Pandemi teknolojinin gelişme hızını daha da hızlandırdı

BİLİM /TEKNOLOJİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 18.03.2021 - 12:32, Güncelleme: 28.03.2022 - 15:40 2969+ kez okundu.
 

Pandemi teknolojinin gelişme hızını daha da hızlandırdı

Yazılımlar, günümüzde ülkelerin dünyada mevcut konumlarını ve refah seviyelerini değiştirebilecek güce sahip. Salgın, teknolojinin gelişme hızını daha çok hızlandırdı.
DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay’a geleceği şekillendirmek ve teknolojide diğer ülkelere bağımlı olmamak adına Türkiye’de daha çok yatırım yapılması gerek. Çünkü yerli yazılımların şirketlere katkısı büyük. Şu anda dünyanın en değerli şirketleri de teknoloji alanındaki şirketler. Şirketler için bulut altyapısıyla verimlilik, maliyet avantajı ve veri güvenliği sağlayan DİA Yazılım’ın Genel Müdürü Suha Onay, “Sadece teknoloji üretimi yaparak yurt dışındaki ürünlere muadil ürünler üretmek değil bu konuda öncü olmak, tüm dünyanın ithal etmek isteyeceği teknolojiler üretmek çok önemli. Yerli yazılımın bir diğer avantajı, yerel mevzuata ve koşullara hızlı adapte olabilmesi. Özellikle muhasebe gibi sürekli mevzuat değişikliği sebebiyle güncelleme yapılan alanlarda, yerli yazılımlarla çalışmak önemli bir avantaj sağlıyor.” Şu anda dünyanın en değerli şirketlerinin teknoloji şirketleri olduğunu, “Türkiye’de henüz bu seviyede değiliz ama son yıllarda Türk yazılım şirketleri çok iyi yatırımlar aldı. Özellikle yabancı yatırımcıların Türkiye’de finans, imalat ve enerji sektörlerinden sonra en çok ilgi gösterdiği sektör yazılım. Salgın, havacılık ve turizm gibi Türkiye’nin kalkınmasındaki önemli sektörlere büyük sekte vururken yazılım sektörünü daha ön plana çıkarması da bu ilgiyi daha çok artırdı. Ülkeler, kendi ülkelerinde üretilen yazılımlardan ve iletişim teknolojilerinden faydalanarak diğer ülkelerin hassas bilgilerine erişebiliyorlar. Bu sebeple de yüksek teknolojiye büyük yatırımlar yapıyorlar. Çünkü bu sayede bilgiyi elde edip, geleceği şekillendirebilecekler. Bu, bizim gibi çoğunlukla teknoloji ithal eden ülkeler açısından büyük bir tehdit. Bu noktada yerli teknoloji, ulusal güvenlik açısından da kritik öneme sahip. Devletin verdiği birçok teşvik var. Özellikle Tübitak ve KOSGEB’in yazılımcılar için AR-GE, girişimcilik, stratejik ürün desteği gibi teşvikleri mevcut. Biz de DİA Yazılım olarak devlet teşviklerinden faydalanıyoruz. Eğitim her alanda olduğu gibi yazılım alanında da çok önemli. Müfredatın dünyaya ayak uydurabilecek hızda yenilenmesi, eğitmenlere yoğun eğitimler verilmesi şart. Ayrıca ülkeler arası öğrenci değişim programları da eğitimde bakış açısının gelişmesi, girişimcilere vizyon kazandırılması açısından önemli. Yazılım konusunda dünyada önemli bir konuma gelmek istiyorsak dünya vatandaşı olmanın da kapılarının açılması gerekiyor. Dünyanın ortak dili olan İngilizce’nin çok daha iyi öğretilecek bir alt yapının hazır olması şart. Bazı Avrupa ülkelerinin teknoloji üretimi açısından bizden iyi seviyede olmalarının en önemli sebeplerinden biri çok iyi seviyede İngilizce konuşuyor olmaları.   Tabii ki bu işlere büyük yatırımlar yapan ve teknoloji alanında çok iyi eğitimler veren devletler kadar iyi durumda değiliz henüz ama son yıllarda Türkiye’de yazılım sektöründe çok iyi işler yapılıyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde, devletin de doğru atılımlarıyla, yerli yazılım sektörünün dünya pazarından önemli bir pay almasını bekliyorum.”
Yazılımlar, günümüzde ülkelerin dünyada mevcut konumlarını ve refah seviyelerini değiştirebilecek güce sahip. Salgın, teknolojinin gelişme hızını daha çok hızlandırdı.

DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay’a geleceği şekillendirmek ve teknolojide diğer ülkelere bağımlı olmamak adına Türkiye’de daha çok yatırım yapılması gerek. Çünkü yerli yazılımların şirketlere katkısı büyük. Şu anda dünyanın en değerli şirketleri de teknoloji alanındaki şirketler.

Şirketler için bulut altyapısıyla verimlilik, maliyet avantajı ve veri güvenliği sağlayan DİA Yazılım’ın Genel Müdürü Suha Onay, “Sadece teknoloji üretimi yaparak yurt dışındaki ürünlere muadil ürünler üretmek değil bu konuda öncü olmak, tüm dünyanın ithal etmek isteyeceği teknolojiler üretmek çok önemli.

Yerli yazılımın bir diğer avantajı, yerel mevzuata ve koşullara hızlı adapte olabilmesi. Özellikle muhasebe gibi sürekli mevzuat değişikliği sebebiyle güncelleme yapılan alanlarda, yerli yazılımlarla çalışmak önemli bir avantaj sağlıyor.”

Şu anda dünyanın en değerli şirketlerinin teknoloji şirketleri olduğunu, “Türkiye’de henüz bu seviyede değiliz ama son yıllarda Türk yazılım şirketleri çok iyi yatırımlar aldı.

Özellikle yabancı yatırımcıların Türkiye’de finans, imalat ve enerji sektörlerinden sonra en çok ilgi gösterdiği sektör yazılım.

Salgın, havacılık ve turizm gibi Türkiye’nin kalkınmasındaki önemli sektörlere büyük sekte vururken yazılım sektörünü daha ön plana çıkarması da bu ilgiyi daha çok artırdı.

Ülkeler, kendi ülkelerinde üretilen yazılımlardan ve iletişim teknolojilerinden faydalanarak diğer ülkelerin hassas bilgilerine erişebiliyorlar.

Bu sebeple de yüksek teknolojiye büyük yatırımlar yapıyorlar. Çünkü bu sayede bilgiyi elde edip, geleceği şekillendirebilecekler. Bu, bizim gibi çoğunlukla teknoloji ithal eden ülkeler açısından büyük bir tehdit.

Pandemi teknolojinin gelişme hızını daha da hızlandırdı

Bu noktada yerli teknoloji, ulusal güvenlik açısından da kritik öneme sahip.

Devletin verdiği birçok teşvik var. Özellikle Tübitak ve KOSGEB’in yazılımcılar için AR-GE, girişimcilik, stratejik ürün desteği gibi teşvikleri mevcut. Biz de DİA Yazılım olarak devlet teşviklerinden faydalanıyoruz.

Eğitim her alanda olduğu gibi yazılım alanında da çok önemli. Müfredatın dünyaya ayak uydurabilecek hızda yenilenmesi, eğitmenlere yoğun eğitimler verilmesi şart.

Ayrıca ülkeler arası öğrenci değişim programları da eğitimde bakış açısının gelişmesi, girişimcilere vizyon kazandırılması açısından önemli.

Yazılım konusunda dünyada önemli bir konuma gelmek istiyorsak dünya vatandaşı olmanın da kapılarının açılması gerekiyor. Dünyanın ortak dili olan İngilizce’nin çok daha iyi öğretilecek bir alt yapının hazır olması şart.

Bazı Avrupa ülkelerinin teknoloji üretimi açısından bizden iyi seviyede olmalarının en önemli sebeplerinden biri çok iyi seviyede İngilizce konuşuyor olmaları.  

Tabii ki bu işlere büyük yatırımlar yapan ve teknoloji alanında çok iyi eğitimler veren devletler kadar iyi durumda değiliz henüz ama son yıllarda Türkiye’de yazılım sektöründe çok iyi işler yapılıyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde, devletin de doğru atılımlarıyla, yerli yazılım sektörünün dünya pazarından önemli bir pay almasını bekliyorum.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.