İzmir, kira fiyatlarında rekora koşuyor!

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 26.12.2021 - 17:34, Güncelleme: 28.03.2022 - 15:40 854+ kez okundu.
 

İzmir, kira fiyatlarında rekora koşuyor!

İzmir'de son bir yılda konut kiraları %50 oranında arttı, bu oranın daha üzerinde artış yapan ev sahipleri de bulunuyor. Artan döviz kurlarını ve enflasyonu bahane eden ev sahipleri, yaşanan kur düşüşlerinin ardından herhangi bir değişime gitmiyor.
Eylül - Ekim aylarında İzmir’de kira değerlerinde ortalama %20-25 civarında artış yaşandığı gözlemlenirken, kasım ayında bu artışın %50'leri gördüğü görülüyor. Bir ev sahibi mevcut kiracısına, ne kadar zam yapabilir?  TÜFE'de 2021 yılı kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,51, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 19,82, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,31 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 17,71 artış gerçekleşti. Kiralara en fazla yüzde 17,71 zam yapılabilecek. Bir örnek verecek olursak:Ev sahibi 1300 TL'ye kiraya verdiği bir eve Aralık ayı ortalaması olan %17,71 zam oranında artış yaptığında 230 TL bir zam yapabilir. 1300 TL'ye kalan bir kiracının yeni kirası 1530 TL olur.  Peki bu büyük artışları ev sahipleri nasıl yapıyor? Ev sahipleri mevcut kiracılarını, türlü sebeplerle sözleşme bitiminde evi boşaltmaları konusunda ikna ediyor, ikna edemediklerini de çeşitli tehditler ile evden çıkardıkları da söyleniyor. Bunun sebebi ise hukuken yapabilecekleri zam fiyatının üstünde bir fiyatla yeni bir kiracı bulmak.  Normalde 1300 TL'ye kiraya verdiği evi, evdeki kiracıyı çıkardıktan sonra 2000 TL'ye başka birine kiraya veren ev sahipleri bu yaptıklarını enflasyona ve artan döviz kurlarına bağlıyor. Peki 1300 TL olan kiranın 2000 TL'ye çıkması enflasyonla doğru orantılı mı? Kira artış oranları düzenli olarak açıklanıyor ancak ne kadar denetleniyor? Şu durumda denetleniyor ise körün bile görebileceği acımasızca yapılan zamları denetlemeciler göremiyor mu?  İzmir'de bütçeye uygun ev kaldı mı? İzmir'in aynı ilçesinde bulunan ve hatta aynı mahallesinde bulunan iki evi sizler için inceledik. A evi; ısıtması yok, yerler parke değil, 55 m², bir yatak odası, bina yaşı 30 ve üzeri.  B evi; ısıtma doğal gaz, yerler amerikan parke, 55 m², bir yatak odası, bina yaşı 3.  Bu iki evin kullanım açısından aralarında bir uçurum olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz fakat ikisininde fiyatınında 2000 TL olması mantık alır cinsten değil. Bu iki evin fiyatlarının aynı olması neyi gösteriyor? Bütçeye uygun ev mantığının kalmadığını gösteriyor, insanlar A evine 2000 vereceğine, B evine 2000 veriyor ancak 2000 bütçesinden fazla asgari ücretle çalışan biri için aldığı paranın yarısını kiraya vermek ciddi bir yük oluşturuyor.  Ev kiralarına yapılan zamlar hakkında bir denetleme yapılmalı ancak mevcut kiralar hakkında da bir inceleme yapılmalı. Kira fiyatlarını belirleyen kıstaslar olmalı, aralarında uçurum olan evlerin kiraları aynı olmamalı ki insanlar bütçelerine uyan evleri tercih edebilmeli.  
İzmir'de son bir yılda konut kiraları %50 oranında arttı, bu oranın daha üzerinde artış yapan ev sahipleri de bulunuyor. Artan döviz kurlarını ve enflasyonu bahane eden ev sahipleri, yaşanan kur düşüşlerinin ardından herhangi bir değişime gitmiyor.



Eylül - Ekim aylarında İzmir’de kira değerlerinde ortalama %20-25 civarında artış yaşandığı gözlemlenirken, kasım ayında bu artışın %50'leri gördüğü görülüyor.

Bir ev sahibi mevcut kiracısına, ne kadar zam yapabilir? 

TÜFE'de 2021 yılı kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,51, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 19,82, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,31 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 17,71 artış gerçekleşti.

Kiralara en fazla yüzde 17,71 zam yapılabilecek.

Bir örnek verecek olursak:Ev sahibi 1300 TL'ye kiraya verdiği bir eve Aralık ayı ortalaması olan %17,71 zam oranında artış yaptığında 230 TL bir zam yapabilir. 1300 TL'ye kalan bir kiracının yeni kirası 1530 TL olur. 




Peki bu büyük artışları ev sahipleri nasıl yapıyor?

Ev sahipleri mevcut kiracılarını, türlü sebeplerle sözleşme bitiminde evi boşaltmaları konusunda ikna ediyor, ikna edemediklerini de çeşitli tehditler ile evden çıkardıkları da söyleniyor. Bunun sebebi ise hukuken yapabilecekleri zam fiyatının üstünde bir fiyatla yeni bir kiracı bulmak. 

Normalde 1300 TL'ye kiraya verdiği evi, evdeki kiracıyı çıkardıktan sonra 2000 TL'ye başka birine kiraya veren ev sahipleri bu yaptıklarını enflasyona ve artan döviz kurlarına bağlıyor. Peki 1300 TL olan kiranın 2000 TL'ye çıkması enflasyonla doğru orantılı mı?

Kira artış oranları düzenli olarak açıklanıyor ancak ne kadar denetleniyor? Şu durumda denetleniyor ise körün bile görebileceği acımasızca yapılan zamları denetlemeciler göremiyor mu? 



İzmir'de bütçeye uygun ev kaldı mı?

İzmir'in aynı ilçesinde bulunan ve hatta aynı mahallesinde bulunan iki evi sizler için inceledik.
A evi; ısıtması yok, yerler parke değil, 55 m², bir yatak odası, bina yaşı 30 ve üzeri. 
B evi; ısıtma doğal gaz, yerler amerikan parke, 55 m², bir yatak odası, bina yaşı 3. 
Bu iki evin kullanım açısından aralarında bir uçurum olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz fakat ikisininde fiyatınında 2000 TL olması mantık alır cinsten değil. Bu iki evin fiyatlarının aynı olması neyi gösteriyor? Bütçeye uygun ev mantığının kalmadığını gösteriyor, insanlar A evine 2000 vereceğine, B evine 2000 veriyor ancak 2000 bütçesinden fazla asgari ücretle çalışan biri için aldığı paranın yarısını kiraya vermek ciddi bir yük oluşturuyor. 



Ev kiralarına yapılan zamlar hakkında bir denetleme yapılmalı ancak mevcut kiralar hakkında da bir inceleme yapılmalı. Kira fiyatlarını belirleyen kıstaslar olmalı, aralarında uçurum olan evlerin kiraları aynı olmamalı ki insanlar bütçelerine uyan evleri tercih edebilmeli.



 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.