Seçim sistemi değişiyor mu? Ankara’da yeni düzenleme gündemde

SİYASET VE POLİTİKA (HM) - Haber Merkezi | 23.08.2026 - 13:09, Güncelleme: 23.08.2026 - 13:09 307 kez okundu.
 

Seçim sistemi değişiyor mu? Ankara’da yeni düzenleme gündemde

Devlet Bahçeli’nin seçim sistemi ve Siyasi Partiler Kanunu çağrısının ardından olası düzenlemeler Ankara gündemine geldi. Henüz Meclis’e sunulmuş bir teklif bulunmuyor.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin siyasi partiler ve seçim sisteminin yeniden düzenlenmesi gerektiğine yönelik açıklamasının ardından, Ankara’da olası yasal değişikliklere ilişkin tartışma yeniden hız kazandı. Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yapısına uygun şekilde siyasi partiler ve seçim sisteminin ele alınması gerektiğini ifade etti. Ancak açıklamasında seçim barajı, seçim çevreleri veya milletvekili dağılımına ilişkin ayrıntılı bir model paylaşılmadı. Bahçeli’nin açıklamasının ardından yayımlanan kulis haberlerinde, Cumhur İttifakı içinde seçim mevzuatı ve Siyasi Partiler Kanunu konusunda bir çalışma yürütülebileceği ileri sürüldü. Bu iddialarda, mevcut resmî seçim ittifakı sisteminin korunması, buna karşılık ortak liste, çatı parti ve farklı seçim iş birliği modellerine yönelik yeni kuralların gündeme gelebileceği öne sürüldü. Ancak bu başlıklar şu aşamada resmen açıklanmış bir yasa taslağı veya TBMM’ye sunulmuş teklif niteliğinde değil. Bahçeli seçim sisteminin yeniden ele alınmasını istedi Bahçeli’nin açıklaması, Türkiye’de son yıllarda yapılan seçim mevzuatı değişikliklerinin ardından yeni bir tartışma başlattı. Mevcut sistemde siyasi partiler için ülke genelindeki yüzde 7 seçim barajı uygulanırken, seçim ittifaklarına ilişkin kurallar da Milletvekili Seçimi Kanunu’nda yer alıyor. 2022 yılında yapılan düzenlemeyle seçim barajı yüzde 10’dan yüzde 7’ye indirilmiş, ittifakların milletvekili dağılımındaki hesaplama yöntemi de değiştirilmişti. Bu nedenle gündeme gelen yeni tartışma, yalnızca seçim barajını değil, siyasi partilerin seçime katılma koşulları ve ittifak modellerini de kapsayabilecek daha geniş bir düzenleme ihtimalini gündeme taşıyor. Kulislerde hangi başlıklar konuşuluyor? Kulis bilgilerine dayanan haberlerde; küçük partilerin seçimlere katılma yeterliliği, teşkilatlanma koşulları, Hazine yardımı, ön seçim mekanizmaları ve aday listelerinin belirlenmesine ilişkin bazı değişikliklerin tartışıldığı belirtiliyor. Bunun yanında, partilerin resmî ittifak dışında ortak liste veya farklı siyasi iş birliği yöntemleriyle seçime katılmasına yönelik kuralların da ele alınabileceği ileri sürülüyor. Ancak bu başlıkların hangilerinin somut bir kanun teklifine dönüşeceği henüz net değil. Şimdilik ortada kesinleşmiş bir seçim sistemi değişikliği bulunmuyor. Meclis’e sunulmuş yeni teklif bulunmuyor Mevcut bilgiler ışığında, “seçim sistemi değişiyor” ifadesinin kesinleşmiş bir yasal düzenleme olarak sunulması doğru değil. Bahçeli’nin çağrısı ve ardından ortaya çıkan kulis bilgileri, siyasi gündemde yeni bir çalışma ihtimaline işaret ediyor. Bir değişikliğin yürürlüğe girebilmesi için hazırlanacak düzenlemenin TBMM’ye sunulması ve yasama sürecinden geçmesi gerekiyor. Bu nedenle gözler, önümüzdeki dönemde Cumhur İttifakı’nın konuya ilişkin yapacağı resmî açıklamalara ve Meclis’e sunulabilecek olası tekliflere çevrildi.   
Devlet Bahçeli’nin seçim sistemi ve Siyasi Partiler Kanunu çağrısının ardından olası düzenlemeler Ankara gündemine geldi. Henüz Meclis’e sunulmuş bir teklif bulunmuyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin siyasi partiler ve seçim sisteminin yeniden düzenlenmesi gerektiğine yönelik açıklamasının ardından, Ankara’da olası yasal değişikliklere ilişkin tartışma yeniden hız kazandı. Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yapısına uygun şekilde siyasi partiler ve seçim sisteminin ele alınması gerektiğini ifade etti. Ancak açıklamasında seçim barajı, seçim çevreleri veya milletvekili dağılımına ilişkin ayrıntılı bir model paylaşılmadı.

