"Zirai donun ardından devam eden kuraklıkla kayıplar daha da artacak!"
"Zirai donun ardından devam eden kuraklıkla kayıplar daha da artacak!"
CHP’li Ömer Fethi Gürer, 60 ilde etkili olan zirai donun ardından artan kuraklık tehlikesine dikkat çekerek, “Çiftçi borçları 3 yıl ertelensin, faizler silinsin. TARSİM üreticiye ortak değil, destek olmalı” dedi.
Türkiye’nin dört bir yanında çiftçiler hem zirai don hem de kuraklık tehdidiyle karşı karşıya. CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında çiftçilerin yaşadığı kayıpları gündeme taşıyarak Meclis’e sundukları yasa teklifini açıkladı. Gürer, “Çiftçinin ayakta kalması için borçlar ötelenmeli, faizler silinmeli ve tarım sigortası sistemi üreticinin lehine yeniden yapılandırılmalı” dedi.
60 ilde don, ardından kuraklık: “Büyük rekolte kaybı var”
CHP’li Gürer, zirai donun 60 ilde etkili olduğunu ve özellikle bahçe ürünlerinde büyük bir felakete yol açtığını belirtti. “Elma, üzüm, kayısı, ceviz ve bademde yaprak dahi yok. Bu yıl değil, gelecek yıl da ürün beklenmemeli” diyen Gürer, özellikle Amasya elmasında iki yıllık kaybın şimdiden kesinleştiğini söyledi.
Kuraklıkla ilgili fenolojik verilerin de alarm verdiğini ifade eden Gürer, “Buğdayda rekolte düşecek. Bazı bölgeler kar yağışından fayda gördü ancak çoğu yerde tablo iç açıcı değil” dedi.
“Kuru tarımda verim dönüm başına 50 kiloya düşebilir”
Özellikle sulu tarım yapamayan çiftçilerin ciddi gelir kaybı yaşayacağını vurgulayan Gürer, “Kuru tarımda TÜİK ortalaması 270 kilo. Ama bizim bölgemizde bu yıl dönüm başına 50 ila 100 kilo ürün alınabilir. Bu, çiftçinin iflası demektir” açıklamasını yaptı.
Gürer: “Çiftçiye borç desteği, faiz affı ve kredi sağlanmalı”
CHP olarak Meclis’e çözüm içeren bir yasa teklifi sunduklarını söyleyen Gürer, “Tüm çiftçi borçları 3 yıl süreyle ötelenmeli ve faizleri silinmeli. Bahçesinde ürün olmayan çiftçiye ilaç, gübre ve nakit destek sağlanmalı. Tarım sigortası TARSİM üreticiyi koruyacak şekilde yeniden yapılandırılmalı” dedi.
TARSİM’e sert eleştiri: “Çiftçinin ortağı değil destekçisi olmalı”
TARSİM’in işleyişini de eleştiren Gürer, sigorta sisteminin “üreticiyi ortak gibi değil, koruyucu olarak” hareket etmesi gerektiğini belirtti:“Çiftçi Kayıt Sistemi yok diye, sigorta yok diye ağacı ve ürünü kaderine terk edemezsiniz. TARSİM yeniden yapılandırılmalı.”
“TMO piyasadan çekilmemeli, alım fiyatları maliyet üzerinden belirlenmeli”
Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) buğday alım hedefinin 2,5 milyon tonla sınırlı kalmasını da eleştirerek, “Bu tüccara alan açmak anlamına gelir. Devlet çiftçinin ürününü maliyetine göre satın almalı, piyasayı dengelemeli” ifadelerini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.