Karar Resmi Gazete'de yayımlandı: Artık emekli maaşlarına da haciz ve bloke yapılabilecek!
Emekli maaşlarına kredi borçları nedeniyle haciz ve bloke işlemi yapılamaması uygulamasında önemli bir değişiklik yaşandı. Yargıtay, farklı kararları tek çatı altında toplayarak, kredi borcu nedeniyle emekli maaşlarına bloke konulabileceğine hükmetti. Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
EMEKLİ MAAŞLARINA BLOKE KONABİLECEK
Daha önce bankalar emekli maaşına haciz koysa bile, yapılan itirazlar sonucu bloke kaldırılıyordu. Ancak Yargıtay’ın içtihat birleştirmesiyle, emekli kişinin rızası ve onayı alınmak şartıyla bankaların maaşlara doğrudan bloke koymasına imkan sağlandı.
KREDİ SÖZLEŞMELERİNE DİKKAT
Emeklilerin kredi kullanırken sözleşme maddelerini dikkatle incelemesi ve onay vermeden önce koşulları iyi anlaması gerekiyor. Bankaların bu konuda ısrarcı olması ve sözleşmeleri toplu imzaya sunması nedeniyle emekliler mağduriyet yaşayabilir.
ANAYASADAN HUKUKİ DAYANAK
Yargıtay kararında, Anayasa’nın “Çalışma ve sözleşme hürriyeti” başlıklı 48. maddesi gerekçe gösterildi. Buna göre, verilen rıza ile birlikte emekli maaşlarına bloke konulabileceği kabul edildi.
5510 SAYILI KANUNDAKİ DÜZENLEME
5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu, gelirlerin haczini genel olarak yasaklarken, borçlunun muvafakati halinde haciz taleplerinin reddedileceği hükmünü içeriyor. Yargıtay kararı, borçlunun rızasının bulunması halinde bloke işleminin yapılabileceğini vurguluyor.
MAAŞIN NE KADARINA BLOKE KONACAK?
Henüz bloke oranları netleşmedi. Emeklinin maaşından ne kadar kısmının bloke edileceği belirsizliğini koruyor. Örneğin maaşı 20 bin lira olan bir emeklinin, 23 bin liralık kredi taksitinde maaşının tamamına mı yoksa bir kısmına mı bloke konacağına ilişkin düzenleme yapılmadı. Bu durum ilerleyen dönemde yeni ihtilaflara yol açabilir.
OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ
Yargıtay üyelerinin bir kısmının itirazına rağmen içtihat birleştirme kararı oy çokluğuyla kabul edildi ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.