Uzmanlardan uyarı: İzmir’de binaların %70’i eski
Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki deprem, İzmir'de çok sayıda yapıda hasara yol açtı. Kentte 158 konut için hasar ihbarı yapılırken, ekipler binalardan numune alarak incelemelere başladı. Uzmanlara göre İzmir, bu depremde güvenlik açısından "sınavı geçemedi".
"Normalde güvenle atlatılmalıydı"İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, 6.1 büyüklüğündeki bir depremin insanların evlerinde güvenle kalabileceği bir şiddet olduğunu vurgulayarak, "Bu depremde çok sayıda binada hasar görülmesi endişe verici. Sorun sadece depremde değil, binalardaki yanlış uygulamalarda da" dedi.
Kaçak kat ve kolon kesme tehlikesiProf. Dr. Kozanoğlu, bazı binaların hasar görmesinde kolon kesme, kaçak kat çıkılması gibi insan kaynaklı etkenlerin de rol oynadığını belirtti. Bir yapının kolonlarından alınan örneklerde, etriye yerine bağ telleri kullanıldığı tespit edildi. Kozanoğlu, bunun tamamen yasak ve ciddi risk oluşturan bir uygulama olduğuna dikkat çekti.
İzmir'de yapı stoku alarm veriyorUzmanların verilerine göre İzmir'in 30 ilçesinde yaklaşık 900 bin konut bulunuyor. Bunların %40'ı kent merkezinde yer alıyor.
Kentteki yapıların %70'i eski
Kaçak yapı oranı %36 Uzmanlar, ilk etapta kaçak yapıların mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini, aksi halde daha büyük risklerin ortaya çıkabileceğini vurguluyor.