Bahçeli’nin açıklamasının ardından yayımlanan kulis haberlerinde, Cumhur İttifakı içinde seçim mevzuatı ve Siyasi Partiler Kanunu konusunda bir çalışma yürütülebileceği ileri sürüldü. Bu iddialarda, mevcut resmî seçim ittifakı sisteminin korunması, buna karşılık ortak liste, çatı parti ve farklı seçim iş birliği modellerine yönelik yeni kuralların gündeme gelebileceği öne sürüldü. Ancak bu başlıklar şu aşamada resmen açıklanmış bir yasa taslağı veya TBMM’ye sunulmuş teklif niteliğinde değil.

Bahçeli seçim sisteminin yeniden ele alınmasını istedi

Bahçeli’nin açıklaması, Türkiye’de son yıllarda yapılan seçim mevzuatı değişikliklerinin ardından yeni bir tartışma başlattı. Mevcut sistemde siyasi partiler için ülke genelindeki yüzde 7 seçim barajı uygulanırken, seçim ittifaklarına ilişkin kurallar da Milletvekili Seçimi Kanunu’nda yer alıyor.

2022 yılında yapılan düzenlemeyle seçim barajı yüzde 10’dan yüzde 7’ye indirilmiş, ittifakların milletvekili dağılımındaki hesaplama yöntemi de değiştirilmişti. Bu nedenle gündeme gelen yeni tartışma, yalnızca seçim barajını değil, siyasi partilerin seçime katılma koşulları ve ittifak modellerini de kapsayabilecek daha geniş bir düzenleme ihtimalini gündeme taşıyor.

Kulislerde hangi başlıklar konuşuluyor?

Kulis bilgilerine dayanan haberlerde; küçük partilerin seçimlere katılma yeterliliği, teşkilatlanma koşulları, Hazine yardımı, ön seçim mekanizmaları ve aday listelerinin belirlenmesine ilişkin bazı değişikliklerin tartışıldığı belirtiliyor.

Bunun yanında, partilerin resmî ittifak dışında ortak liste veya farklı siyasi iş birliği yöntemleriyle seçime katılmasına yönelik kuralların da ele alınabileceği ileri sürülüyor. Ancak bu başlıkların hangilerinin somut bir kanun teklifine dönüşeceği henüz net değil. Şimdilik ortada kesinleşmiş bir seçim sistemi değişikliği bulunmuyor.

Meclis’e sunulmuş yeni teklif bulunmuyor

Mevcut bilgiler ışığında, seçim sistemi değişiyor” ifadesinin kesinleşmiş bir yasal düzenleme olarak sunulması doğru değil. Bahçeli’nin çağrısı ve ardından ortaya çıkan kulis bilgileri, siyasi gündemde yeni bir çalışma ihtimaline işaret ediyor.

Bir değişikliğin yürürlüğe girebilmesi için hazırlanacak düzenlemenin TBMM’ye sunulması ve yasama sürecinden geçmesi gerekiyor. Bu nedenle gözler, önümüzdeki dönemde Cumhur İttifakı’nın konuya ilişkin yapacağı resmî açıklamalara ve Meclis’e sunulabilecek olası tekliflere çevrildi. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve siteye yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Yeni Slow Radyo