Egeli akademisyenler bilim dünyasına yeni bir denizel omurgasız türü kazandırdı

BİLİM /TEKNOLOJİ 26.05.2025 - 10:20, Güncelleme: 26.05.2025 - 10:20 344 kez okundu.
 

Egeli akademisyenler bilim dünyasına yeni bir denizel omurgasız türü kazandırdı

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Melih Ertan Çınar danışmanlığında, Dr. Deniz Erdoğan Dereli tarafından yürütülen doktora tez çalışması kapsamında yeni bir denizel omurgasız türü keşfedildi.
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Melih Ertan Çınar danışmanlığında, Dr. Deniz Erdoğan Dereli tarafından yürütülen doktora tez çalışması kapsamında yeni bir denizel omurgasız türü keşfedildi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Bentoloji Laboratuvarı’nda gerçekleştirilen detaylı taksonomik incelemeler sonucunda, “Spinosphaera latachaeta” türü bilim dünyasına kazandırıldı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizde oluşturduğumuz bilim ekosisteminin sonucunda akademisyenlerimiz bilim literatürüne önemli katkılar sunuyor. Su Ürünleri Fakültemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Melih Ertan Çınar danışmanlığında, Dr. Deniz Erdoğan Dereli tarafından yürütülen çalışma sonucunda yeni bir  denizel omurgasız türü literatüre eklendi. Hocalarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi. Keşfi hakkında bilgi veren Dr. Deniz Erdoğan Dereli, “Bu keşif, Türkiye’nin Ege Denizi kıyıları ile Çanakkale Boğazı’ndan, 27 ila 80 metre derinlikteki yumuşak çamur habitatından örneklenen terebellid bireyleri üzerinde yapılan morfolojik incelemelerle ortaya konmuştur. Spinosphaera latachaeta, dünyada oldukça nadir bulunan Spinosphaera cinsine ait olup, bu cinsin Akdeniz’den bildirilen ilk kaydı ve Türkiye denizlerinden tanımlanan ilk türüdür. Ayrıca, bu çalışma cinsin Akdeniz’deki ilk kaydını içermesiyle Akdeniz biyoçeşitliliği için de önem taşımaktadır. Tanımlanan bu türle birlikte, literatürde cinse ait toplam tür sayısı 6’dan 7’ye yükselmiştir” dedi. Dr. Deniz Erdoğan Dereli, “Çalışma, yalnızca yeni bir türün keşfini sunmakla kalmayıp, Türkiye’nin denizel biyoçeşitliliğinin hâlâ büyük ölçüde keşfedilmeyi bekleyen birçok tür barındırdığını göstermektedir. Bu nedenle, bentik canlıların taksonomik olarak incelenmesi büyük önem taşımakta; yapılacak ileri araştırmalarla, bu türlerin ekosistemdeki yeri, işlevi ve rollerinin daha iyi aydınlatılması gerekmektedir” diye konuştu.         Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Melih Ertan Çınar danışmanlığında, Dr. Deniz Erdoğan Dereli tarafından yürütülen doktora tez çalışması kapsamında yeni bir denizel omurgasız türü keşfedildi.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Melih Ertan Çınar danışmanlığında, Dr. Deniz Erdoğan Dereli tarafından yürütülen doktora tez çalışması kapsamında yeni bir denizel omurgasız türü keşfedildi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Bentoloji Laboratuvarı’nda gerçekleştirilen detaylı taksonomik incelemeler sonucunda, “Spinosphaera latachaeta” türü bilim dünyasına kazandırıldı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizde oluşturduğumuz bilim ekosisteminin sonucunda akademisyenlerimiz bilim literatürüne önemli katkılar sunuyor. Su Ürünleri Fakültemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Melih Ertan Çınar danışmanlığında, Dr. Deniz Erdoğan Dereli tarafından yürütülen çalışma sonucunda yeni bir  denizel omurgasız türü literatüre eklendi. Hocalarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Keşfi hakkında bilgi veren Dr. Deniz Erdoğan Dereli, “Bu keşif, Türkiye’nin Ege Denizi kıyıları ile Çanakkale Boğazı’ndan, 27 ila 80 metre derinlikteki yumuşak çamur habitatından örneklenen terebellid bireyleri üzerinde yapılan morfolojik incelemelerle ortaya konmuştur. Spinosphaera latachaeta, dünyada oldukça nadir bulunan Spinosphaera cinsine ait olup, bu cinsin Akdeniz’den bildirilen ilk kaydı ve Türkiye denizlerinden tanımlanan ilk türüdür. Ayrıca, bu çalışma cinsin Akdeniz’deki ilk kaydını içermesiyle Akdeniz biyoçeşitliliği için de önem taşımaktadır. Tanımlanan bu türle birlikte, literatürde cinse ait toplam tür sayısı 6’dan 7’ye yükselmiştir” dedi.

Dr. Deniz Erdoğan Dereli, “Çalışma, yalnızca yeni bir türün keşfini sunmakla kalmayıp, Türkiye’nin denizel biyoçeşitliliğinin hâlâ büyük ölçüde keşfedilmeyi bekleyen birçok tür barındırdığını göstermektedir. Bu nedenle, bentik canlıların taksonomik olarak incelenmesi büyük önem taşımakta; yapılacak ileri araştırmalarla, bu türlerin ekosistemdeki yeri, işlevi ve rollerinin daha iyi aydınlatılması gerekmektedir” diye konuştu.

 

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İzmir HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.