Ani’de Altı Kez Hz. Muhammed Yazılı Taş Bulundu
Ani’de Altı Kez Hz. Muhammed Yazılı Taş Bulundu
Kars’taki Ani Ören Yeri’nde yürütülen kazılarda, üzerinde Hz. Muhammed isminin altı kez yer aldığı Selçuklu taşı bulundu.
Kars’taki Ani Ören Yeri’nde devam eden arkeolojik kazılarda, Selçuklu dönemine ait dikkat çekici bir taş eser gün yüzüne çıkarıldı. Küfi hatla bezendiği belirtilen taşın üzerinde Hz. Muhammed isminin altı kez tekrarlandığı belirlendi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, buluntunun Türk-İslam tarihinin izlerini taşıyan Ani için önemli bir keşif olduğunu açıkladı. Eserin ortaya çıkarıldığı Selçuklu Mezarlığı’ndaki bilimsel çalışmalar 2021 yılından bu yana sürdürülüyor.
Selçuklu taşındaki yazılar uzmanlarca inceleniyor
Kazı ekibinin titiz çalışmasıyla toprak altından çıkarılan bezemeli taş, üzerindeki yazı düzeniyle öne çıktı. Küfi yazı karakteri kullanılarak Hz. Muhammed isminin altı ayrı bölümde işlendiği taşın, dönemin inanç dünyası ve taş işçiliği hakkında yeni bilgiler sunması bekleniyor. Buluntunun temizleme, belgeleme ve bilimsel değerlendirme işlemleri uzmanlar tarafından yürütülüyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, keşfi Mevlid Kandili dolayısıyla kamuoyuyla paylaştı. Eserin hem manevi değeri hem de Selçuklu sanatındaki yazı ve süsleme geleneğini göstermesi bakımından önem taşıdığı değerlendiriliyor. Araştırmacılar, taşın kullanım biçimi ve mezarlık alanındaki özgün konumu üzerine ayrıntılı incelemelerini sürdürüyor.
Ani’deki kazılar 2021 yılından beri sürüyor
Türkiye’nin doğu sınırındaki Ani, farklı medeniyetlerden kalan mimari yapıları ve çok katmanlı tarihiyle dikkat çekiyor. Selçuklu Mezarlığı’nda 2021 yılında başlatılan çalışmalar, Türk-İslam dönemine ait mezar yapıları, kitabeler ve taş süslemelerin belgelenmesini amaçlıyor. Yeni buluntu da alanda sürdürülen sistemli kazıların ulaştığı sonuçlardan biri olarak kayıtlara geçti.
Kazılarda ortaya çıkarılan her eser, bulunduğu tabaka ve çevresindeki diğer kalıntılarla birlikte kayıt altına alınıyor. Bu yöntem, tek bir taşın yalnızca estetik yönünü değil, üretildiği dönemin toplumsal ve kültürel koşullarını da anlamaya yardımcı oluyor. Koruma işlemlerinin ardından eserin bilimsel yayınlarda ayrıntılı biçimde değerlendirilmesi bekleniyor.
Ani Türk-İslam mirasında özel bir yere sahip
Ani’nin Türk-İslam tarihindeki dönüm noktalarından biri, Sultan Alparslan’ın 1064 yılındaki fethi oldu. Kentte Selçuklu döneminden kalan cami, türbe, köprü ve taş süsleme örnekleri, Anadolu’daki erken Türk-İslam mimarisinin gelişimini izleme olanağı sunuyor. Ören yerindeki Küfi yazılı kitabeler de bu tarihsel mirasın önemli parçaları arasında bulunuyor.
Ortaya çıkarılan yeni taş, Ani’deki dini ve sanatsal hayatın izlerini bir araya getiriyor. Bilim insanlarının yapacağı karşılaştırmalı incelemelerin, eserin tarihlendirilmesi ve benzer örneklerle ilişkisinin kurulmasına katkı sağlaması bekleniyor. Ani’de devam eden çalışmalar, kentin geçmişine ilişkin yeni verileri gün yüzüne çıkarmayı sürdürüyor.
Kars HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

