Orman Yangınları Masaya Yatırıldı: 27 Bin Hektar Yandı, 1886 Kişi Tahliye Edildi
İzmir’de son haftalarda peş peşe yaşanan orman yangınlarının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyelerinin afet işleri müdürleriyle bir araya geldi. Etki Analizi Değerlendirme Toplantısı'nda yangınların yarattığı tahribat, müdahale süreçleri ve alınması gereken önlemler değerlendirildi.
Toplantıya, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili birimleri ve ilçe belediyelerinin afet işleri sorumluları katıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, toplantıda yaptığı sunumda, yangınların geride bıraktığı yıkımı anlattı.
Ayatar, 27 bin hektarlık alanın yangınlardan zarar gördüğünü belirterek, “Yanan alanların yüzde 14’ü tarım arazisi, yüzde 8’i ise orman statüsünde” dedi. Yangın bölgelerine 9 bin litre yakıt ikmali yapıldığını da aktardı.
Yangın sırasında tüm belediye birimlerinin sahada olduğunu vurgulayan Ayatar, şunları söyledi:
18 araç ve 50’den fazla personel, yangından etkilenen sahipsiz ve sahipli hayvanlara müdahale etti.
Küçükbaş, büyükbaş hayvanlar, kedi, köpek ve kanatlı türler tahliye edilip tedavi edildi.
Sağlık ekipleri 202 vakaya yerinde müdahale etti; 3 kişi hastaneye nakledildi.
Yangın bölgelerine ilaç ve medikal malzeme dağıtımı yapıldı.
Arızalanan araçlar Makine İkmal, Bakım ve Onarım Dairesi tarafından tamir edildi.
“ÖNEMLİ OLAN YANGINLARI ÇIKMADAN ÖNLEMEK”32 yıldır görev yapan İtfaiye Yangın ve Acil Müdahale Şube Müdürü Aydın Mutlu, bu yıl üst üste çıkan büyük yangınların önemine değindi:
“Yangınların biri bitmeden diğeri başladı. Özellikle Çeşme’de rüzgar çok zorladı. Şehir itfaiyesi olarak önceliğimiz yerleşim yerlerini korumak. Orman yangınları Orman Genel Müdürlüğü sorumluluğunda ama biz ‘Bu bizim işimiz değil’ demedik, müdahale ettik. Asıl önceliğimiz, yangınları çıkmadan önlemek.”
RÜZGAR VE GENİŞ ALAN MÜDAHALEYİ ZORLAŞTIRDIAfet Koordinasyon Merkezi (AKOM) Şube Müdürü Ferdi Gölcük ise “Afet ve Acil Durum Müdahale Planı” sunumunda, yangın senaryolarının zorluklarına dikkat çekti:
“Rüzgarın yönünü takip etmek neredeyse imkânsız hale geliyor. Alanın genişliği müdahaleyi daha da zorlaştırdı. İzmir’i 4 bölgeye ayırarak bölgesel planlama ihtiyacı doğdu.”
ÖDEMİŞ'TE 714 HANE TAHLİYE EDİLDİYangınlardan en çok etkilenen bölgelerden biri de Ödemiş oldu. Tosunlar, Suçıktı, Köseler, Üzümlü, Karadoğan, Yeniköy, Işık ve Ortaköy mahallelerinde 714 haneden 1886 kişi tahliye edildi.
TÜM GÜÇLER SAHADA OLDUToplantının genel değerlendirmesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin tüm birimlerinin yangınla mücadelede koordineli şekilde çalıştığı vurgulandı. Yetkililer, yangınların etkisini azaltmak için önleyici çalışmaların artırılmasının önemine dikkat çekti.