tercih edin diye de tavsiyede bunulmaktadır. Nikâh konusunda ölçü bu şekilde olduğunda o evlilik inşallah sorunsuz olarak sonsuza taşınmış olacaktır. Bütün bunların yanında kız çocuklarını özellikle anneler yetiştirdiği için bu duruma özellikle dikkat edilmelidir. Özünü, mayasını ve de karakterini annesinden alacağı için özellikle anneler çok iyi tetkik edilmelidir. Çünkü kız annesinin izdüşümü ve yansımasıdır. Sonuç olarak; günümüzde evliliklerden daha çok boşanmalar gündemdedir. Buradan da anlaşılacağı üzere seçim ve tercih konusunda hatalar yapıldığı çok açıktır. “Anasına bak kızını al, kenarına bak bezini al” atasözü bu durumu büyük bir deneyim ve tecrübeyle sabitlemiştir. Sağlam ve uzun ömürlü evlilikler için malayani işlerin peşinde koşmadan kız alırken referansınız annesi olursa yanılma şansınız ortadan kalkacaktır. Esenlik dileklerimle, Erol Aydın
Ekleme Tarihi: 25 Haziran 2020 - Perşembe

ANASINA BAK KIZINI AL…

Bekârlar için yuva kurmak, çoluk-çocuğa karışmak klasik bir ideal olarak her gencin hayalidir. Günümüzde bunu gerçekleştirirken genellikle ailelerin dışında, adaylar buna karar vermektedirler. Yaşam deneyimleri olmayan bu taraflar olaylara genellikle geniş zaviyeden bakamadıkları için de büyük pişmanlık ve nedametler yaşanmaktadır.

Mesela bir kıza gönlünüzü kaptırdınız, sizin gözünüzde dünya ondan ibarettir. Başka hiçbir şeyi gözünüz görmez. “Aşkın gözü kördür” atasözü bu durumu en iyi şekilde açıklayan özetin özetidir. Oysaki evlilik sadece basit bir kız alıp-verme hadisesi değildir. Bir ömür boyu o kişinin ailesi sizi sarmalayan bir çember olarak var olmaya devam edecektir. Annesi, babası, kardeşleri hatta diğer halkadaki akrabalar da dâhil olmak üzere geniş bir halka sizi sarıp sarmalayacaktır. O yüzden her anlamda denklik çok önemli ve değerlidir. Bu konuda bana ne, beni ilgilendirmez diyemez siniz. Mutlaka ucu size dokunacaktır. Çünkü bu insanlarla aranızda bir hukuk oluşacağı için reddetmek çözüm değil, çözümsüzlük olacaktır. Bütün bunların yanında gelenek, töre, inanç ve kültürel olarak da arada uçurumların bulunması anlaşmazlık kaynağı olarak sürekli karşınıza çıkacaktır. “Bir çiçekle bahar olmayacağı” için çevreniz de her şeyi farklı insanlar var olacaktır. Bütün bunları tolera edebilecek bir kapasite olmanız gerekmektedir.

Bazı aileler güzellik ve zenginlik hastası olarak diğer kriterleri göz ardı ettiklerinde sonun başlangıcını başlamış olacaktır. Bunların kalıcı olmadığı zaman ve şartlara bağlı olarak elden çıkacağı hep göz ardı edilerek hesapsız adımlar atılmaktadır. Oysaki buradaki referansımız inancımızın kıstasları olsa mesele büyük oranda halledilmiş olunacaktır. İslam’a göre bir kadın; malı, güzelliği, asaleti ve takvası için nikâh altına alınır diye buyurulmaktadır. Bunun akabinde de siz güzel ahlak ve takva olanı tercih edin diye de tavsiyede bunulmaktadır. Nikâh konusunda ölçü bu şekilde olduğunda o evlilik inşallah sorunsuz olarak sonsuza taşınmış olacaktır.

Bütün bunların yanında kız çocuklarını özellikle anneler yetiştirdiği için bu duruma özellikle dikkat edilmelidir. Özünü, mayasını ve de karakterini annesinden alacağı için özellikle anneler çok iyi tetkik edilmelidir. Çünkü kız annesinin izdüşümü ve yansımasıdır.

Sonuç olarak; günümüzde evliliklerden daha çok boşanmalar gündemdedir. Buradan da anlaşılacağı üzere seçim ve tercih konusunda hatalar yapıldığı çok açıktır. “Anasına bak kızını al, kenarına bak bezini al” atasözü bu durumu büyük bir deneyim ve tecrübeyle sabitlemiştir. Sağlam ve uzun ömürlü evlilikler için malayani işlerin peşinde koşmadan kız alırken referansınız annesi olursa yanılma şansınız ortadan kalkacaktır.

Esenlik dileklerimle,

Erol Aydın

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.