Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi hizmete açıldı
İZSU Genel Müdürlüğünün Küçük Menderes Havzasını korumak ve geliştirmek için 8 ilçede tüm imkanlarını seferber ettiğini belirten Başkan Soyer, “Halen 358 milyon liralık yatırım tutarıyla çok sayıda projemiz devam ediyor. Öte yandan, İZSU Genel Müdürlüğümüz son yıllarda yürüttüğü çalışmalar ile kayıp kaçaklar konusunda Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün 2023 için koyduğu yüzde 30 hedefini aşmış durumda. Su kayıp kaçak oranlarımızı daha da düşürmek için çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz” dedi.
Atık sular tarımsal sulamada kullanılacak Su döngüsünün korunması için var gücüyle çalıştıklarının altını çizen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Gördes’teki maden işletmelerine karşı dava açtık, Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Mirası olması için mücadele veriyoruz. İzmir’de kullanılan evsel atık suyun gerekli arıtma süreçlerinden geçtikten sonra farklı sektörler ve ekosistem arasında transferini yapmak için kapsamlı bir plan uyguluyoruz. İleri biyolojik atık su arıtma tesislerinden çıkan suyun tarımsal sulamada ve kentsel yeşil alanlarda kullanımı için projeler geliştiriyoruz. Yeraltı ve yerüstü kaynaklarının azaldığı bölgelerde yer alan atık su arıtma tesislerine geri kazanım üniteleri kuruyoruz. Projemizi ilk kez pilot bölge olarak belirlediğimiz Kemalpaşa Atıksu Arıtma Tesisinde hayata geçirdik. Tesise kurduğumuz ünitelerde geri kazandığımız atık suyu ilçe belediyemiz aracılığıyla kentsel yeşil alanların sulamasında kullanıyoruz. Bayındır Hasköy Atık Su Arıtma Tesisi geri kazanım ünitemizde de imalatlarımızı tamamladık. Üniteden elde edeceğimiz A Sınıfı kalitesinde suyu ise tarımda kullanmaya başlıyoruz. Türkiye İstatistik Kurumunun son verilerine göre İzmir atık su arıtma konusunda Türkiye’nin lider şehri oldu. Bu haklı gururu yaşamaya ve hep birlikte yaşatmaya devam edeceğiz” ifadelerinde bulundu.Çevreci tesise 45 milyon liralık yatırım
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemalpaşa Ulucak’ta hayata geçirdiği tesisi 45 milyon liraya mal etti. 23 bin 500 metrekarelik alanda inşa edilen arıtma tesisi, günlük 4 bin 200 metreküp evsel atık suyu ileri biyolojik yöntemle arıtacak. Çevreci tesis; Ulucak, İstiklal, Atatürk, Cumhuriyet, Damlacık, Kuyucak ve Ansızca mahallelerinden kaynaklanan atık suların arıtılmasını sağlayacak, ileri biyolojik arıtma yapacak ve arıtılmış sular ultraviyole yöntemiyle dezenfekte edilecek. Aynı zamanda koku gideriminin de sağlanacağı Ulucak Arıtma Tesisi, 25 bin kişiye hizmet edecek. Arıtma tesisinin devreye girmesiyle birlikte Kemalpaşa ilçesinin yüzde 98,5’inin suyu arıtılmış olacak. Ayrıca tesisin içerisinde kurulacak güneş enerjisi santrali sayesinde tesis kendi enerjisini de üretecek. İklim değişikliği ve kuraklığın olumsuz etkilerini azaltmak için harekete geçen İZSU, ilk kez arıtılan A kalite suyu tarımda ve bahçe sulamada kullanılabilir hale getirecek. Geri kazanılmış sular, sulama kooperatifleri aracılığıyla çiftçilere verilecek. İZSU’nun bundan sonra yapacağı bütün atık su arıtma tesislerinde ise geri kazanım ünitesi kurulacak.
Törende ayrıca Genç İzmir Pantomim sanatçıları suyun tasarruflu kullanımı ve korunmasına yönelik mesajlar içiren dövizler taşıdı. Bahçeşehir Koleji Fen Lisesi öğrencileri de, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e çevre duyarlılığı nedeniyle çiçek takdim etti. FPS (Future Problem Solving) programı Community Problem Solving alanında proje yapan ‘H2O 4 US’ takımı su kaynaklarının tasarruflu kullanılmasına dikkat çekti. Nisan ayında yapılacak Türkiye elemelerine hazırlanan öğrenciler, projenin amacının Türkiye’nin su kaynaklarının tehlike altında olduğu için suyun tasarruflu kullanılması ve sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunu belirtti. Bunun için suyun tasarruflu kullanımını vurgulayan bilgi mesajlarını su şişelerine etiket olarak çevreleriyle paylaşan öğrenciler, akademisyenlerle ve bilim insanlarıyla ortak yürüttükleri projede birinci olurlarsa ülkeyi Amerika’da temsil edecek.
Törene ayrıca; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile eşi Neptün Soyer, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ve eşi Gülseren Purçu, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı ve eşi Lütfiye Karakayalı, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, CHP Kemalpaşa İlçe Başkanı Ahmet Cemil Balyeli, İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan, eski İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği S.S Manisa Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Halis Uysal, Büyükşehir ve İZSU bürokratları ile vatandaşlar ve muhtarlar katıldı.