Dünya Arı Günü'nde arıcılığın önemi vurgulandı

TARIM/HAYVANCILIK/DENİZ (HM) - Haber Merkezi | 20.05.2025 - 11:00, Güncelleme: 20.05.2025 - 11:24 464 kez okundu.
 

Dünya Arı Günü'nde arıcılığın önemi vurgulandı

20 Mayıs Dünya Arı Günü, bu yıl da arıcılık sektörünün sorunlarına ve arıların ekosistemdeki yaşamsal rolüne dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlik ve açıklamalarla kutlandı. Tarım ve çevre uzmanları, Türkiye’de arıcılığın karşılaştığı tehlikelere karşı acil eylem çağrısı yaptı.
2025 Dünya Arı Günü kapsamında, bilim insanları ve sektör temsilcileri bir araya gelerek, polinatör canlıların tarım ve biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkisine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Açıklamalarda, arıların sadece bal üretiminde değil, gıda güvenliği, ekosistem dengesi ve tarımsal verimlilikte de hayati rol oynadığı vurgulandı. Sahte bal, arı sağlığı ve eğitim eksikliği: 3 temel tehdit Uzmanlar Türkiye’de arıcılık sektörünü tehdit eden üç ana unsurun altını çizdi: – Sahte bal üretimi ve denetimsizlik, – Arı sağlığını tehdit eden pestisitler ve iklim değişikliği, – Yetiştiricilere yönelik yeterli eğitim ve bilinç eksikliği. Bu tehditlerin sektörü derinden etkilediği belirtilirken, arıcılığın geleceği için daha güçlü denetim, teşvik ve eğitim politikalarının geliştirilmesi gerektiği ifade edildi. Polinatör dostu tarım politikaları çağrısı Arıların ve diğer tozlayıcıların korunması için sürdürülebilir ve polinatör dostu tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması gerektiği belirtildi. Organik tarım, biyoçeşitliliği destekleyen arazi kullanımı ve pestisit kontrolüne yönelik reformlar da öneriler arasında yer aldı.
20 Mayıs Dünya Arı Günü, bu yıl da arıcılık sektörünün sorunlarına ve arıların ekosistemdeki yaşamsal rolüne dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlik ve açıklamalarla kutlandı. Tarım ve çevre uzmanları, Türkiye’de arıcılığın karşılaştığı tehlikelere karşı acil eylem çağrısı yaptı.

2025 Dünya Arı Günü kapsamında, bilim insanları ve sektör temsilcileri bir araya gelerek, polinatör canlıların tarım ve biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkisine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Açıklamalarda, arıların sadece bal üretiminde değil, gıda güvenliği, ekosistem dengesi ve tarımsal verimlilikte de hayati rol oynadığı vurgulandı.

Sahte bal, arı sağlığı ve eğitim eksikliği: 3 temel tehdit

Uzmanlar Türkiye’de arıcılık sektörünü tehdit eden üç ana unsurun altını çizdi:
Sahte bal üretimi ve denetimsizlik,
Arı sağlığını tehdit eden pestisitler ve iklim değişikliği,
Yetiştiricilere yönelik yeterli eğitim ve bilinç eksikliği.

Bu tehditlerin sektörü derinden etkilediği belirtilirken, arıcılığın geleceği için daha güçlü denetim, teşvik ve eğitim politikalarının geliştirilmesi gerektiği ifade edildi.

Polinatör dostu tarım politikaları çağrısı

Arıların ve diğer tozlayıcıların korunması için sürdürülebilir ve polinatör dostu tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması gerektiği belirtildi. Organik tarım, biyoçeşitliliği destekleyen arazi kullanımı ve pestisit kontrolüne yönelik reformlar da öneriler arasında yer aldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.