Çiğli’de “Atıkları Kaptık, Resif Yaptık” semineri
Çiğli’de “Atıkları Kaptık, Resif Yaptık” semineri
Çiğli Belediyesi’nin düzenlediği seminerde, midye kabuklarından yapay resif üretimiyle deniz ekosistemini koruma ve sürdürülebilir turizm hedefleri anlatıldı.
Midye kabukları denizlere yapay resif oluyor
İzmir Çiğli Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen “Atıkları Kaptık, Resif Yaptık” seminerinde, endüstriyel tasarımcı ve proje yürütücüsü Nermin Sena Özger, midye kabuklarından yapılan yapay resiflerle deniz ekosisteminin korunmasına yönelik projeyi tanıttı. Özger, pandemi döneminde meyve-sebze atıklarından kompost üretimi sırasında midye kabuklarının komposta uygun olmadığını keşfederek yapay resif fikrini geliştirdiğini söyledi.
Deniz ekosistemine katkı ve ekonomik fırsatlar
Projenin ilk yapay resifi Seferihisar Sığacık’ta denize bırakıldı ve deniz koşullarına dayanıklılığı test edildi. Yapay resiflerle istilacı aslan balığı tehdidinin azaltılması ve yerli türlerin korunması hedefleniyor. Özger, “Türkiye’de aslan balığı avcılığı yapılmadığı için bu tür hızla çoğalıyor ve ekosisteme zarar veriyor” dedi.
Proje, ekolojik çeşitliliği artırırken bölge turizmini de canlandırmayı amaçlıyor. Midye kabuklarından yapılan yapay resiflerle su altı müzesi kurarak bölgeye turizm işletmeleri ve dalgıçları çekmek hedefleniyor. Özger, “Yılda 500 bin dalgıcın ziyaret ettiği bir bölge, ekonomik büyüme sağlayabilir” ifadesini kullandı.
Sürdürülebilirlik ve dönüşümün önemi
Seminer, atıkların dönüşümüyle doğa ve ekonomiye katkı sağlayan projelerin önemini ortaya koydu. Çiğli Belediyesi’nin çevre dostu yaklaşımları ve projeye verdiği destek katılımcılar tarafından takdirle karşılandı.
İzmir HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.