Bakan Yumaklı’dan yapay et ve şap açıklaması
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İklim Kanunu üzerinden dolaşıma sokulan “Türkiye’de yapay et üretilecek” ve “hayvancılık yasaklanıyor” iddialarının tamamen asılsız olduğunu açıkladı. Yumaklı, şap hastalığına karşı 11 milyon aşının sahaya sevk edildiğini, hayvan pazarlarının bu haftadan itibaren açılacağını duyurdu.
Habergundemim.com
İKLİM KANUNU VE YAPAY ET İDDİALARI
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, son günlerde özellikle sosyal medyada yayılan yanlış bilgilere dikkat çekti. “İklim Kanunu’nda yapay et üretimine dair tek bir ifade yoktur. Bakanlığımızın gündeminde yapay et hiçbir zaman olmamıştır” diyen Yumaklı, Türkiye’de hayvancılığı bitirmeye yönelik herhangi bir planın bulunmadığını vurguladı.
Bakan Yumaklı, bazı çevrelerin kasıtlı olarak kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini belirterek, tarım ve hayvancılık sektörüne güvenin zedelenmeye çalışıldığını ifade etti. “Vatandaşlarımız, doğru bilgiyi her zaman bakanlığımızın ve Tarım ve Orman Müdürlüklerinin resmi açıklamalarından takip etmelidir” dedi.
ŞAP HASTALIĞINA KARŞI YOĞUN AŞILAMA
Bakan Yumaklı, hayvan sağlığını tehdit eden şap hastalığına karşı yürütülen mücadelenin kararlılıkla sürdüğünü açıkladı. SAT1 serotipine karşı 11 milyon doz aşının sahaya sevk edildiğini belirten Yumaklı, aşılamaların hız kesmeden devam ettiğini söyledi.
Mücadelenin olumlu sonuçlar vermeye başladığını belirten Yumaklı, bu haftadan itibaren hayvan pazarlarının peyderpey açılacağını duyurdu. Yumaklı, “Hayvan sağlığını korumak ve üreticilerimizi güvence altına almak için çalışmalarımız aralıksız sürüyor” ifadelerini kullandı.
DOLANDIRICILIK UYARISI: ÜRETİCİLER DİKKATLİ OLSUN
Bakan Yumaklı, kamuoyunu provoke eden yalan haberlerin yanı sıra üreticileri hedef alan dolandırıcılık girişimlerine karşı da uyarıda bulundu. Bazı kişilerin, “İklim Kanunu yüzünden hayvanlarınızı düşük fiyata satmak zorunda kalacaksınız, bize satın” diyerek çiftçileri kandırmaya çalıştığını söyledi.
Üreticilerin bu tür girişimlere karşı dikkatli olması gerektiğini belirten Yumaklı, “Üreticimizin emeğine göz dikenlere izin vermeyelim. Böyle durumlarda vakit kaybetmeden adli mercilere başvurulmalı” çağrısında bulundu.
HAYVANCILIĞA DEV YATIRIM VE DESTEK
Son 23 yılda hayvancılığa toplam 491 milyar lira destek sağlandığını açıklayan Yumaklı, özellikle gençler, kadınlar ve küçük aile işletmeleri için pozitif ayrımcılık uygulandığını söyledi. Hayvancılık Yol Haritası çerçevesinde sektörün sürdürülebilirliği için adımlar atıldığını belirten Yumaklı, “Türkiye, hayvancılıkta üretim kapasitesini artırmaya devam edecek” dedi.
Bakan Yumaklı, vatandaşları sosyal medyadaki dezenformasyona karşı dikkatli olmaya davet ederek, doğru bilgi için resmi kaynaklara yönelmelerini istedi.