ABD’den Türkiye’ye diplomatik darbe: “Avrupa değil, Orta Doğu” teklifi Meclis’te!

ABD Temsilciler Meclisi’ne 5 Mart 2025 tarihinde sunulan H.R. 1890 – Turkey Diplomatic Realignment Act adlı tasarı, Türkiye’nin ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki görev ve coğrafi sınıflandırmasını “Avrupa ve Avrasya Bürosu”ndan “Yakın Doğu Bürosu”na taşımayı hedefliyor. Bu adım, Ankara’nın Washington nezdindeki stratejik konumunu ciddi şekilde değiştirebilecek bir diplomatik mesaj içeriyor.

TALEBİN GEREKÇESİ

Tasarıyı sunan Temsilciler Brad Schneider (D-Illinois) ve Gus Bilirakis (R-Florida)’ın gerekçeleri şöyle özetleniyor:

Türkiye’nin Rusya, Çin, İran ile artan ilişkileri,

Hamas’a verdiği destek,

Doğu Akdeniz’deki saldırgan tutumu ve

NATO ve AB normlarından uzaklaşması 

Tasarı, ayrıca Türkiye’nin diplomatik sınırlandırmalarını 90 gün içinde yeniden analiz etmeyi ve bu durumun sonuçlarını 5 yıl boyunca her beş yılda Kongre’ye raporlamayı şart koşuyor .

SYMBOLİK AMA SİNYAL DOLU

Tasarı, yapısal bir değişiklik öngörmese de, ABD’nin Türkiye’yi “Avrupa dışı unsurlar” arasında gördüğüne dair güçlü bir mesaj olma niteliği taşıyor. Yakın Doğu Bürosu, İran, Suriye ve Libya gibi ülkelerle aynı gruba dahil olacak ensonhaber.com+4bedriyilmaz.com+4voaturkce.com+4.

ANKARA’NIN TEPKİSİ

Türkiye, tasarının “haksız” ve “gereksiz” olduğunu belirterek diplomatik kanallar üzerinden güçlü muhalefet mesajı gönderiyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, Kongre’ye mektuplar yazdığı ve çeşitli lobi faaliyetleri ile yasanın engellenmesi için çalıştığı aktarıldı . Resmi açıklamalarda bu girişim, Türkiye'nin coğrafi ve stratejik konumuna dair yanlış değerlendirmeler içerdiği için kabul edilemez bulundu.

OLASILIK VE ETKİ ALANI

Tasarı hâlâ Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda bekliyor; henüz Senato’ya gitmedi. Yasaşsa dahi, bu değişikliğin kavramsal anlamda bir diplomatik atlama veya bütçesel bir yönelim değişikliği yapmayacağı, ancak ABD’nin politika yaklaşımında bir paradigma değişimini sembolize edeceği değerlendiriliyor.

SONUÇ & VİZYON

Bu tasarı, Türkiye’nin Batı’dan uzaklaşma eğilimini ve ABD’de bu algının güçlendiğini gösteriyor. Ankara’nın kararlı diplomatik savunması ve Kongre sürecindeki gelişmeler, iki ülke arasındaki ilişkinin geleceği bakımından kritik önemde. Sürecin nasıl ilerleyeceği yakından izleniyor.